VIDEO Imantā savā vaļā pastaigājas gailis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixloger/unsplash

Bioloģijas doktore Ieva regulāri dodas pastaigās garām pamestai jaunbūvei. Vientuļais gailis sievieti satraucis, jo novembrī strauji pazeminājusies gaisa temperatūra, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Gailis pamestās jaunbūves teritorijā bija redzams vairākas nedēļas pēc kārtas, Ieva sākusi interesēties par to, vai kāds par šo gaili rūpējas. Sieviete devusies uz blakus īpašumu, kur saņēma atbildi, ka ar mājputna īpašnieci sazināsies un informēs par gaiļa atrašanās vietu.

Visticamāk, ka mājputns teritorijā ieradies no blakus īpašuma. "Bez Tabu" pārliecinājās, ka teritorijā redzami vairāk nekā 20 mājputnu. Diemžēl ar to īpašnieci žurnālistiem neizdodas sazināties.

Ieva vairākkārt vērsusies arī Rīgas pašvaldības policijā, kā arī Pārtikas un veterinārajā dienestā, jo uzskata, ka šādā mājputna īpašnieka rīcība ir neatbilstoša.

"Kļūst aizvien aukstāks, naktīs ir jau sals. Šim gailim nav nekādu iespēju nakšņot zem jumta, siltumā.

Pamanīju, ka pēc aukstākas nakts tā kājas mainījušas krāsu, iespējams, ka tās ir arī uzpampušas," stāsta Ieva, kura ir norūpējusies par gaiļa veselību.

Ieva vēlāk pamanījusi, ka gailis ar vienu aci, iespējams, ir akls. Kā arī ir aizdomas par vēl kādu saslimšanu.

"Pašvaldības policijā apgalvo, ka šāda situācija ir normāla, ka dzīvnieks varot šādi dzīvot.

Uzskatu, ka mājputnu saimniece nerīkojas tā, kā vajadzētu. Par savu īpašumu būtu jārūpējas pienācīgi. Šobrīd šis gailis ir nolemts nosalšanai," skaidro Ieva.

Likumsargi padomu lūguši Pārtikas un veterinārā dienesta, kā arī Rīgas Zooloģiskā dārza darbiniekiem, kur saņēmuši atbildes, ka mājputns šādos apstākļos nav apdraudēts.

"Policija noskaidrojusi gaiļa īpašnieci, aprunājušies ar viņu. Viņa zina, kur atrodas gailis. Blakus teritorijas īpašniekam neesot pretenziju, ka viņa īpašumā pastaigājas gailis.

Zooloģiskā dārzā saņēmām apstiprinājumu, ka pašreizējos apstākļos gailis var atrasties ārā visu diennakti. Ņemot vērā, ka iedzīvotāja turpina izteikt bažas, mēs visu informāciju esam nodevuši Pārtikas un veterinārajam dienestam," norāda Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Latvijas nacionālā dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko norāda, ka gailim ir pietiekami biezs apspalvojums, lai bezsniega apstākļos izdzīvotu.

"Ja neviens viņu nebarotu, nebūtu jumts virs galvas, būtu sniegs visapkārt, tad aizietu pats bojā. Vai visticamāk pa nakti viņu atrastu kāds sesks, cauna, lapsa. Līdz pavasarim neizvilktu, plēsēji viņu apdraudētu vairāk," stāsta Boiko.

Ieva regulāri aprauga gaili un atnes tam arī cienastu.

Bez Tabu rīcībā esošā informācija liecina, ka šobrīd gailis vairs neatrodas jaunbūves teritorijā. Tas nu ir nonācis vienā no patversmēm, kur tā veselības stāvokli apraudzīs arī vetārsts.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu