VIDEO ⟩ Īrniece parāda, par kādiem "ūķiem" Rīgas Sociālais dienests ik mēnesi maksā milzīgas summas (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzīvoklis, par kuru tiek maksāta 250 eiro liela īres nauda.
Dzīvoklis, par kuru tiek maksāta 250 eiro liela īres nauda. Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video/ 4. studija

Rīgā, Iļģuciemā, kādā kopmītņu tipa namā atrodas dzīvokļi, kas pieder dažādiem īpašniekiem. Viens no tiem ir uzņēmējs, kurš desmitiem dzīvokļu izīrējis bezpajumtniekiem un cilvēkiem ar atkarībām, nosakot ļoti augstu īres cenu par bēdīgā stāvoklī esošām istabām. Īrniekiem nav regulāru ienākumu, tāpēc Rīgas domes (RD) Sociālais dienests viņiem palīdz finansiāli, ik mēnesi pārskaitot milzīgas naudas summas par dzīvesvietu, kurā faktiski nav iespējams dzīvot, vēstī LTV raidījums "4. studija".

Stūres ielā esošais nams ir privātīpašums, kurā ir 200 dzīvokļu. Lielākās daļas dzīvokļu īri apmaksā RD Sociālais dienests. Par vienu istabu vidēji ik mēnesi tiek samaksāts no 180 līdz 250 eiro. 

Raidījums "4.studija" centās noskaidrot, vai šādas īres summas ir adekvātas.

Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video/ 4. studija

Daļa mājokļu pieder valstij, daļa juridiskām personām, kā arī privātpersonām. Namā daudziem īrniekiem starp interesēm ir alkohols, narkotikas, zādzības - "hobiji", kurus daudzi dzīvokļu īpašnieki nevēlotos laist savos īpašumos, taču šajā vietā durvis atvērtas arī cilvēkiem ar sliktajiem ieradumiem, ziņo raidījums. Kāda īrniece stāsta, ka viņas kaimiņienei par īri Sociālais dienests ik mēnesi maksā 250 eiro.

Uzņēmējam Vjačeslavam Girgeļam šajā namā pieder vairāki desmiti dzīvokļu.

Par pilnvērtīgiem dzīvokļiem gan tos grūti nosaukt, jo vienīgās ērtības ir izlietne un tualetes pods. Šajā namā nav centralizētas apkures, nerunājot par citām "maznozīmīgākām" ērtībām.

"Viņš visu laiku maina firmu nosaukumus, tad bankas un norēķinu kontus maina..." stāsta īrniece Irina.

Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video/ 4. studija

Tiek ziņots, ka pret uzņēmēju Girgeļu jau 2017. gadā tika Valsts policijā tika ierosināts kriminālprocess par divu dzīvokļu izkrāpšanu, bet citā namā. Cietušie toreiz bija apkrāpti tik tālu, ka viņiem nācās īrēt pašiem savu dzīvokli. 

Raidījumam īrniece izrāda kādu kaimiņa dzīvokli, kurš ir visnotaļ bēdīgā stāvoklī, taču par to Sociālais dienests ik mēnesi maksā 250 eiro, norāda sastaptais īrnieks. 

Paskatoties dzīvokļu sludinājumus, redzams, ka par līdzīgām īres summām var atrast pilnīgi izremontētu dzīvokli Vecrīgā vai trīs istabu dzīvokli A. Čaka ielā.

Nekustamā īpašuma aģentūras "SIA Big Bang Realty" valdes priekšsēdētājs Oskars Zariņš norāda, ka Iļģuciemā esošā nama dzīvokļu īres maksai par kvadrātmetru vajadzētu būt aptuveni vienam eiro. 

"Un tad nākamais īrnieks ņem un viņu remontē. Ja viņš zina, ka īres maksa mēnesī ir, teiksim, 25 eiro, tad viņš ņem un iegulda savu naudu - krāso sienas, maina santehniku, griestus u.c. Viņš iegulda naudu, jo maksā mazu īres naudu. Taču šajā gadījumā 250 eiro par briesmīgu istabu... Reālā cena - viens eiro par kvadrātmetru," stāsta eksperts.

Raidījumam ar uzņēmēju Girgeļu neizdodas sazināties, jo īrniece stāsta, ka viņš sēž cietumā.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka ne iepriekšējā regulējamā, ne arī jaunajā dzīvojamo telpu īres likumā nav noteikts īres maksājuma maksimālais apmērs. Īpašnieks ir tiesīgs noteikt sev vēlamo īres maksu par savu īpašumu.

"4. studija" noskaidroja, ka Sociālais dienests mājokļa pabalstu Iļģuciema namā maksā 46 īres istabu iedzīvotājiem. Kopējo summu dienesta pārstāvji gan neatklāj, taču piebilda, ka ik mēnesi pabalsta summa svārstās no 17 līdz 224 eiro. 

"Valstī ir noteikts mājokļa pabalsts. Ir noteikta kvadratūra, par kuru tiek maksāts. Tie ir astoņi eiro par vienu kvadrātmetru.

Šajā gadījumā, ja dzīvoklis ir 18 kvadrātmetru, tad sanāk 144 eiro." norāda RD Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice. 

Pārstāve norāda, ka Sociālais dienests pandēmijas laikā nebrauc apraudzīt minētos dzīvokļus, bet norāda, ka dienesta darbiniekiem nav tiesību vērtēt īres summas.

Nekustamo īpašumu eksperts gan ir pārliecināts, ka Stūres ielas namā notiek "biznesa projekts", tādejādi dzīvokļu īpašnieks nopelna ievērojami vairāk, pateicoties RD iestādes pabalstiem. 

LTV raidījuma "4. studija" sižets:

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu