Eiropā konstatēta pirmā inficēšanās ar jauno Covid-19 variantu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Horth Rasu/Shutterstock.com

Beļģija piektdien paziņojusi, ka, izdarot testu kādai nevakcinētai personai, kas atgriezusies no ārzemēm, konstatēts Eiropā pirmais inficēšanās gadījums ar jauno Covid-19 variantu, kurš pirmo reizi pamanīts Āfrikas dienvidos.

Šai personai inficēšanās konstatēta 22.novembrī, un tagad apstiprinājies, ka tas ir vīrusa paveids B.1.1.529, kurš pirmo reizi fiksēts Āfrikas dienvidos, preses konferencē pavēstīja veselības ministrs Franks Vandenbruks.

Viens no vadošajiem beļģu virusologiem Marks Van Ransts tviterī pavēstījis, ka minētā persona 11.novembrī atgriezusies no Ēģiptes.

Vandenbruks uzsvēra, ka "tas ir aizdomīgs variants, taču mēs nezinām, vai tas ir ļoti bīstams variants".

Viņš piebilda, ka Eiropa "piesardzības nolūkos" aptur lidojumus no Āfrikas dienvidiem.

"Tātad, vispārēju piesardzību, bet bez panikas," norādīja ministrs, piebilstot, ka situāciju šobrīd analizē Covis-19 riska izvērtēšanas grupa.

Kā ziņots, Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien pavēstīja, ka konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits kopš mēneša sākuma ir desmitkāršojies, pieaugot no 106 līdz apmēram 1200.

Reaģējot uz šo ziņu, Lielbritānija no piektdienas aizliegusi jebkādu ieceļošanu no sešām Āfrikas dienviddaļas valstīm - Dienvidāfrikas, Botsvanas, Esvatini, Lesoto, Namībijas un Zimbabves. Visas šīs valstis tiks pievienotas Lielbritānijas "sarkanajam sarakstam".

Izraēla aizliegusi ieceļošanu no šīm sešām valstīm, kā arī no Mozambikas.

Arī Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka ierosinās pārtraukt avioreisus uz Eiropas Savienību (ES) no Āfrikas dienvidu valstīm.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām.

Jaunajam variantam ar zinātnisko apzīmējumu B.1.1.529 "ir ļoti liels mutāciju skaits", pavēstījis virusologs Tulio de Oliveira. Viņš piebildis, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien varētu piešķirt šim variantam nosaukumu, izmantojot kādu grieķu alfabēta burtu.

Virusologs informējis, ka jaunais variants konstatēts arī Botsvanā un Honkongā starp ceļotājiem no Dienvidāfrikas.

Zinātnieki pavēstījuši, ka jaunajam variantam ir vismaz 10 mutācijas salīdzinājumā ar divām mutācijām delta variantam un trim - beta variantam.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu