VIDEO ⟩ No Čīles uz Latviju nogādāts senākais līdz šim zināmais RAF busiņš. Uz dažām nedēļām tas izlikts apskatei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas Motormuzejs

Apskatei izlikts no Čīles atpakaļ uz Latviju nogādāts Rīgas Autobusu fabrikas (RAF) busiņš. Tas ir īpašs ar to, ka ir pasaulē senākais zināmais Latvijā ražotais mikroautobusiņš. Oktobrī to atgādāja uz Latviju, un tagad uz pāris nedēļām, pirms kapitālās restaurācijas, busiņš izlikts apskatei, vēsta raidījums "900 sekundes".

Šī ir senu kolēģu un draugu satikšanās. RAF veterāni fotografējas uz 1961. gada busiņa fona. "Tas bija uztaisīts kā sagādes auto, tāds pats kā šis, tikai "kuzavs"."

RAF izmēģinātājs Juris Sniķeris rāda senas fotogrāfijas, kurās viņš redzams pie muzejā izstādītā modeļa busiņa. Juris pēc dienesta padomju armijā sāka darbu Rīgas Autobusu fabrikā un bieži vien pārbaudīja, kā jaunie auto uzvedas uz šosejas.

"Jābrauc apmēram 20 līdz 50 kilometri un sarakstīja grāmatiņā, kādi defekti, tos novērsa un tirgoja tālāk," stāsta Juris Sniķeris. Šis konkrētais busiņš tika atrasts Dienvidamerikā, kur Rīgā ražotais auto pavadījis vairākus desmitus gadu.

Rīgas Motormuzeja pārstāvis Agris Šmits norāda, ka šis "rafiņa" modelis tika ilgi meklēts. Beidzot tas aizpildīs lielu robu pēckara Latvijas autobūves vēsturē.

"Katrs muzejs cenšas to unikālāko dabūt. Šajā gadījumā tas ir nozīmīgi, stāstot par Latvijas autobūvi. Faktiski pēckara periodā tas ir vienīgais automobilis, ko Latvijā ražoja. Kas tam var noticēt, ka šādā stāvoklī šodien, ko?! Pamata virsbūve ir ļoti labi, visa balstiekārta," norāda Šmits.

Motormuzeja restauratori pauž sajūsmu par savu guvumu. Šis ir pasaulē senākais zināmais šī modeļa busiņš. Pašlaik tas redzams pirms restaurācijas, to paredzēts atjaunot līdz sīkākajai detaļai.

"Pamatā tā, lai var braukt. Viņam jābūt tā, kā atstāja rūpnīcu. Dažreiz ir tā, ka kaut ko nevar atrast un diemžēl gaidām, bet šo auto visticamāk, varam panākt pilnīgi braucamu," norādīja Rīgas Motormuzeja restauratoru grupas vadītājs Gunārs Dortans.

Lielā mērā pateicību par busiņa labo izskatu var teikt Čīles saudzīgajam klimatam un tā īpašniekiem. Decembra vidū šo busiņu vedīs uz Motormuzeja filiāli Bauskā. Tur sāksies atjaunošana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu