Atlaide pēc nejaušības principa? Daudzbērnu ģimenes tēvu pārsteidz oktobra elektrības rēķins (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: igra.design/shutterstock

Trīs nepilngadīgu bērnu tēvs Ainārs izmanto atvieglojumus un atbalstu, kas pienākas daudzbērnu ģimenēm, tostarp arī atlaidi elektrības patēriņam. Ģimenes galva ir izbrīnīts par oktobrī saņemto rēķinu, vēstī raidījums "Bez Tabu".

"Šoreiz rēķinā ir mazais pārsteigums. Es teiktu, ka izskatās pēc 21. gadsimta likstas, kur kaut kas nav īsti, kādi zobratiņi saķērušies starp, minēšu, starp sistēmanalītiķi, starp Ministru kabineta noteikumiem un programmētājiem," pauž Ainars.

Trīs bērnu tēvs runā par Ministru kabineta grozījumiem, kas stājās spēkā no 1. septembra. Paralēli arī pilnā apjomā sākusi darboties aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma jeb ALDIS. Un Ainaram, kuram ir vairāki līgumi ar elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēju "Elektrum", sistēma ALDIS pēc nejaušības principa izvēlējusies vienu no tiem, kam piemērot atlaidi, turklāt – nepareizo.

"Ir notikusi loterija. Un tas ir tas, kas mazliet pārsteidz, ka tas arī nekādā veidā nerisinās.

Tomēr gribējās vērst uzmanību, ka īsti labi neizskatās, ka tiek iegriezts tāds laimes rats, kur nu trāpīs, tur būs labi," skaidro Ainars.

Līdz šim Ainars pats pieteicis, kuram no līgumiem ar "Elektrum" piemērot atlaidi. Balstoties uz iepriekšējo pieteikumu, daudzbērnu ģimenes tēvs paļāvies, ka jaunā sistēma un tās uzturētāji – Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) – ņems to vērā. Taču, tā nenotika.

"Šo pieteikumu visas sociālās grupas reiz ir izdarījušas, ir pieteikušās, un termiņš ir palicis. Cilvēki jau neskrien pēc MK noteikumiem un nemēģina uzminēt, ka gadījumā līdz ar noteikumiem, kas ir zaudējuši spēku, arī šis te pakalpojums, šis te pieteikums ir zaudējis spēku, lai gan tieši tāds pats ir stājies spēkā," turpina Ainars.

AS "Latvenergo" pārstāve Iveta Bidere norāda, ka pakalpojuma sniedzējs šobrīd saņemot informāciju tikai par summu, kas ir jāattiecina uz konkrētā klienta, konkrēto līgumu.

Līdz ar to Ainars uzsver, ka tagad atlaidi pēc nejaušības principa var pat piemērot īpašumam, kurā nemaz netiek patērēta elektrībā. Šāds scenārijs, protams, ir iespējams situācijās, kad konkrētai personai ir vairāki elektroenerģijas patēriņa līgumi.

BVKB pārstāvis Uldis Jansons mierina, ka atlaide nekur nepazūd, jo tā katrai kategorijai esot konstanta summa. Ja persona tomēr uzskata, ka atlaidi ir jāpiemēro konkrētam līgumam, to visātrāk un visērtāk varot izdarīt portālā "Latvija.lv".

BVKB gan esot ņēmis vērā vairāku Aizsargāto lietotāju, tostarp arī Ainara, paustos iebildumus. Tiekot veikti jaunās sistēmas ALDIS uzlabojumi.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu