Covid-19 ⟩ Jansons lūdzis LM steidzami rīkoties, lai iespējami ātri nodrošinātu vienreizēju atbalstu mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Tiesībsargs Juris Jansons lūdzis Labklājības ministriju (LM) steidzami rīkoties, lai iespējami ātri nodrošinātu vienreizēju atbalstu mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām Covid-19 seku novēršanai.

Kā liecina informācija Tiesībsarga biroja mājaslapā, Jansons vērsies LM ar lūgumu nekavējoties informēt par to, kādā stadijā ir jautājuma virzība par grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā un kad plānota grozījumu iesniegšana izskatīšanai Ministru kabinetā. Minētie grozījumi paredzētu, ka vienreizēju atbalstu saņemtu ģimenes ar bērniem, personas, kuras ir sasniegušas vecuma pensijas saņemšanai nepieciešamo vecumu vai ir personas ar invaliditāti un kurām ārkārtējās situācijas laikā bija piešķirts alternatīvais statuss.

Tiesībsargs jau šī gada martā aicināja novērst valstī radīto nevienlīdzīgo attieksmi pret starptautisko aizsardzību saņēmušajiem senioriem, personām ar invaliditāti, kā arī alternatīvo statusu saņēmušajām ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem, un rast iespēju piešķirt šiem cilvēkiem vienreizējos pabalstus, kas noteikti Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.

Oktobra beigās birojā saņemta Ministru kabineta informācija par to, ka LM ir izstrādājusi grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, paredzot vienreizēja atbalsta piešķiršanu ģimenēm ar bērniem un personām, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai kurām piešķirta invaliditāte, ja tām ārkārtējās situācijas laikā bija piešķirts alternatīvās personas statuss. Tāpat norādīts, ka LM sagatavoto likumprojektu saskaņos ar atbildīgajām institūcijām un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā.

Jansons satraukts par to, ka, neskatoties uz agrīnu problēmjautājuma aktualizēšanu, situācija aizvien nav atrisināta.

"Minētais jautājums [..] skar potenciāli mazaizsargāto grupu intereses pandēmijas apstākļos, un nav pieļaujams, ka, neskatoties uz Ministru kabineta konceptuālo vienošanos, nevienlīdzīgā attieksme ilgstoši netiek novērsta," uzsvēra Jansons.

Tiesībsargs aicina LM, atbilstoši savai kompetencei, nekavējoties rīkoties, lai minētais jautājums tiktu atrisināts saskaņā ar Ministru kabineta sēdē panākto vienošanos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu