Pavļuts: Galvenais ir iegūt kvalitatīvu informāciju par "Omikronu" un ierobežot vīrusa izplatību (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: Valsts kanceleja

Galvenais ir iegūt kvalitatīvu informāciju par Covid-19 vīrusa jauno paveidu un ierobežot tā izplatību, raidījumā "900 sekundes" sacījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Veselības ministrs teica, ka minētajā kontekstā turpināsies aktīva speciālistu saziņa, lai izveidotu testēšanas iespējas Rīgas lidostā, norit gatavošanās cilvēku plūsmu kontrolēšanai no testēšanas viedokļa.

Pavļuts atzina, ka B.1.1.529 ir pietiekami strauji izplatījies pasaulē. Par Beļģijas gadījumu zināms, ka cilvēks atgriezies valstī jau 11. novembrī. Tāpēc būtiski pārliecināties par situāciju aviopārvadājumos.

Pēc veselības ministra teiktā, patlaban notiek vīrusa pētīšana, Latvijā gatavojas sekvencēt no ārvalstīm ieviestos paraugus, lai spētu identificēt attiecīgo vīrusa paveidu. Nedēļas nogalē jau pakāpeniski tika ieviesti pastiprināti drošības pasākumi – ieviesti testi ārvalstu delegācijām.

"Cilvēki pārvietojas un pārvietosies, tāpēc galvenais ir iegūt kvalitatīvu informāciju un ierobežot vīrusa izplatību cerībā, ka speciālisti noskaidros, cik bīstams Omikron ir, ar ko tas ir īpašs, vai pret to palīdz vakcīnas un kā rīkoties tālāk," pauda ministrs.

Komentējot apsvērto iespēju noteikt vakcinācijas sertifikātam derīguma termiņu, Pavļuts teica, ka diskusiju par to koalīcija sāka jau pirms nedēļas, vēl pirms Eiropas Komisija (EK) rosināja, ka bloka vakcinācijas sertifikātam, kas pret Covid-19 vakcinētiem eiropiešiem nodrošina brīvas ceļošanas iespējas, vajadzētu būt derīgam tikai deviņus mēnešus.

Viņš teica, ka balstvakcinācijas kontekstā sabiedrība iedalās divās grupās – tie, kam to vajag (īpaši riska grupās esošie un "Janssen Covid-19 vakcīnu" saņēmušie), un tie, kas drīkst saņemt balsta vakcīnu. Pavļuts teica – ja ES nevarēs vienoties par vienotu sertifikāta noteikšanas termiņu dalībvalstīs, Latvija to noteiks nacionālā līmenī.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra bāzes rekomendācija veicina, ka Eiropā balsta vakcīna jāsaņem, kad sasniegti seši mēneši kopš sākotnējā vakcinācijas pret Covid-19 posma pabeigšanas. Lielākajai daļai Latvijā pieejamo vakcīnu veidu tās ir sešas nedēļas, izņemot "Janssen", ar ko potētajiem balsta vakcīnu jāsaņem ātrāk. Pavļuts pauda viedokli, ka arī riska grupās esošajiem būtu pieņemama balstvakcīnas saņemšana nedaudz agrāk par sešiem mēnešiem, bet par to kompetenti lemt eksperti. Taujāts, vai pats saņēmis balsta vakcīnu, Pavļuts atbildēja apstiprinoši.

Par bērnu vakcinācijas iespējām Latvijā veselības ministrs teica – tiem, kas vēlas vakcinēt bērnus pret Covid-19, šāda iespēja ir dota – ES tam devusi zaļo gaismu ar īpaši pielāgotām "Pfizer" vakcīnām, kas marķētas citā iepakojumā, mazākās devās, lai palielinātu drošību. Paralēli norit gatavošanās bērnu vakcinācijai pret Covid-19, kas Latvijā praktiski varētu notikt, tiklīdz ražotājs piegādās īpaši pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 bērniem, kas gaidāms pirms Ziemassvētkiem, decembra otrajā pusē.

"Neplānojam uzspiest bērnu vakcināciju, vecāki varēs pieņemt lēmumu, vai to darīt, konsultēties ar ārstiem," viņš teica.

Pavļuts arī pastāstīja, ka Latvijas slimnīcās situācija ir stabilizējusies – Covid-19 pacientu skaits sarucis zem 1000, tāpat arī citos Covid-19 rādītājos ir progress – krītas mirušo skaits u.c.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu