Re:Baltica ⟩ Dimantu tirgotājs un pasu viltotājs Aivars Smans (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uzņēmējs Aivars Smans plašākai sabiedrībai mazāk zināms, bet aktīvi kopā ar A.Ļedjajevu iestājas pret “LGTB propagandu” un veido kontaktus ar ultra konservatīviem aktīvistiem Lietuvā un Igaunijā. Avots: ekrānšāviņš no Delfi video, A.Smana un A.Ļedjajeva FB profil
Uzņēmējs Aivars Smans plašākai sabiedrībai mazāk zināms, bet aktīvi kopā ar A.Ļedjajevu iestājas pret “LGTB propagandu” un veido kontaktus ar ultra konservatīviem aktīvistiem Lietuvā un Igaunijā. Avots: ekrānšāviņš no Delfi video, A.Smana un A.Ļedjajeva FB profil Foto: Avots: ekrānšāviņš no Delfi video, A.Smana un A.Ļedjajeva FB profil

Par pasu viltošanas organizēšanu notiesātais uzņēmējs Aivars Smans savulaik uzpircis zemi ap Latgales ezeriem. Viņam piederējušas firmas Ukrainā, Latvijā un Igaunijā, kas nodarbojās ar celtniecību un dimantu tirgošanu. Šobrīd peļņa nav redzama nevienai no tām.

Pēc Šlesera "otrās atnākšana" harizmātiskās draudzes Jaunā paaudze pasākumā oktobra vidū, turpat pēcāk notika pasēdēšana šaurākā lokā. Pie galda bija arī Smans, kurš sevi dēvē par uzņēmēju no Latgales.

Šlesera piketā viņš klātesošos uzrunāja krieviski, latviski un latgaliski, salīdzinot notiekošo ar 90. gadu sākumu, kad sabiedrību sadalīja pilsoņos un nepilsoņos. "Es saprotu jūsu sajūtas, kādēļ jūs vienkārši negribējāt mācīties [latviešu] valodu. Šodien vara dala citādi – tajos, kas aizgāja vakcinēties un tajos, kas nē," krieviski megafonā sauca Smans.

Smans ir pietuvināts JP līderim Aleksejam Ļedjajevam. Kad Smana meita bijusi pusaudze, "Aleksejs viņai palīdzēja sakārtot galvu," stāsta Smans. Tagad viņa dzīvo Tanzānijā un sludina dieva vārdu pasākumos, kuros piedalās tūkstoši. Septembrī viņa vadīja dievkalpojumu arī JP draudzei.

Tēvs un meita, abi uzstājās "Jaunās paaudzes" dievkalpojumos. Evelīna Smane septembrī stāstīja par savu sludinātājas darbu Tanzānijā. Aivars Smans uzstājās nedēļu pirms kopīgi rīkotā ģimenes svētku pasākuma augustā Lucavsalā, kura mērķis bija iestāties pret "geju propagandu". 
Tēvs un meita, abi uzstājās "Jaunās paaudzes" dievkalpojumos. Evelīna Smane septembrī stāstīja par savu sludinātājas darbu Tanzānijā. Aivars Smans uzstājās nedēļu pirms kopīgi rīkotā ģimenes svētku pasākuma augustā Lucavsalā, kura mērķis bija iestāties pret "geju propagandu". Foto: Foto: A.Ļedjajeva un E.Smanes FB profili.

Ar Ļedjajevu Smans rīko ģimenes svētkus, kuros iestājas pret "homoseksualitātes propagandu".

Pret gejiem viņam nekas neesot. Pašam tuvs cilvēks esot homoseksuāls un "es viņu pieņemu un mīlu tādu, kā viņš ir." Nepatīkot tikai tas, ka homoseksualitāti popularizē.

Ģimenes svētkos Lucavsalā Smanam bija viesis no Lietuvas – Antanas Kadrotas, kurš līdzīgu, līdz tam nepiedzīvota mēroga pasākumu, rīkoja šopavasar Viļņā. Tāpat Kadrotas organizējis lielu daļu potēšanās pretinieku akciju un spēlējis svarīgu lomu, provocējot pūli netālu no Lietuvas parlamenta šā gada augustā, kad tas ar akmeņiem apmētāja policistus. Kadrotas, ko Lietuvā labāk pazīst ar segvārdu "Celofāns" (Celofanas), iepriekš tiesāts un arī šobrīd iesaistīts tiesas procesā par finanšu noziegumu, Re:Baltica pastāstīja Lietuvas sabiedriskās televīzijas pētnieki.

"Pilnīgas muļķības, viņš neko nav provocējis. Jūs jau nodarbojaties ar propagandu," Re:Baltica saka Smans. Viņš pats esot uzmeklējis Kadrotas, jo otrais ir ļoti populārs Lietuvā.

Rīgā uz ģimenes svētkiem bija ieradušies arī profesionālie protestētāji Jānis Pļaviņš un Arnolds Babris. (Attēls 1). Pāris nedēļu pēc ģimenes svētkiem Rīgā – lietuvietis Kadrotas, Smans un Ļedjajevs devās uz līdzīgu pasākumu Tallinā, ko rīkoja radikālu katoļu fonds. (Attēli 2 un 3). Tā līderis, kas agrāk bija zināms kā abortu un homoseksualitātes pretinieks, tagad iestājas pret Covid-19 ierobežojumiem. Pasākumā piedalījās arī igauņi galēji labējās partijas EKRE līderis Marts Helme. (Attēls 4). Avots: ekrānuzņēmumi no FB.
Rīgā uz ģimenes svētkiem bija ieradušies arī profesionālie protestētāji Jānis Pļaviņš un Arnolds Babris. (Attēls 1). Pāris nedēļu pēc ģimenes svētkiem Rīgā – lietuvietis Kadrotas, Smans un Ļedjajevs devās uz līdzīgu pasākumu Tallinā, ko rīkoja radikālu katoļu fonds. (Attēli 2 un 3). Tā līderis, kas agrāk bija zināms kā abortu un homoseksualitātes pretinieks, tagad iestājas pret Covid-19 ierobežojumiem. Pasākumā piedalījās arī igauņi galēji labējās partijas EKRE līderis Marts Helme. (Attēls 4). Avots: ekrānuzņēmumi no FB. Foto: Avots: ekrānšāviņi no FB.

Smanu plašāka sabiedrība pirmo reizi pamanīja, kad viņš atgriezās Latvijā no Ukrainas un 2005. gadā kļuva par Aglonas pagasta padomes deputātu. Viņam uzreiz sākās nepatikšanas. Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāka pārbaudi par jaunizceptā politiķa skaidrā naudā glabātajām naudas summām (52 000 dolāru, 128 000 eiro).

Neilgi pēc tam viņu notiesāja par pasu viltošanas organizēšanu.

Re:Baltica izprasīja tiesas spriedumu, kas pirmo reizi sabiedrībai atklāj viltošanas shēmu. Tā varētu kalpot par scenāriju jaunam vietējam kases grāvējam.

Sākumā Smanam kopā ar otru organizatoru – Valēriju Firsovu, kurš liecībās sevi sauc par Smana brālēnu – bija jāatrod cilvēkus, kuri kaut nedaudz līdzinās ārvalstniekiem, kam vajadzēja pases. Tad "līdziniekiem" piedāvāja darījumu – mēs tev sabojājam pasi, tu ej uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) mainīt, bet savu fotogrāfiju vietā iedod cita cilvēka bildes (tolaik uz vietas nefotografēja, bija jānāk ar gatavām). Jauno pasi atdod mums, mēs samaksājam.

Atlīdzības bija dažādas, vidēji nedaudz mazāk par 100 latiem. Piemēram, vienreiz sieviete saņēma 50 USD un organizatori samaksāja viņas komunālo maksājumu parādu (71 latu). No sprieduma redzams, ka uzrunātajiem bija finanšu grūtības un tie cienījuši grādīgas dziras.

Kad cilvēks darījumam piekrita, Smans ar Firsovu viņu aizveda uz frizētavu. Tur viņam nogrieza un ieveidoja matus, lai būtu līdzīgāks "oriģinālam". Vienu reizi uzlikts arī grims. Tad ar šķīdinātāju vai skābi pase sabojāta tā, lai nevar redzēt veco foto, un prom uz PMLP. Spriedumā teikts, ka vienā no reizēm izpildītājs nebija atbilstoši ģērbts, tāpēc, lai neradītu aizdomas, organizatori "iedeva viņam mēteli un citus apavus, kā arī pateica viņam, kas viņam jārunā un kā jāuzvedas." Divos no četriem viltošanas mēģinājumiem viss ritēja kā pa diedziņu, bet divos PMLP darbinieki tomēr pamanīja, ka pretī sēdošā persona nav tā pati, kas fotogrāfijā.

Tā tika viltota viena sievietes un viena vīrieša pase. Lai gan Firsovs savās liecībās teica, ka Smans neko nav zinājis, pārējie iesaistītie, tostarp frizieri, apstiprināja, ka viņš bijis klāt. Cilvēkus, kas piekrita viltot savas pases, 2007. gadā sodīja ar piespiedu darbu, bet organizatorus Smanu un Firsovu ar naudas sodiem. Smanam bija jāsamaksā 1440 lati.

Gan toreiz, gan tagad Smans savu vainu noliedz un notikušo sauc par toreizējā premjera Aigara Kalvīša (TP) atriebību, jo Smans vērsās KNAB par viņa iespējamo interešu konfliktu sievas īpašumtiesību dēļ Cirīšu HES.

Šogad jūnijā Smans apzināti rīkoja publisku pasākumu, pārkāpjot pulcēšanās ierobežojumus. Kad pēc policijas ierašanās sanākušie atteicās izklīst, Smanu un citu provokatoru – Kasparu Lasi, policija aizturēja un tajā pat dienā atbrīvoja, piemērojot administratīvo sodu. 
Šogad jūnijā Smans apzināti rīkoja publisku pasākumu, pārkāpjot pulcēšanās ierobežojumus. Kad pēc policijas ierašanās sanākušie atteicās izklīst, Smanu un citu provokatoru – Kasparu Lasi, policija aizturēja un tajā pat dienā atbrīvoja, piemērojot administratīvo sodu. Foto: Avots: Jāņa Straumīša un A.Smana FB profili.

Tiesa, šī versija nešķiet ticama, jo viņš vērsās KNAB pēc tam, kad jau bija notiesāts otrajā tiesu instancē. Spriedums arī rāda viņa līdzdalību.

Kopš tā laika Smana lietas, šķiet, gājušas uz leju. Bizness Latvijā veiksmes stāstu nerāda. Viņš ir līdzīpašnieks divos uzņēmumos, no kuriem viens pērn strādāja ar zaudējumiem, bet otram šogad sākta likvidācija. Abu daļām ir tiesu izpildītāja aizliegums ar tām rīkoties.

Iespējams, Smanam pieder lieli zemes īpašumi, bet šāda informācija publiski nav pieejama. Par to presē runāja viņš pats, kad 2000.gadu sākumā atgriezās Latvijā pēc prombūtnes Ukrainā.

Jautāts, no kādiem līdzekļiem viņš tagad dzīvo, Smans Re:Baltica atbild, ka viņam ir bizness arī ārpus Latvijas. Kāds – neprecizē.

Ukrainas uzņēmumu reģistrā Re:Baltica atrada informāciju, ka Smanam pieder daļas četros uzņēmumos, kas strādā būvniecībā un juvelierizstrādājumu biznesā. Par veiksmīgiem gan tos nosaukt nevar. Viena būvniecības kompānija ir likvidācijas procesā, divām anulētas PVN maksātāja apliecības neiesniegtu nodokļu deklarāciju dēļ. Divus gadus vecais juvelierizstrādājumu bizness pērn strādājis bez peļņas un ir valstij parādā 44 eiro, jo nav nomaksājis nodokļus.

Dārglietu tirgošana ir viens no pēdējiem Smana biznesiem. 2018.gadā Igaunijā reģistrēta firma Cdiamondcoin, kurā Smanam pieder 27% un kura nav iesniegusi nevienu gada pārskatu, izveidojusi platformu, kurā piedāvā drošu dimantu tirdzniecību, izcelsmes pārbaudi un dimantu datu bāzi. Firmai bija arī veikals Antverpenē, bet Covid-19 radīto ierobežojumu dēļ bizness apstājies un veikals aizvērts.

Mājas lapā pie komandas locekļiem Smana seja gan nav redzama. Viņš to kādā Youtube video skaidro ar drošības apsvērumiem, jo 2014. gadā viņam Rīgā, iznākot no biroja, uzbrukuši. Pamodies reanimācijā. Smans Re:Baltica stāsta, ka tas bijis slepkavības mēģinājums, bet vainīgo policija joprojām neesot atklājusi.

Smans uzskata, ka šobrīd valsts iestādes atkal ar viņu mēģina izrēķināties. VID sācis nodokļu auditu. Viņš oktobrī bijis uz pārrunām un sola drīzumā publicēt tikšanās runāto. Viņa sabiedriskā organizācija Tautas kalpi pēdējos mēnešos ziedojumos saņēmusi ap 1200 eiro, tos izmanto savu ideju popularizēšanai.

"Mēs neko nedarām, izsakām savu viedokli. Stāstu, kā jūtos un kā liela daļa sabiedrības jūtas."

Vairāk lasi:

Ceļojošais cirks. Kas ir galvenie Latvijas dezinformatori un no kā viņi pārtiek

Kārtībnieks Arnolds Babris

Dezinformatoru cirks. Kādēļ mēs šo rakstījām?

Valentīns Jeremejevs - štata protestētājs

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu