Viļānos Ziemassvētkus, iespējams, nozags ne Grinčs, ne Covid-19, bet gan astoņzobu mizgrauzis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Skrypnykov Dmytro/Shutterstock

Viļānos nesen piefiksēts astoņzobu mizgrauža uzbrukums pilsētas eglēm. Šis kaitēklis vairāk zināms kā mežu, nevis pilsētu iemītnieks, vēstī LTV "Dienas ziņas".

Pie Viļānu vidusskolas, uzsākot Liepu ielas rekonstrukciju, objekts apsekots un uz iedzīvotāju vidū populārajām eglēm ieraudzīti mazi, apaļi caurumiņi. Divpadsmit egles pakāpeniski kalst. "Ir zināms tas, ka tās ir stādītas tad, kad ir sākts celt skolu, tas ir 50. gados. Tātad tas nozīmē, ka egles jau ir 70 gadus vecas," LTV pastāstīja Viļānu vidusskolas direktora vietniece Ilze Valeniece.

"Koks ir nokaltis, ir atdalījusies miza. Var redzēt uz stumbra, un, ja jūs tuvāk paskatāties, tur arī ir viņu ejas redzamas. Tā rezultātā visa rinda koku ir gājusi bojā," pastāstīja Rēzeknes novada Viļānu apvienības pārvaldes vadītājs Ivars Ikaunieks.

"Tas ir viens no postošākajiem, agresīvākajiem egļu kaitēkļiem. Tas uzbrūk un iznīcina ne tikai novājinātas egles, bet var iznīcināt arī pilnīgi veselus kokus, ja ir savairojies lielā skaitā," raidījumam skaidroja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Madonas nodaļas vecākā mežsaimniecības konsultante Mairita Bondare.

Vienīgais risinājums cīņā ar mizgrauzi ir koku izciršana. Viļānos tam jau saņemts atbildīgo institūciju atzinums. Viļānu egles atrodas juridiskai personai piederošā teritorijā, un, lai mazinātu apdraudējumu, spriež par iespējami ātrāku darbu uzsākšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu