Izsolīs Einšteina pirmo 54 lapu manuskriptu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

54 lapu biezs manuskripts ir Einšteina pirmais mēģinājums ar Vispārīgās relativitātes teorijas palīdzību skaidrot kosmosa mistēriju.

Šo manuskriptu, kas tiks izsolīts izsoļu namā "Christie's" 23. novembrī, Einšteins radīja kopā ar savu draugu, inženieri Mišelu Beso. Savā darbā abi zinātnieki liek pamatus Einšteina slavenajai Vispārīgās relativitātes teorijai.

Kā vēstīts "Christie's" mājaslapā, plānots, ka manuskripts sasniegs 2,4 līdz 3,5 miljonus ASV dolāru lielu pārdošanas cenu, potenciāli kļūstot par dārgāko Einšteina manuskriptu, kas jebkad pārdots.

"Šis bez šaubām ir visu laiku vērtīgākais Einšteina manuskripts, kas nonācis izsolē," 

paziņojumā raksta izsoļu nama pārstāvji.

Foto: Reuters/ScanPix

Manuskripts ir īpašs arī ar tajā aprakstīto tēmu. No 1913. līdz 1914. gada sākumam manuskriptā Einšteins un Beso, izmantojot Vispārīgās relativitātes teoriju, centās skaidrot kosmosa mistēriju – kāpēc Merkura orbīta neatbilst Ņūtona likumam.

26 manuskripta lapas ir rakstītas ar Einšteina, bet 24 ar Beso roku. Trīs lapas rakstītas kopīgiem spēkiem. Piezīmes liecina, ka abi zinātnieki komentēja viens otra vai paši savu darbu. Diemžēl zinātnieku pārim neizdevās izskaidrot minēto kosmosa noslēpumu.

Einšteina manuskripti izsoļu namos bieži tiek pārdoti par miljoniem dolāru lielām summām. Piemēram, 2021. gada maijā Einšteina vēstule, kurā pieminēts viņa slavenais vienādojums E=mc2, tika pārdota par 1,2 miljoniem ASV dolāru lielu summu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu