Re:Baltica ⟩ Valentīns Jeremejevs - štata protestētājs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valentīns Jermejevs jau ilgstoši mēģina sev pievērst uzmanību, rīkojot dažādas akcijas un piedaloties citu rīkotajās. Viens no retajiem dezinformatoriem, pret kuru arī uzsākts kriminālprocess pēc melu izplatīšanas. Avots: ekrānšāviņš no Delfi video; F64
Valentīns Jermejevs jau ilgstoši mēģina sev pievērst uzmanību, rīkojot dažādas akcijas un piedaloties citu rīkotajās. Viens no retajiem dezinformatoriem, pret kuru arī uzsākts kriminālprocess pēc melu izplatīšanas. Avots: ekrānšāviņš no Delfi video; F64 Foto: Avots: ekrānšāviņš no Delfi video; F64

Viņa sievai pieder divas kosmētikas ražošanas un tirdzniecības firmas, bet dezinformators savām aktivitātēm īrē telpas Latvijas zinātņu akadēmijas (LZA) telpās.

Ja ceļojošo piketu un organizētāju kopu var nosaukt par cirku, Jeremejevs ir tā klauns. Viņš savas idejas izplata caur neskaitāmām Facebook lapām un biedrībām, radot sajūtu, ka darbojas organizāciju tīkls, bet patiesībā aiz tām pamatā ir viņš viens pats. Vienu no biedrībām – "Tautas varas fronte" – tiesa slēdza pēc Valsts drošības dienesta pieprasījuma šī gada sākumā. Pēc tam Jeremejevs nodibināja divas citas – "Neatkarīgo skolotāju arodbiedrību" un "Bērnu veselības aizsardzības kustību". Pēdējās vārdā viņš vāca ziedojumus, lai palīdzētu citam provokatoram, ko policija aizturēja par verbālu uzbrukumu deputātam Jurim Pūcem. SEB banka, kur biedrībai bija konts, to slēdza bankas reputācijas riska dēļ.

Šlesera 18. septembra piketu Jeremejevs nereklamēja, bet izmantoja izdevību teikt runu, tērpies Lāčplēša kostīmā, lai viņu labāk ievērotu. Izrādās, Šlesers nemaz neesot gribējis ļaut viņam runāt, bet neformālais koordinators Arnolds Babris pārliecinājis, ka tas būs "cilvēks no tautas".

No aprakstītājiem dezinformatoriem Jeremejevs ir vienīgais, kas par savu darbību nonācis policijas izolatorā. 2020. gada nogalē policija aizturēja viņu un bijušo Gaiļezera slimnīcas feldšeri Marinu Kornatovsku pēc viltus ziņu izplatīšanas par Covid-19.

Lai samaksātu Jeremejevam noteikto 50 000 eiro drošības naudu, viņa biedrība "Tautas varas fronte" sāka vākt ziedojumus. Cik savāca, nav zināms, jo biedrība nav iesniegusi gada pārskatus. Ziemassvētkus brīvībā Jeremejevs nosvinēja, pateicoties dzīvesbiedrei, kas iemaksāja tiesas noteikto summu.

Viņai pieder divas kosmētikas ražošanas un izplatīšanas firmas, kas ražo produktus uz Baldones dūņu bāzes. Viena no tām "Organic Life Laboratory" ar peļņu pērn 20 000 eiro, apgrozījums 340 000. Otra – "Beauty Retail" – nopelnīja tūkstoti, bet apgrozīja 274 tūkstošus eiro. Jeremejevs ir pēdējās valdē. Šīs firmas internetveikals arī tirgoja sejas maskas laikā, kad pats Jeremejevs iestājās pret tām un pat apzināti rīkoja provokācijas sabiedriskajā transportā, braucot bez maskas.

Valentīns Jeremejevs arī aktīvi izmantoja 2019.gadā mediķu rīkoto piketu, lai vāktu parakstus Saeimas atlaišanai.
Valentīns Jeremejevs arī aktīvi izmantoja 2019.gadā mediķu rīkoto piketu, lai vāktu parakstus Saeimas atlaišanai. Foto: Avots: FronteTV YT konts

Jeremejeva ģimenes ražotos kosmētikas produktus ārzemju komandējumos reklamējis pat toreizējais Latvijas zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis. "Viņš pats mani uzmeklēja, un es arī ļoti lepni viņa produkciju ar Latvijas brendu vedu un rādīju," stāsta Spārītis. Viņš arī uzaicināja Jeremejevu kļūt par akadēmijas zinātnes fonda vadītāju ar mērķi komercializēt zinātnieku izgudrojumus. "Mana izvēle nebija veiksmīga," tagad secina Spārītis, izteikdams nožēlu, ka talantīgs un uzņēmīgs cilvēks "aizgājis pa maldu ceļu."

Sākums cerīgs licies arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim, kurš fonda darbībā iesaistījās kā brīvprātīgais. Ar laiku radās šaubas, jo nebija saprotama fonda darbības stratēģija, bet pats Jeremejevs sāka iesaistīties pretrunīgās aktivitātēs. "Pirmais signāls, kad sāku uzdot jautājums, bija ņemšanās par Stambulas konvenciju. Viņš tur iegrima, aicināja kaut ko parakstīties. Gribēju norobežoties," atceras Rostovskis.

Pēdējo reizi Rostovskis ar Jeremejevu ticies vasaras nogalē. Aizgājis uz Latvijas Zinātņu akadēmiju, kur Jeremejevs īrē telpas, un lūdzis izņemt savu foto no kārtējās Jeremejeva firmas mājas lapas. Jeremejevs solījis izdarīt, bet nekas nenotika. Lapa pazuda stundu pēc tam, kad Re:Baltica viņam par to pajautāja.

Zinātņu akadēmijas telpās Jeremejevu un viņa domubiedrus policija nesen arī iztrenkāja un sodīja par neatļautu pulcēšanos Covid-19 noteikto ierobežojumu laikā.

"Es ar tevi pa telefonu nerunāšu, tikai kameru priekšā zem prožektoriem," Re:Baltica atbild pats Jeremejevs un noliek klausuli, pēc kāda laika nosūtot īsziņu par "valsts fašismu", par ko arī autorei nāksies atbildēt.

Vairāk lasi:

Ceļojošais cirks. Kas ir galvenie Latvijas dezinformatori un no kā viņi pārtiek

Kārtībnieks Arnolds Babris

Dezinformatoru cirks. Kādēļ mēs šo rakstījām?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu