VIDEO ⟩ Armijas rīcībā ir vismaz 5 ūdensmetēji. Latvijas atbildīgie dienesti gatavojas potenciālajam migrantu pieplūdumam Baltkrievijas pierobežā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Ņemot vērā Polijas premjera brīdinājumus par iespējamu migrantu pieplūdumu no Baltkrievijas pie Latvijas robežas, atbildīgie dienesti apgalvo, ka ir gatavi apdraudējumu novērst. Jau pašlaik notiek mācības robežas tuvumā. Gatavību palīdzēt izteikusi arī Igaunija, ziņo TV3 Ziņas.

Latvijas dienesti gatavojas iespējamiem migrantu pieplūdumiem Baltkrievijas pierobežā, armijas rīcībā ir vismaz 5 ūdensmetēji un cita veida speciālā tehnika migrantu atvairīšanai.

Polijas premjers 21. novembrī paziņoja, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīms svētdien ir transportējis nelegālos migrantus no Polijas robežas uz sadales centru, lai tālāk tos nosūtītu uz Baltijas valstu robežām, tostarp arī Latvijas pierobežu.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī ārkārtējā situācija noteikta līdz 10. februārim. Iekšlietu ministre uzsver, ka valsts iestādes ir gatavas atvairīt arī lielu migrantu skaitu. Tiesa gan, slepenības dēļ pavisam konkrētu informāciju par plāniem, scenārijiem un reakciju atklāt nedrīkst.

"Mēs arī izskatām scenāriju, ka tie varētu būt vairāk nekā 1000 cilvēku, es tagad negribētu precizēt skaitļus.

Arī šādam scenārijam mums ir izstrādāti algoritmi. Kā rīkoties visiem dienestiem, koordinēti. Ir ļoti laba koordinācija starp robežsardzi, Valsts policiju un NBS. Notiek regulāras mācības," skaidro iekšlietu ministre Marija Golubeva ("Attīstībai/Par!").

Aizsardzības ministrs skaidro, sliktākajā situācijā migranti parādītos pierobežā vairākās vietās vienlaikus. Pašlaik darbs pie robežas notiek bez izmaiņām. Konfrontācijas pie Polijas robežām spilgti apliecināja, cik liela nozīme ir izlūkošanai no gaisa, lai saprastu, kur pārvietojas migrantu grupas, un uz to ātri reaģētu. Latvijas rīcībā ir gan droni gaisa izlūkošanai, gan arī īpaši aprīkoti armijas auto, kas pārveidoti par ūdensmetējiem un var piekļūt arī ļoti sarežģītās vietās.

"Es esmu pārrunājis šo jautājumu ar mūsu komandieri, par šādu nepieciešamību, skatoties, kā tas ir noticis arī uz Polijas robežas.

Droši varu pateikt, ka Latvijas bruņoto spēku rīcībā šādām situācijām ūdens strūklu piegādātāji būs vairāk nekā pieci," norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!").

Pagaidām neesot plānu krīzes gadījumā pierobežā piesaistīt NATO kontingentu, kas uzturas Baltijā, taču Pabrikam gatavību palīdzēt nepieciešamības gadījumā izteikuši Igaunijas kolēģi.

"Igaunija jau  arī ministru  līmenī ir izteikusi gatavību sniegt atbalstu mūsu bruņotajiem spēkiem.

Pašlaik, tā kā esam otrais līmenis, tieši to prasījuši neesam, bet esmu pārliecināts, ka varētu to dabūt no Igaunijas puses, ja būtu šāds lūgums," skaidro Pabriks.

Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 2445 cilvēki.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu