Lukašenko gaida atbildi no ES par 2000 migrantu uzņemšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko.
Aleksandrs Lukašenko. Foto: Asatur Yesayants / Shutterstock / Scanpix

Baltkrievija gaida atbildi no Eiropas Savienības (ES) par 2000 migrantu uzņemšanu no Baltkrievijas robežas ar Poliju, pirmdien izteicies Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.

Lukašenko sacījis, ka Baltkrievija pieprasīs, lai Vācija uzņem migrantus, taču norādījis, ka ES pagaidām atsakās kontaktēties ar Minsku šajā jautājumā.

"Es gaidu, ka ES atbildēs jautājumā par 2000 bēgļu. Viņi sacīja, [Vācijas kanclere Angela] Merkele apsolīja man, ka viņi apsvērs šo problēmu Eiropas Savienības līmenī," sacījis Lukašenko.

Viņš uzsvēris, ka Baltkrievija nevēlas konfrontāciju ar Poliju, bet vēlas atbildi no ES.

ES amatpersonas noraida jebkādus kontaktus šajā jautājumā, neraugoties uz Baltkrievijas ārlietu ministra aicinājumiem, sūrojās diktators.

"Mums ir jāpieprasa, lai vācieši viņus uzņem," viņš uzstāja.

Berlīne vēl pagājušajā nedēļā skaidri apliecināja, ka tas nav iespējams, pirmdien sacīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts.

"Šī ideja, ka varētu būt humāns koridors uz Vāciju 2000 migrantu, nav pieņemams risinājums nedz Vācijai, nedz ES," skaidroja Zeiberts.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis svētdien brīdināja, ka migrantu krīze uz Baltkrievijas robežas var būt ievads kaut kam daudz ļaunākam, un Polijas Robežsardze ziņoja, ka Baltkrievijas drošības spēki turpina transportēt migrantus uz robežu.

Lukašenko izteicies, ka nevēlas situācijas pasliktināšanos.

"Mums jātiek cauri pie poļiem, pie katra poļa un jāparāda viņiem, ka mēs neesam barbari, ka nevēlamies konfrontāciju. Mums tas nav vajadzīgs. Jo mēs saprotam, ka, ejot pārāk tālu, karš ir neizbēgams," sacījis Lukašenko.

"Un tā būs katastrofa. Mēs to ļoti labi saprotam," viņš piebildis.

Lukašenko arī brīdinājis, ka Polijai vajadzētu apsvērt sekas, kādas būs dzelzceļa robežas šķērsošanas punktu slēgšanai ar Baltkrieviju. Lukašenko draudējis, ka tādā gadījumā dzelzceļa satiksme var tikt novadīta caur konflikta zonu Ukrainas austrumos.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijas drošības spēki aizveda aptuveni 2000 migrantu no improvizētas nometnes pie Polijas robežas un izmitināja viņus tuvumā esošā angārā.

Pagājušajā nedēļā Lukašenko un Merkele divreiz runāja pa telefonu. Viņi apsprieda krīzi uz Baltkrievijas un Polijas robežas un vienojās uzturēt kontaktus.

Minska arī paziņoja, ka sarunās ar Vācijas kancleri panāktas vienošanās saistībā ar migrantu krīzi. Proti, Baltkrievija uzņemsies atbildību par aptuveni 5000 migrantu nosūtīšanu mājās, ja viņi tam piekritīs, bet Merkele vienosies ar ES par humānā koridora izveidošanai uz Vāciju aptuveni 2000 migrantu.

Berlīne savukārt noliedza, ka būtu panākta kāda vienošanās ar Lukašenko režīmu par šāda koridora iespējamību, uzsverot, ka Vācija šajā situācijā atbalsta savu kaimiņvalsti Poliju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu