FOTO ⟩ Teātra ļaudis pulcējas ikgadējā "Spēlmaņu naktī"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 23. novembrī, Eduarda Smiļģa 135. dzimšanas dienā, Dailes teātrī tika aizvadīta ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kurā tika apbalvoti aizvadītās teātra sezonas izcilākie iestudējumi un individuālie sniegumi.

Kopumā tika pasniegtas 12 "Skatuves naglas". Gada izrādes titulu ieguva Dailes teātra iestudējums "Smiļģis", savukārt balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņēma komponists Imants Kalniņš.

Aizvadīto teātra sezonu, kas sākās 2020. gada septembrī un noslēdzās 2021. gada septembrī, "Spēlmaņu nakts" rīkotāji nosaukuši par force majeure sezonu pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ. Līdz ar to tika nolemts, ka šogad balvu pasniegšanas ceremonija noritēs citādāk: katram teātrim vajadzēja pašam izvirzīt četrus sezonas jauniestudējumus, kas piedalīsies "Spēlmaņu nakts" izrāžu konkursā.

Žūrijas komisija papildus šīm izvirzītajām izrādēm vērtēja arī 2021. gada Valmieras vasaras teātra festivāla izrādes, Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbu izrādes un citu neatkarīgo teātru pieteikumus konkursam.

Pirmo "Skatuves naglu" šī gada ceremonijā saņēma izrāde "Konklāvs". Jaunā režisora Klāva Kristapa Košina darbs ir Kultūras akadēmijas diplomdarba izrāde, kas tapusi sadarbībā ar "Dirty Deal Teatro". Izrādes autori ir Diāna Kondraša un Klāvs Kristaps Košins, lomās: Endīne Bērziņa, Klāvs Kristaps Košins, Jurģis Lūsis.

Otro "Skatuves naglu" saņēma teātra trupa "Kvadrifrons" par Valmieras vasaras teātra festivālā tapušo izrādi "Marija un zibens". Tās režisore ir Paula Pļavniece, dramaturgs Klāvs Mellis, kustību režisors Rūdolfs Gediņš. Lomās Ance Strazda, Sandija Dovgāne, Reinis Boters un Āris Matesovičs.

"Skatuves naglu" saņēma arī Vijas Blūzmas, Anetes Meleces, mākslinieču apvienības "Grāfienes", Daces Vītolas un Riharda Zelezņeva izrāde "Kiosks" Latvijas Leļļu teātrī.

Režisoram Andrejam Jarovojam "Skatuves naglu" piešķirta par pārliecinošu konceptuālu eksperimentēšanu.

Kontrtenoram Jānim Šipkēvicam "Skatuves nagla" piešķirta par lomu laikmetīgajā kameroperā "Tagadne (Time Present)".

Scenogrāfei Ievai Jurjānei un režisoram Viesturam Kairišam "Skatuves naglu" piešķīra par kopdarbu izrādē "Smiļģis" Dailes teātrī.

Aktrisei Ievai Segliņai balvu pasniedza par Raiņa lomu Dailes teātra izrādē "Smiļģis".

Balvu saņēma arī Mārtiņa Eihes, Kristas Burānes, Pamelas Butānes, Jēkaba Nīmaņa izrāde "Mans kaimiņš ebrejs" Rēzeknes teātrī "Joriks".

Režisoram Dmitrijam Petrenko “Skatuves naglu” piešķīra par procesuālu domāšanu repertuāra veidošanā un darbā ar aktieriem.

Scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Marijai Ulmanei balva piešķirta par spilgtu jaunākās scenogrāfu paaudzes reprezentāciju.

Māksliniekiem Kristai un Reinim Dzudzilo un Andrāšam Juhāsam "Skatuves naglu" piešķīra par Dailes teātra izrādes "Degunradži" vizuālo tēlu.

Aktrise Vita Vārpiņa balvu saņēma par Rutes Vulfas lomu izrādē "Ārsts" Dailes teātrī.

Savukārt "Grand Prix" jeb Gada izrādes titulu saņēma režisora Viestura Kairiša darbs "Smiļģis" Dailes teātrī.

Šogad "Spēlmaņu nakts" notika 28. reizi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu