VIDEO ⟩ "Jau divas nedēļas nestrādā apsildīšanas ierīce!" Donori un darbinieki salst asinsdonoru centra autobusā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts asinsdonoru centra darbinieks ziņo par nepieņemamiem darba apstākļiem asinsdonoru centra autobusā - jau divas nedēļas nestrādā apsildīšanas ierīce, darbinieki un donori salst. Ar anonīmu vēstuli kolēģu vārdā tiek lūgta palīdzība, ziņo raidījums "Bez Tabu".  

"Ļoti vēlamies ar jūsu palīdzību atrisināt problēmas, kas mūs ir iedzinušas izmisumā. Strādājam Valsts asinsdonoru centrā. Pieņemam asinis no iedzīvotājiem, līdz ar to glābjam cilvēku dzīvību. Tikai centra darbinieku veselība un dzīvība mūsu vadības acīs nav neko vērta.

Autobusam, ar ko braucam izbraukumos pie donoriem, nestrādā apsildīšanas ierīce jau vairāk nekā divas nedēļas! Salstam mēs, darbinieki, salst mūsu donori, kuri nodod asinis! Daudzi izsaka neapmierinātību, daži pat atsakās nodot asinis aukstā autobusā.

Kad transporta nodaļas priekšnieks sāks pildīt savus tiešos pienākumus? Ir bijuši tādi gadījumi, kad autobuss nojūk atpakaļceļā no izbraukuma ar visiem asins konteineriem. Palīdziet mums veikt savu darbu godprātīgi un droši, kā arī mūsu donoriem justies ērti un droši," vēstulē raksta valsts asinsdonoru centra darbiniks.

Uzdodoties par asinsdonoru, raidījums izpētījis, kādos apstākļos notiek asins ziedošanas process.

Nokļūstot pie autobusa, priekšā stāv trīs cilvēku rinda. Pēc brīža donoru centra darbiniece iedod divas veidlapas. Jāaizpilda informācija par savu veselības stāvokli. Vēlāk dokumenti tiek savākti. Tieši šajā brīdī pienāk sieviete, un atklājas, ka asinis šeit var nodot ”Rīgas satiksmes” darbinieki.

Atļaujot veikt izņēmumu, saņemam atļauju iekļūt autobusā. Tobrīd āra gaisa temperatūra bija ap +6 grādiem pēc Celsija. Transportlīdzeklī ir jānovelk jaka un krekls, kas tomēr traucē piekļūšanu vēnai. Pēc ierastajām pārbaudēm un personāla jautājumiem saņemam atļauju asins ziedošanai.

Procedūra ilgst pārdesmit minūtes, kuru laikā pamanām salonā izvietotus trīs karstā gaisa ventilatorus. Darbinieki pārvietojas džemperos un jakās. Saņemot atļauju pamest autobusu, atklājam identitāti un patiesos iemeslus.

"Es jums pateikšu tā godīgi. Bišķiņ ir sabojājies, bet visu remontē. Ir auksts, kamēr mēs braucam. Tad mēs atbraucam, visu ieslēdzam, pieslēdzamies.

No rīta gan ir, no rīta arī donoriņiem ir pavēss," komentē darbiniece.

Asinsdonoru centra autobuss ir unikāls, otra tāda Latvijā nav. Tas iegādāts vēl pirms 15 gadiem. Valsts asinsdonoru centra direktore Egita Pole uzsver, ka autobusu ekspluatē gana bieži, tāpēc arī rodas regulāri defekti.

Šoruden asinsdonoru centrs izsludināja iepirkumu jauna specializētā autobusa iegādei. Plānotās izmaksas pārsniedz pusmiljonu eiro. Iepirkums gan ir iestrēdzis, jo viens no uzņēmumiem, kas neuzvarēja konkursā, ir apstrīdējis tā rezultātus. 30. novembrī Iepirkumu uzraudzības birojs paziņos lēmumu, tikmēr darbiniekiem un donoriem jāsamierinās ar veco autobusu.

Kas attiecas uz esošo autobusu, pa dienu tas dodas plānotajos izbraucienos pie donoriem, bet vakaros un arī naktīs transportlīdzekli novieto servisā problēmu novēršanai. Pole arī noraida padotajam jeb tehnsikajam direktoram veltītos pārmetumus par bezdarbību.

Jaunais autobuss tuvāko mēnešu laikā vēl nebūšot pieejams, pirmkārt, nav pirkuma fakts, otrkārt, tas vēl ir jāpielāgo asinsdonoru centra vajadzībām. Par laimi tuvākajā laikā vecajam busiņam izbraucieni paredzēti galvaspilsētas robežās. Atliek cerēt, ka salūzušo sildelementu izdosies salabot vēl pirms bargās ziemas atnākšanas.

Valsts asinsdonoru centrs gan aicina vairāk domāt par asins rezervēm, jo šobrīd tiek gaidīti pilnīgi visu asinsgrupu donori.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu