VIDEO ⟩ "Tas ir diezgan neparasts putekļu sastāvs parastā pilsētas dzīvoklī." Purvciema iedzīvotājai aizdomas par bīstamiem putekļiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: VipadaLoveYou/Shutterstock

Rīdziniece Anda Purvciema sestā stāva dzīvoklī ievācās pirms diviem gadiem. Viņai rūp tīrība un kārtība, taču kundze pamanījusi, ka telpās neparasti ātri viss pārklājas ar putekļiem, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Sākotnēji kundze bija pārliecināta, ka putekļi dzīvoklī rodas veikto remontdarbu dēļ. Sevišķi vasarā izteiktāk varēja novērot putekļu kārtu uz palodzēm.

Anda katru dienu uzkopj dzīvokli, tomēr vispirms uz augu lapām viņa novēro putekļu kārtu. Turklāt, viņasprāt, tie nav parasti putekļi, tāpēc savākusi kaudzīti ar netīrumiem un aiznesusi uz darbu aplūkot tos mikroskopā.

"Burtiski katru dienu varēju saslaucīt tādu kā miltu kaudzīti uz grīdas. Es pat aizlīmēju ventilācijas lūku vannas istabā, domāju, varbūt no turienes rodas putekļi, bet nekas nepalīdz.

Paskatījos mikroskopā putekļu daļiņas, tas bija briesmīgi! Redzēju tādas mazas, asas šķiedriņas. Es sāku domāt, kas tas ir? Vai tad mēs to visu ieelpojam? Man ir aizdomas, ka tas ir diezgan neparasts putekļu sastāvs parastā pilsētas dzīvoklī," stāsta dzīvokļa iemītniece Anda.

Sievietei ir aizdomas, ka putekļi dzīvoklī rodas no lifta šahtas vai no mājai pretī esošā sporta laukuma seguma.

Mājas apsaimniekotājs "Rīgas pilsētbūvnieks" norāda, ka neviens iepriekš mājā nav sūdzējies par putekļiem, kā arī ar liftu nevar būt problēmas.

Vides veselības speciālists atzīst, ka ir grūti noteikt iemeslu, no kurienes putekļi uzrodas.

"Manuprāt, putekļi varēja rasties no paneļu šuvēm, vairāk izskatās pēc izolācijas materiāliem. Protams, dzīvojot Rīgā, jārēķinās, ka arī ārpus telpām ir liels daudzums putekļu.

Veselību tie ietekmē nelabvēlīgi, pamatā elpošanas sistēmu, var radīt plaušu iekaisumus,"

notikušo komentē Ivars Vanadziņš, RSU darba drošības un vides veselības institūta direktors.

Speciālists uzskata, ka ikdienas uzkopšana un speciālie gaisa filtri būs īstermiņa risinājums, ir jāatrod cēlonis no kurienes tie uzrodas. Tai skaitā vajadzētu izvairīties no lietām, kas uzkrāj putekļus, sevišķi no paklājiem.

Izrādās, viens pilsētas iedzīvotājs katru dienu ieelpo aptuveni 500 miljardus putekļu daļiņu. 

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu