Šveicieši referendumā atbalsta Covid-19 likumu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Šveicē svētdien notikušajā referendumā vēlētāji pārliecinoši atbalstījuši tā dēvēto Covid-19 likumu, liecina prognozes.

Īsi pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas pusdienlaikā tirgus izpētes firma "GFS Bern", kas veica aptaujas kampaņas gaitā, izplatīja prognozes, ka 63% vēlētāju atbalstījuši likumu.

Jautājums par valdības lomu pandēmijas apkarošanā Šveicē raisījis tik daudz pretišķību, ka šis bija jau otrais referendums šajā jautājumā pēdējo četru mēnešu laikā.

Covid-19 likums, kas paplašina federālās valdības pilnvaras pandēmijas apkarošanā, tika jau reiz apstiprināts 13. jūnijā notikušajā referendumā.

Svētdien vēlētājiem bija jāizvērtē šī likuma grozījumi, kurus parlaments apstiprināja 19. martā un kuri attiecas uz potēšanās sertifikātiem.

Sertifikātus sāka izsniegt 7. jūnijā, apliecinot, ka persona ir pilnībā vakcinējusies, vai pārslimojusi Covid-19, vai arī nesen veikusi testu, kas bijis negatīvs.

Likuma atbalstītāji, kuru vidū ir lielākā daļa partiju un vairums parlamenta deputātu, apgalvo, ka sertifikāti ļaus izvairīties no uzņēmumu slēgšanas jauna pandēmijas viļņa gadījumā un samazinās spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu.

Turklāt sertifikāts ir nepieciešams ceļošanai uz ārvalstīm.

Savukārt likuma pretinieki uzstāj, ka prasības uzrādīt sertifikātus, kas pašreizējā formā būs spēkā vismaz līdz nākamā gada 24. janvārim, ir diskriminējošas, rada šķelšanos sabiedrībā, paredz faktisku piespiedu vakcināciju un paver "valstij pieeju mūsu ķermeņiem".

Lai gan likuma pretinieki pēdējo nedēļu laikā izvērsuši arvien vērienīgāku kampaņu, rīkojot visā Šveicē ielu demonstrācijas, viņiem nav izdevies pārliecināt vairākumu vēlētāju.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu