Covid-19 Kas līdz šim ir zināms par jauno vīrusa variantu "Omikronu"? (65)

Papildināts
Foto: True Touch Lifestyle/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

25. novembrī Dienvidāfrikas Republikā tika atklāts jauns Covid-19 paveids, kuru Pasaules Veselības organizācija nodēvēja par "Omikronu". Neilgi pēc šī paziņojuma vairākas valstis aizliegušas ieceļošanu no Āfrikas dienvidu daļas valstīm. Līdz šim Izraēla un Beļģija paziņojušas par pirmajiem inficēšanās gadījumiem, savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins pavēstīja, ka jaunais vīrusa paveids nonāks arī Latvijā. Portāls "Apollo.lv" apkopoja pieejamo informāciju par jauno vīrusa paveidu. 

Kas ir zināms par jaunatklāto Covid-19 variantu?

25. novembrī Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu B.1.1.529 ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja valsti straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Kā vēsta portāls "Business Insider", līdz šim ir atklāts salīdzinoši neliels inficēšanās gadījumu skaits, taču variants strauji izplatās.

Eksperti B.1.1.529 paveidu raksturo kā satraucošu, norādot uz tā lielo mutāciju skaitu, kas nozīmē, ka tas var padarīt esošās antivielas, vakcīnas un ārstēšanu mazāk efektīvu.

Zinātnieki pašlaik cenšas noskaidrot, cik nāvējošs ir Covid-19 vīrusa paveids. Vairāki eksperti jau ir paziņojuši, ka B.1.1.529 paveids ir sliktākais variants, ko viņi ir konstatējuši kopš pandēmijas sākuma.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām.

Jaunajam variantam ar zinātnisko apzīmējumu B.1.1.529 "ir ļoti liels mutāciju skaits", sacīja virusologs Tulio de Oliveira steigšus sasauktā preses konferencē. 

Virusologs piebilda, ka jaunais variants konstatēts arī Botsvanā un Honkongā starp ceļotājiem no Dienvidāfrikas.

Zinātnieki pavēstīja, ka jaunajam variantam ir vismaz 10 mutācijas salīdzinājumā ar divām mutācijām delta variantam un trim - beta variantam.

Austrālija atliek robežu atvēršanu

Austrālija Covid-19 jaunā Dienvidāfrikas jeb Omikrona paveida dēļ pirmdien, 29. novembrī, atlikusi plānus atvērt valsts robežas kvalificētajiem darbiniekiem un studentiem.

Austrālijas amatpersonas svētdien, 28. novembrī, pavēstīja, ka valstī reģistrēti pirmie Omikrona varianta gadījumi, kas konstatēts diviem pasažieriem, kuri no Dienvidāfrikas ielidojuši Sidnejā. Pēc tam tika reģistrēti vēl trīs gadījumi, tātad kopumā pieci.

Omikrona paveidu pirms dažām dienām identificēja zinātnieki Dienvidāfrikā, un par to joprojām zināms maz. Tomēr daudzas valstis steigušās rīkoties.

Pēc amatpersonu ārkārtas sēdes Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņoja, ka 1. decembrī paredzētā valsts robežu atvēršana tiks atlikta vismaz par divām nedēļām.

Austrālijas robežas vairumam citu valstu pilsoņu ir slēgtas jau ilgāk nekā 20 mēnešus, izraisot darbaspēka trūkumu un iedragājot tūrisma nozari.

Morisons šo aizkavēšanos raksturoja kā "nepieciešamu un pagaidu lēmumu", kas pieņemts, uzklausot mediķu padomus.

"Pagaidu pauze nodrošinās, ka Austrālija varēs apkopot informāciju, kas mums nepieciešama, lai labāk izprastu Omikrona variantu," sacīja Morisons.

Viņš norādīja uz bažām par vakcīnu efektivitāti, Omikrona izraisītas saslimšanas nopietnību un lipīgumu.

Austrālijas ierobežojumi ceļošanai ir starp stingrākajiem un ilgstošākajiem pasaulē, kas daļēji skaidrojams ar lēno vakcinācijas tempu.

Valsts konservatīvā valdība ir atvērusi robežas austrāliešiem, pastāvīgajiem iedzīvotājiem un singapūriešiem, bet Austrālijā dzīvojošajiem kvalificētajiem darbiniekiem, kuru skaits aplēsts uz 1,4 miljoniem, ir aizliegts atgriezties Austrālijā, ja viņi no tās izbraukuši.

Lēmums atlikt robežu atvēršanu raisīs satraukumu arī Austrālijas izglītības sektorā. Aplēsts, ka ārpus Austrālijas palikuši 130 000 starptautisko studentu.

Pētnieks: Pēc koronavīrusa jaunā paveida atklāšanas cilvēkiem jāskrien vakcinēties

Pēc Covid-19 jaunā paveida "Omikrona" parādīšanās cilvēkiem vēl vairāk vajadzētu domāt par savu veselību un vakcinēšanos pret koronavīrusu, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš pirmdien, 29. novembrī, sacīja raidījumā "Rīta panorāma".

Pēc viņa teiktā, nesen iznākusi publikācija labi rāda – lai arī dažādie vīrusa varianti spēj izvairīties no vakcinācijas vai pārslimošanas radītās imūnās atbildes, tomēr aizsardzība kopumā ir ļoti laba, it īpaši, ja runā par smagu saslimšanu.

"Es domāju, ka tieši otrādi - šāda jaunā varianta atklāšanai cilvēkiem vēl vairāk vajadzētu likt domāt par savu veselību un skriet vakcinēties, lai aizsargātu sevi. Kā tas ir redzams ar to pašu delta variantu - tas strādā," skaidroja Kloviņš.

Viņš norādīja - ja Omikrona paveids izrādīsies lipīgāks par pašlaik dominējošo delta variantu, tad šis Covid-19 vīrusa paveids, visticamāk, nonāks arī Latvijā.

Kloviņš atzina, ka divas nopietnākās lietas, kas likušas satraukties par Omikronu, ir straujā Covid-19 paveida izplatība Āfrikas dienvidos.

"Līdzīga vīrusa izplatība ir bijusi novērota arī citiem vīrusa variantiem, kas pēc tam nav izrādījušies tik bīstami.

Bet šeit vēl papildus nāk tas fakts, ka vīrusā ir atklāts neticami liels skaits ar mutācijām," sacīja Kloviņš.

Patlaban dažādās pasaules laboratorijās tiek veikti pētījumi, lai noskaidrotu, vai tie cilvēki, kas iepriekš slimojuši ar Covid-19 vai vakcinējušies, spēj neitralizēt jauno vīrusa paveidu. Pirmie dati par to varētu būt jau šajā nedēļā, sacīja pētnieks.

Viņš sacīja, ka Latvijā turpinās darbs pie vīrusa izplatības uzraudzības, kā arī citiem aspektiem, kas saistīti ar Covid-19.

Jaunais koronavīrusa paveids. Kāpēc izlaisti divi grieķu alfabēta burti pirms omikrona?

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojuma, ka jaunais Covid-19 paveids devējāms par "Omikronu", daudzi pamanīja, ka izlaisti divi grieķu alfabēta burti - nī un ksī. Kādēļ tā?

Nozīmīgākās Covid-19 mutācijas tiek apzīmētas ar grieķu alfabēta burtiem. Iepriekšējā mutācija, kam nosaukums tika piešķirts 30. augustā, bija mī. Taču, kad Dienvidāfrikas zinātnieki identificēja koronavīrusa paveidu ar ļoti daudzām mutācijām, tas tika nodēvēts par omikronu, izlaižot starp mī un omikronu esošos burtus nī un ksī.

PVO ziņu aģentūrai AP skaidro, ka nī izlaists tāpēc, ka angļu valodā grieķu alfabēta burts "nu" esot pārāk līdzīgs vārdam new (jauns), kas varot radīt pārpratumus.

"Ksī (xi) netika izmantots tāpēc, ka tas ir bieži sastopams uzvārds," norāda PVO.

Organizācija uzsvēra, ka, "dodot nosaukumus slimībām, jāizvairās no jebkādu kultūras, sociālo, nacionālo, reģionālo, profesionālo vai etnisko grupu aizskaršanas", kā tas noteikts 2015. gadā publicētās PVO vadlīnijās. Tajās teikts, ka infekcijas slimībām jādod tādi nosaukumi, lai "līdz minimumam samazinātu negatīvo iespaidu uz valstīm, ekonomikām un cilvēkiem".

Jaunā koronavīrusa mutāciju nosaukumu sistēma tika ieviesta, lai sarunvalodā nenāktos lietot smagnējus zinātniskos nosaukumus, kā arī tāpēc, lai jaunos paveidus neapzīmētu pēc to atklāšanas vietas, potenciāli radot negatīvu attieksmi pret cilvēkiem no šīm vietām.

Līdz šim ar grieķu alfabēta burtu apzīmēti 13 jaunā koronavīrusa paveidi. Alfa, beta, gamma, delta un omikrons atzīti par bažas izraisošiem variantiem, kamēr pārējie tiek uzskatīti par mazāk nopietniem.

Filipīnas aptur lēmumu par vakcinētu tūristu ielaišanu valstī

Lai novērstu koronovīrusa "Omikrona" paveida izplatīšanos, Filipīnas uz laiku apturējušas lēmumu atļaut iebraukt valstī pilnībā pret Covid-19 vakcinētiem tūristiem.

Līdz šim Filipīnās nav konstatēts neviens "Omikrona" varianta gadījums.

Lai stimulētu ekonomiku, Filipīnas pagājušajā nedēļā paziņoja, ka plāno no 1. decembra ielaist valstī pilnībā vakcinētus tūristus no vairuma ārvalstu.

Taču nedēļas nogalē valdības darba grupa, kas izveidota cīņai ar pandēmiju, nolēma aizliegt lidojumus no septiņām Eiropas valstīm. Pirms tam Filipīnas jau bija aizliegušas lidojumus no vairākām Āfrikas valstīm.

Pēdējās nedēļās Filipīnu valdība atviegloja ierobežojumus, jauno Covid-19 gadījumu skaitam turoties zemākajā līmenī kopš gada sākuma un pieaugot vakcinēto cilvēku skaitam. Taču "Omikrona" paveida parādīšanās rada bažas, ka ierobežojumi tiks atjaunoti.

Filipīnās pret Covid-19 pilnība vakcinēti tikai aptuveni trešā daļa no valsts 110 miljoniem iedzīvotāju.

Kopš pandēmijas sakuma Filipīnās Covid-19 atklāts vairāk nekā 2,8 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā 48 000 miruši.

Japāna koronavīrusa "Omikrona" paveida dēļ slēgs robežas ārvalstniekiem

Japāna Covid-19 jaunā Dienvidāfrikas jeb omikrona paveida dēļ no otrdienas, 30. novembra, slēgs savas robežas ārvalstniekiem, pirmdien, 29. novembrī, paziņojis Japānas premjerministrs Fumio Kisida.

Līdz ar to tiks atjaunots šomēnes atceltais aizliegums ārzemniekiem ierasties īstermiņa biznesa braucienos, kā arī iebraukt ārvalstu studentiem un darbiniekiem.

Nedēļas nogalē Japāna iebraucējiem no Āfrikas dienvidu valstīm noteica prasību desmit dienas uzturēties karantīnā mītnēs, ko šim nolūkam izraudzījusies valdība.

Pavļuts: Galvenais ir iegūt kvalitatīvu informāciju par "Omikronu" un ierobežot vīrusa izplatību

Galvenais ir iegūt kvalitatīvu informāciju par Covid-19 vīrusa jauno paveidu un ierobežot tā izplatību, raidījumā "900 sekundes" sacījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Veselības ministrs teica, ka minētajā kontekstā turpināsies aktīva speciālistu saziņa, lai izveidotu testēšanas iespējas Rīgas lidostā, norit gatavošanās cilvēku plūsmu kontrolēšanai no testēšanas viedokļa.

Pavļuts atzina, ka B.1.1.529 ir pietiekami strauji izplatījies pasaulē. Par Beļģijas gadījumu zināms, ka cilvēks atgriezies valstī jau 11. novembrī. Tāpēc būtisiki pārliecināties situāciju aviopārvadājumos.

Pēc veselības ministra teiktā, patlaban notiek vīrusa pētīšana, Latvijā gatavojas sekvencēt no ārvalstīm ieviestos paraugus, lai spētu indentificēt attiecīgo vīrusa paveidu. Nedēļas nogalē jau pakēpeniski tika ieviesti pastiprināti drošības pasākumi – izviesti testi ārvalstu delegācijām.

"Cilvēki pārvietojas un pārvietosies, tāpēc galvenais ir iegūt kvalitatīvu informāciju un ierobežot vīrusa izplatību cerībā, ka speciālisti noskaidros, cik bīstms Omikron ir, ar ko tas ir īpašs, vai pret to palīdz vakcīnas un kā rīkoties tālāk," pauda ministrs.

Maroka koronavīrusa omikrona paveida dēļ aizliedz ienākošos pasažieru avioreisus

Bažījoties par koronavīrusa jaunā omikrona varianta izplatīšanos, Maroka uz divām nedēļām aizliegusi ienākošos pasažieru avioreisus, paziņojusi valdības komiteja.

Aizliegums stāsies spēkā pirmdien, 29. novembrī, plkst.23.59 pēc vietējā laikā (22.59 pēc Latvijas laika).

"Lēmums pieņemts Covid-19 jaunā omikrona varianta straujās izplatības dēļ Eiropā un Āfrikā un lai (..) aizsargātu Marokas pilsoņu veselību," paziņoja komiteja, kas pārrauga Marokas reakciju uz pandēmiju.

Avioreisu aizliegums tiks regulāri izvērtēts un vajadzības gadījumā atcelts vai pagarināts.

Ja būs vajadzīgs, sadarbībā ar vēstniecībām no Marokas tiks organizēti repatriācijas reisi, atklāja kāda Marokas amatpersona.

Maroka, kuras ekonomikā liela nozīme ir tūrismam, piektdien aizliedza ieceļošanu no Dienvidāfrikas un sešām citām Āfrikas valstīm.

Dienvidāfrikas medicīnas biedrības vadītāja Andželika Kutzē norādījusi, ka cilvēki ar Covid-19 jauno paveidu nesaslimst nopietni. Jaunā paveida simptomi ir neparasti, taču viegli, sacīja Kutzē, piebilstot, ka viņa pirmo reizi par jauna paveida iespējamību satraukusies novembra sākumā, kad pie viņas praksē Pretorijā ieradušies pacienti ar neparastiem Covid-19 simptomiem, sūdzoties par ļoti lielu nogurumu.

Variants ir daudz lipīgāks, samazina vakcīnas efektivitāti un palielina atkārtotas inficēšanās risku

Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ziņo par jauna SARS-CoV-2 vīrusa varianta atklāšanu un izplatību, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Šim variantam esot liels skaits mutāciju, no kurām dažas izraisa bažas. Sākotnējie pierādījumi liecina, ka šis variants var būt saistīts ar paaugstinātu infekciozitāti jeb lipīgumu, vakcīnas efektivitātes samazināšanos, paaugstinātu atkārtotas inficēšanās risku, salīdzinot ar citiem SARS-CoV-2 vīrusa variantiem.

Īpaša piesardzība jāievēro ceļotājiem, rekomendējot nedoties uz zināmajām skartajām teritorijām, atgriežoties veikt papildus drošības pasākumus, kas ietver testēšanu un pašizolāciju. Nepieciešams pēc iespējas ātrāk atklāt Covid-19 inficēšanās gadījumus tiem ceļotājiem, kuri atgriezušies no skartajām teritorijām.

Rekomendēts turpināt vakcinācijas procesu, it īpaši riska grupās un senioriem, kas nav vēl uzsākuši vakcināciju.

Saistībā ar "Omikron" variantu iepriekšējas rekomendācijas paliek spēkā - vakcinācija, pareiza sejas masku nēsāšana, distances ievērošana, roku higiēna, regulāra, telpu vēdināšana.

Eksperti par potenciālo vīrusa paveidu brīdināja vairākus mēnešus iepriekš

Kā vēsta portāls "Business Insider", Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir vairākkārt mudinājusi bagātākās valstis dalīties vai iegādāties mazāk vakcīnu devu un pārliecināties, ka nabadzīgākajām valstīm ir nepieciešamās vakcīnas devas pirms revakcinācijas.

Taču vairākas valstis nav ieklausījušās.

PVO eksperti sacīja, ka vakcīnu izplatīšana bija nepieciešama, lai apturētu jaunu un bīstamu variantu mutāciju.

PVO galvenā zinātniece Soumja Svaminatana jau augustā pauda bažas. Citi eksperti jau vairākus mēnešus ir brīdinājuši par to pašu scenāriju.

Valdība nosaka aizliegumu ceļojumiem uz vairākām Āfrikas dienvidu daļas valstīm

Saistībā ar jauna Covid-19 izraisošā vīrusa paveida izplatību līdz nākamā gada 11.janvārim noteikts aizliegums organizēt ceļojumus uz Dienvidāfrikas Republiku (DĀR), Lesoto, Botsvānu, Zimbabvi, Mozambiku, Namībiju, Esvatīni un Zambiju, 26. novembrī lēmusi valdība.

Tāpat ar grozījumiem rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu noteikts, ka Latvijas valstspiederīgajiem vai Eiropas Savienības (ES) pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā, kuri pēdējo desmit dienu laikā uzturējušies minētajās ļoti augsta riska valstīs, ir pienākums uzrādīt Covid-19 RNS testa, kas veikts 72 stundas pirms ieceļošanas Latvijas teritorijā, rezultātu, veikt Covid-19 RNS testu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc ieceļošanas Latvijas teritorijā un astotajā dienā pēc ieceļošanas Latvijā.

Šīm personām noteiktas prasības arī nekavējoties pēc ieceļošanas Latvijas teritorijā doties uz tūrisma mītni, lai ievērotu pašizolāciju desmit dienas pēc izbraukšanas no šī rīkojumā minētās ļoti augsta riska valsts, kā arī informēt tūrisma mītni par to, ka persona uzturējusies šajā rīkojumā minētajā ļoti augsta riska valstī un viņai ir pienākums ievēro pašizolāciju.

Ja konkrētās personas nav ievērojušas pašizolāciju tūrisma mītnē, mājsaimniecību locekļiem, kas nonākuši kontaktā ar minēto ieceļojušo personu, arī ir pienākums ievērot pašizolāciju dzīvesvietā, uzturēšanās mītnē vai tūrisma mītnē desmit dienas pēc attiecīgās personas izbraukšanas no minētajām ļoti augsta riska valstīm.

Tikmēr personām, kuras nav Latvijas valstspiederīgie vai ES pastāvīgie iedzīvotāji un kuras pēdējo desmit dienu laikā bijušas minētajās Āfrikas valstīs, ieceļošana Latvijā aizliegta.

Vairākās valstīs konstatēti inficēšanās gadījumi

26. novembrī Izraēla konstatējusi valstī pirmo inficēšanās gadījumu ar koronavīrusa jauno variantu.

Saslimušais nesen atgriezies no Āfrikas dienvidaustrumu valsts Malāvijas.

Izraēlas Veselības ministrija paziņoja, ka saslimusī persona un vēl divi cilvēki, par kuriem pastāv aizdomas par iespējamu saslimšanu, atrodas izolācijā. Visi trīs cilvēki ir vakcinēti, bet pašreiz tiek noskaidrota pilnīga informācija par viņu vakcinēšanās statusu.

Arī Beļģija piektdien, 26. novembrī, paziņojusi, ka, veicot testu kādai nevakcinētai personai, kas atgriezusies no ārzemēm, konstatēts Eiropā pirmais inficēšanās gadījums ar jauno Covid-19 variantu.

Šai personai inficēšanās konstatēta 22. novembrī, un tagad apstiprinājies, ka tas ir vīrusa paveids B.1.1.529, kurš pirmo reizi fiksēts Āfrikas dienvidos, preses konferencē pavēstīja veselības ministrs Franks Vandenbruks.

Viens no vadošajiem beļģu virusologiem Marks Van Ransts tviterī pavēstījis, ka minētā persona 11.novembrī atgriezusies no Ēģiptes.

Vandenbruks uzsvēra, ka "tas ir aizdomīgs variants, taču mēs nezinām, vai tas ir ļoti bīstams variants".

Viņš piebilda, ka Eiropa "piesardzības nolūkos" aptur lidojumus no Āfrikas dienvidiem.

"Tātad, vispārēju piesardzību, bet bez panikas," norādīja ministrs, piebilstot, ka situāciju šobrīd analizē Covis-19 riska izvērtēšanas grupa.

Lielbritānijā sestdien, 27. novembrī, apstiprināti pirmie divi inficēšanās gadījumi ar Covid-19 jauno Dienvidāfrikas jeb omikrona paveidu.

Abas inficētās personas ir saistītas ar ceļojumiem uz Āfrikas dienvidiem, pavēstījis veselības ministrs Sadžids Džavids.

Inficētie devušies pašizolācijā, kamēr varasiestādes cenšas noskaidrot personas, ar kurām tie kontaktējušies.

Nīderlandē pēc ielidošanas no Dienvidāfrikas 61 pasažierim konstatēta inficēšanās ar Covid-19

Nīderlandes veselības aprūpes sistēmas amatpersonas 27. novembrī paziņojušas, ka 61 pasažierim, kas ieradušies divos avioreisos no Dienvidāfrikas, konstatēta inficēšanās ar Covid-19 un ka šobrīd viņu analīzes tiek pārbaudītas, lai tajās konstatētu iespējamo jaunā vīrusa paveida klātbūtni.

Inficētie šobrīd ir ievietoti karantīnā vienā no viesnīcām, kas atrodas netālu no Shipholas lidostas, kur piektdien uz testa rezultātiem bija spiesti gaidīt visi 600 abu reisu pasažieri.

Inficētajiem karantīnā būs jāpavada septiņas dienas, ja parādīsies slimības simptomi, bet gadījumā, ja nē, tad piecas dienas.

Savukārt pasažieriem, kuru testi bija negatīvi, gadījumā, ja tie paliek Nīderlandē, jādodas pašizolācijā.

Ņikišins: Jaunais vīrusa paveids nonāks arī Latvijā

Ņemot vērā starptautisko ceļošanu un loģistiku, kaut kādā brīdī jaunais SARS-CoV-2 paveids B.1.1.529, kas patlaban strauji izplatās Dienvidāfrikas Republikā (DĀR), arī varētu nonākt līdz Latvijai, taču galvenais ir būt gataviem reaģēt uz šo paveidu un pēc iespējas ātrāk atklāt pirmos gadījumos, sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

Patlaban šī mutācija Latvijā gan nav atklāta, taču Nacionālās references laboratorijas speciālisti saglabā modrību. Šajā aspektā Ņikišins arī uzsver, ka galvenais ir tieši nodrošināt uzraudzību.

Mēs pastiprināti sekvencējam pozitīvos gadījumus, kas ir ievesti, un tos, kuri kļuvuši pozitīvi pēc kāda laika, bet viņiem ir bijis nesens ceļojums,"

sacīja eksperts, piebilstot, ka konstanti notiek aktīva sadarbība ar Slimību profilakses un kontroles centru, lai pēc indikācijām nodrošinātu paveidu uzraudzību.

Runājot par šo mutāciju kopumā, eksperts atzīmē, ka patlaban B.1.1.529 strauji izplatās DĀR, taču pagaidām nav novērots, ka tas jau būtu plaši izplatījies ārpus šīs valsts robežām, lai gan, kā norāda laboratorijas vadītājs, ir skaidrs, ka šim paveidam ir ļoti strauja izplatība. Par to liecinot fakts, ka DĀR tas jau šobrīd kļūst par dominējošo paveidu.

Vienlaikus, pēc eksperta sacītā, būtu jāņem vērā, ka DĀR ir liela HIV izplatība, kā arī zema vakcinācijas pret Covid-19 aptvere.

Līdz ar to tieši šādos apstākļos vīruss spēj brīvi cirkulēt, turklāt pastāv iespēja, ka tas mutējies tieši imūnsupresijas pacientu vidū.

Proti, cilvēkiem ar imūnsupresiju jeb ļoti novājinātu imūno sistēmu sliktāk veidojas antivielas, līdz ar to vīrusu neapstādina organisma iekšējā imunitāte un tas spēj brīvi vairoties un radīt jaunas mutācijas. Tādējādi pastāv tieša sakarība starp vīrusa cirkulācijas laiku un tā mutēšanos, atzīmē Ņikišins.

Pēc viņa paustā, starptautiskos pētījumos patlaban atrodams, ka šobrīd tostarp Latvijā dominējošajam "deltas" paveidam bija nepieciešamas apmēram 100 dienas, līdz tas kļuva par dominējošo celmu, savukārt šis paveids kļuvis par dominējošo 10 līdz 25 dienās.

Taču, ņemot vērā, ka šis paveids vēl ir nesen atklāts un ne līdz galam izpētīts, vēl nav iespējams ar pārliecību apgalvot, ka tas būs lipīgāks. Tāpat arī aizvien nav skaidrs, vai ar šo paveidu saistītā slimības gaita būs smagāka nekā līdzšinējiem celmiem.

"Mēs zinām, ka tam ir vairākas mutācijas receptoru saistīšanas domēnā, kas ir svarīgi, jo tā ir pirmā vīrusa daļiņa, kas nonāk saskarsmē ar mūsu organisma šūnām,"

sacīja Ņikišins, piebilstot, ka šim paveidam ir atklātas desmit mutācijas, kamēr "delta" varianta gadījumā - divas. Tomēr patlaban vēl nav zināms, cik ļoti jaunais paveids spēs apiet organisma aizsardzības sistēmu.

Eksperts arī norādīja, ka patlaban, ņemot vērā šī paveida lielo mutāciju skaitu, vairākas valstis ievieš ceļošanas ierobežojumus. To vidū ir arī Izraēla un Lielbritānija, kas pirmās spērušas šādu soli. Vienlaikus arī Eiropas Komisija, kā arī Latvija patlaban plāno sekot abu valstu pēdās.

Kopsakarā ar šīm izmaiņām Ņikišins arī uzsver, ka iedzīvotājiem noteikti būtu jāievēro visi epidemioloģiskās drošības pasākumi. Savukārt attiecībā pret jautājumu, cik labi vakcīnas pasargās pret šo paveidu, eksperts atzīmē, ka tas ir darbs, kas patlaban jāveic vakcīnu speciālistiem.

Vaicāts, kad varētu pienākt tas brīdis, kad vairs neradīsies jaunas SARS-CoV-2 vīrusa mutācijas, eksperts sacīja, ka viena no vīrusa īpašībām ir tā spēja radīt jaunas mutācijas, tādēļ šis jautājums ir drīzāk par to, kad mēs spēsim izskaust SARS-CoV-2 vīrusu.

Līdz ar to tik ilgi kamēr tam būs transmisijas iespējas, tas arī mutēsies. Vienlaikus situāciju ap SARS-CoV-2 sarežģī fakts, ka ar vīrusu inficētie, kuriem ir viegla simptomātika, nereti turpina savas ikdienišķās dzīves gaitas, piemēram, turpinot doties uz darbu.

ECDC: Jaunais Covid-19 variants rada "augstu vai ļoti augstu" risku Eiropai

Jaunais Covid-19 izraisošā koronavīrusa variants, kas sākotnēji konstatēts Dienvidāfrikā un ir nosaukts par omikrona variantu, rada "augstu vai ļoti augstu" risku Eiropai, piektdien brīdināja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

ECDC savā draudu novērtējuma ziņojumā atzīmēja, ka vēl ir "ievērojama neskaidrība par omikrona varianta pārnesamību, vakcīnu efektivitāti, atkārtotas inficēšanās risku un citām īpašībām".

Ziņojumā tomēr atzīts, ka vispārējais risks, kādu omikrona variants rada Eiropas Savienībai (ES) un Eiropas Ekonomikas zonai (EEZ), ir "augsts vai ļoti augsts".

Ņemot vērā iespējamību, ka tagadējās vakcīnas varētu neaizsargāt pret šo variantu, un faktu, ka tas varētu būt pārnesamāks, "mēs novērtējam tālākas ievešanas un izplatības sabiedrībā varbūtību ES/EEZ kā augstu", paziņoja Stokholmā bāzētā ES aģentūra.

"Situācijā, kad ES/EEZ atdzimst delta variants, omikrona varianta ievešanas un iespējamas tālākas izplatības ietekme var būt ļoti augsta," piebilda ECDC.

Komentāri (65)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu