Enerģētikas krīze ir viens no Krievijas valdības ģeopolitiskajiem ieročiem, uzskata Polijas premjers (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Ministru kabinetā.
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Ministru kabinetā. Foto: Zane Bitere/LETA

Enerģētikas krīze, ko mēģina sabiezināt dabasgāzes gigants "Gazprom", ir viens no Krievijas valdības ģeopolitiskajiem ieročiem, preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) svētdien Rīgā žurnālistiem uzsvēra Polijas premjers Mateušs Moraveckis.

Viņš pateicās Kariņam par to, ka valstis Eiropadomē pauž vienotu viedokli un aicina pievērst šim jautājumam lielāku uzmanību. Moravecka ieskatā, risks ir reāls un nepārprotams, turklāt daudzām rietumvalstīm ir nācies mainīt savu viedokli par šiem jautājumiem.

"Daudzas rietumvalstis uzskatīja, ka "Nord Stream 2" ir ekonomisks projekts un ka Krievija to neizmantos saviem mērķiem.

Enerģijas cenas ir pieaugušas desmit reizes. Mēs ar dažādiem draudiem tiekam spiesti pakļauties.

Arī gāzes cenu pieaugums ir bijis ārkārtīgi straujš, un to ir izjutuši daudzu Eiropas valstu patērētāji. Tas ir vēl viena Krievijas spiediena izpausme pret Eiropas tirgu," sacīja Polijas premjers.

Pēc viņa paustā, dzirdēti arī tādi viedokļi, ka vajadzētu padoties un pakļauties, pretī saņemot papildu gāzi. Moraveckis uzsvēra, ka arī Latvija neskaitāmas reizes ir norādījusi uz "Nord Stream 2" drošības draudiem. To pašu ir darījusi arī Polija. Premjerministrs pauda cerību, ka Brisele beidzot tam pievērsīs pienācīgu uzmanību.

Moraveckis norādīja, ka vēl viens bīstams aspekts ir dezinformācija. Viņa ieskatā, Krievija, bijusī PSRS ir dezinformācijas meistars, un rietumvalstu atbildīgie dienesti to labi zina. Rietumu un citas valstis patlaban esot pakļautas masīvam dezinformācijas uzbrukumam.

"Polija un Latvija labi apzinās, ko šī dezinformācija nozīmē. Tas ir ierocis, kas patlaban pavērsts pret Baltijas valstīm un Poliju. Mēs aicinām mūsu partnerus rietumvalstīs neaizmirst pašu svarīgāko - mums ir jāvēršas pret viltus apgalvojumiem, faktu sagrozīšanu, kiberuzbrukumiem, pret hakeriem, kas bieži tiek izmantoti un kļūst par ieroci Kremļa rokās," sacīja Polijas premjers.

Viņš uzsvēra, ka pret rietumvalstīm tiek izvērsta propaganda. Tāpat var redzēt, cik prasmīgi un viltīgi Krievija izmanto propagandu Covid-19 kontekstā. Krievija uzrunā savus valsts iedzīvotājus, izmantojot pavisam citus apgalvojumus, nekā uzrunājot citu valstu iedzīvotājus. Šādā veidā Krievija mēģina pieliet eļļu ugunij tā dēvēto antivaceru kustībai.

"Mēs redzam Krievijas hakeru pēdas daudzos gadījumos, kad tiek grauta uzticība vakcīnām un ierobežojumiem. Pēdējā laikā šie uzbrukumi ir kļuvuši intensīvāki.

Mēs varam novērot, ka būtiski pieaugušas dabasgāzes cenas. Energoresursu cenu straujais pieaugums ļāvis Krievijai iegūt papildu līdzekļus šim karam, līdz ar to tās ietekme tikai pieaug. Rezultātā Maskava aizsargājas pret sankciju ietekmi un veido resursu rezervi, lai varētu nākotnē daudz agresīvāk uzbrukt saviem oponentiem," sacīja Moraveckis.

Polijas premjers norādīja uz vēl kādu risku. Viņa ieskatā, valstīm ir jārēķinās arī ar migrantiem no Afganistānas. Moraveckis atzīmēja, ka Aleksandra Lukašenko režīms mēģina ievilināt Baltkrievijā migrantus no Afganistānas. Viņš uzsvēra, ka jāņem vērā visi aspekti, lai iegūtu kopējo ainu, kas ir bažas raisoša.

"Mums ir jāapzinās šie riski un draudi. Pastāv reāla iespēja, ka NATO austrumu flangam un Eiropas Savienības ārējai robežai tiks uzbrukts dažādos veidos. Ar Kariņu un citiem līdzīgi domājošu valstu vadītājiem mēs mēģinām brīdināt pārējās valstis, jo riski ir skaidri un nepārprotami saredzami," pauda Polijas premjers.

Viņš pauda pārliecību, ka tikai kopīgiem spēkiem valstis varēs mazināt šos draudus un deeskalēt situāciju. Moravecka ieskatā, panākt uzlabojumus situācijai uz Polijas, Lietuvas un Latvijas robežas ar Baltkrieviju var, tikai nogādājot migrantus atpakaļ uz izcelsmes valsti. Premjers uzsvēra, ka nedrīkst pakļauties Krievijas un Baltkrievijas propagandai, jo minētās valstis patlaban nodarbojas gan ar enerģētikas, gan ar migrantu izmatošanu šantāžas nolūkos.

Jau rakstīts, ka svētdien Moraveckis apmeklē Baltijas valstis, lai tiktos ar to valdību vadītājiem un pārrunātu Lukašenko režīma izvērsto hibrīduzbrukumu, cenšoties iesūtīt Polijā, Lietuvā un Latvijā lielus skaitu nelegālo imigrantu.

Sākot vizīti Baltijas valstīs, Polijas premjers šo hibrīduzbrukumu nodēvēja par lielāko mēģinājumu destabilizēt ES 30 gadu laikā.

"Lukašenko ir sācis hibrīdkaru pret ES. Tas ir lielākais mēģinājums destabilizēt ES 30 gadu laikā.

Polija nepadosies šantāžai un darīs visu, lai aizsargātu ES robežas. Polijai, Lietuvai, Latvijai, Igaunijai vajadzīgs atbalsts. Mums jābūt kopā, lai aizsargātu Eiropu," tviterī ierakstīja Moraveckis.

Nākamnedēļ viņš plāno doties vēl uz vairākām Eiropas valstīm, lai pārrunātu šos jautājumus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu