Sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks! Pasākumi, kuri norisinās Pirmajā adventē (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SP-Photo/Shutterstock.com

Šodien, 28. novembrī, tiek atzīmēta Pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai.

Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, tas ir pieklušanas un pārdomu laiks pirms Kristus piedzimšanas.

Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi.

Simboliska nozīme ir arī adventes rotai - vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Advente ir četru nedēļu periods, kas sākas svētā Andreja svētkiem tuvākajā svētdienā, kas šogad ir 28. novembris, un ilgst līdz 19. decembra vakaram.

Jūrmalā iedegs Ziemassvētku egli un tūkstošiem lampiņu Dzintaru mežaparkā

Pirmajā adventē Jūrmalā iedegsies Ziemassvētku egle un tūkstošiem lampiņu Dzintaru mežaparkā, informēja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Zanda Krastiņa.

Pilsētas galvenā Ziemassvētku egle šogad būs Jomas ielas sākumā Majoros. Divpadsmit metrus augstā egle ir veidota no 85 mazākām eglītēm, rotāta ar sniegpārsliņām un gaismas virtenēm.

Arī Dzintaru mežaparkā tiks uzstādīta egle, ko veidos vairākas mazas eglītes.

Parks pārvērtīsies par Gaismas parku. To rotās īpaši Ziemassvētku tematikai izgatavoti gaismas dekori, kas veidoti no vairākiem tūkstošiem krāsainu LED lampiņu.

Lielākais no dekoriem ir parka tiltiņš, kas veidots jūras viļņa formā no gaismu virtenēm kopumā 3,5 kilometru garumā.

Krēslas stundās parku apdzīvos no gaismas virtenēm veidoti lāči, eži, vāveres un citi meža iemītnieki. Gaismas parks šogad papildināts ar jaunu dekoru - izveidota aleja ar krāsainām projekcijām, tā tiks uzstādīta līdz Ziemassvētkiem.

Dzintaru mežaparks apmeklētājiem ir atvērts katru dienu līdz plkst.22. Svētku apgaismojums tiek ieslēgts no plkst.16 sestdienās un svētdienās, bet no 12.decembra - katru dienu.

Egles iemirdzēsies arī Kauguros pie kultūras nama un Dubultu Kultūras kvartālā.

Decembra sākumā svētku atmosfēru pilsētā papildinās dažāda augstuma izgaismotas dekoratīvas koka eglītes Horna dārzā Majoros pie Jūrmalas Kultūras centra.

Jomas ielu gandrīz divu kilometru garumā rotās izgaismoti dekori pie apgaismojuma stabiem.

Dubultos, iepretim dzelzceļa stacijai, un Kauguros, Talsu šosejas rotācijas apļos, būs izvietoti lieli čiekuru dekori. Uz ielām un tiltiem pilsētā pakāpeniski tiks ieslēgts svētku apgaismojums.

Kauguru kultūras nama pagalmā būs apskatāma tēlnieka Tālivalža Muzikanta veidotā skulptūru grupa "Ziemassvētku silīte".

Rīgas Sv. Pētera baznīcā noritēs pasākums "Sveces liesma"

Rīgas Sv.Pētera baznīcā šodien plkst. 16 norisināsies Ziemassvētku gaidīšanas laika pasaka "Sveces liesma", informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Vineta Žilinska.

Muzikālais uzvedums "Sveces liesma" veidots pēc zviedru rakstnieces Selmas Lāgerlēvas darba "Kristus leģendas", jau pirmās Latvijas brīvvalsts laikā tulkotā darba "Kristus leģendas" motīviem.

Uzveduma režisore ir Marija Bērziņa. Tajā piedalās Raimonds Celms, Marija Bērziņa, Inta Tirole, ansamblis "Decembris" un vokālā grupa "Anima Solla". Muzikālais ietērps un dziesmu aranžijas veidojusi Sniedze Prauliņa.

Ieeja pasākumā ar ielūgumiem, bērniem ieeja koncertā no 12 gadu vecuma. Bezmaksas ielūgumus var saņemt "Biļešu paradīze" kasēs.

Apmeklējot pasākumu Rīgas Sv.Pētera baznīcā, jāuzrāda derīgs vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts. Bērniem no 12 gadu vecuma jāuzrāda testēšanas sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu skrīninga testu ar negatīvu rezultātu. Iekštelpās ir jāievēro divu metru distance vienam no otra un jālieto sejas maska, kas nosedz muti un degunu. Apmeklētāji ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm iekštelpās netiek ielaisti.

Rīgā iedegs galvenās Ziemassvētku egles

Šodien, Pirmajā adventē, Rīgā iemirdzēsies galvenās Ziemassvētku egles Doma laukumā un Rātslaukumā, savukārt kultūras centros un dievnamos skanēs svētku koncerti, informēja domē.

Kopumā šogad pašvaldība Rīgā ir gādājusi par 16 eglēm, kas atradīsies dažādās pilsētas apkaimēs, un 22 Ziemassvētku eglēm, kas rotās galvaspilsētas kultūras centrus, parkus, skvērus un laukumus.

Svētku noskaņa būs jūtama arī koncertos kultūras centros un dievnamos, kurus varēs apmeklēt "zaļajā režīmā", bet atsevišķus koncertus būs iespēja vērot arī tiešsaistē.

Pirmajā adventē pilsētā sākas koncertcikls "Adventa koncerti Rīgas baznīcās", un 28. novembrī koncerts notiks Rīgas Āgenskalna baptistu baznīcā.

Tāpat šajā dienā Rīgas Sv. Pētera baznīcā apmeklētāji gaidīti Ziemassvētku gaidīšanas laika pasakas "Sveces liesma" muzikālajā uzvedumā, kas tapis pēc Selmas Lāgerlēvas darba "Kristus leģenda" motīviem.

Pirmās adventes koncerts ar Orķestra "Rīga" un solistes Ievas Paršas piedalīšanos skanēs arī Rīgas Domā. Šis koncerts būs skatāms kā klātienē, tā arī tiešsaistē.

Kultūras centrā "Imanta" ar pazīstamu mūziķu un populāru solistu piedalīšanos skanēs koncerts "Ziemassvētku romance". Savukārt kultūras centrā "Mazā ģilde" klausītāji gaidīti koncertā "Rāmi krastu skalos ūdens." Abi koncerti būs skatāmi arī tiešsaistē.

Mazajā ģildē adventes laiku ieskandinās mūziķis Kārlis Kazāks

Mazajā ģildē šodien, pirmajā adventē, plkst. 17 izskanēs koncerts "Rāmi krastu skalos ūdens", kurā uzstāsies mūziķis un dziesmu autors Kārlis Kazāks un čelliste Undīne Balode, informēja Mazās ģildes pārstāve.

Viņa pavēstīja, ka koncertu varēs skatīties klātienē, izņemot ielūgumus "Biļešu paradīze" kasēs, vai tiešraidē Mazās ģildes sociālā medija "Facebook" lapā un tīmekļvietnē "mazagilde.lv.".

"Koncertā skanēs mūziķa un dziesmu autora Kazāka dziesmas un tautasdziesmas, kas, savijoties ar Balodes čella skaņām, iegūs mierpilnu un grodu skanējumu. Koncertā mīsies stāsti un mūzika par mums pašiem. Par laiku un cilvēku tajā," rakstīts koncerta pieteikumā.

Kazāks ir dziesmu autors, televīzijas raidījumu cikla par latviešu valodas izloksnēm veidotājs, "Velomūzika" projekta autors, kā arī dziesmu vārdu autors kormūzikas ciklam "Krastā saviļņots". Viņš izdevis savu pirmo grāmatu "Sākums mūs atrod pats".

Balode ir čelliste, kuras muzicēšana dzirdama grupā "The Sound Poets" un stīgu kvartetā "Juno". Sadarbībā ar Kazāku muzicē jau vairākus gadus.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Tā kā plānota koncerta tiešraide, Mazā ģilde lūdz klātienes apmeklētājus ierasties koncerta norises vietā līdz plkst.16.50. Koncerta sākums būs plkst. 17.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu