Rīgas "Dinamo" sezona sasniegusi ekvatoru - turpinājumā baltie karogi vai cīņa līdz galam? (3)

Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: Kaspars Volonts/ Rīgas "Dinamo"
Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Rīgas "Dinamo" jau paspējis aizvadīt nedaudz vairāk kā pusi sezonas. Ko no Rīgas kluba varam sagaidīt sezonas otrajā daļā?

Lai saprastu, kādā gultnē ievirzīsies rīdzinieku atlikusī sezonas daļa, ir svarīgi atskatīties uz dažiem atslēgas momentiem līdz šim pieredzētajā.

Kvalitatīvs sniegums, bet "barankas" turnīra tabulā...

Šādā situācijā rīdzinieki šogad nonākuši ne reizi vien - atzīstams sniegums laukumā, kas rezultējas ar ierakstu turnīra tabulas zaudējumu ailē.

"Lai gan komanda nespēlē pavisam slikti, taču regulārā punktu zaudēšana pret sava līmeņa pretiniekiem ļoti iegriež komandas izredzēm pacīnīties par kaut ko vairāk. Arī komandas vadības un esošā treneru korpusa darbības neliecina par to, ka būtu skaidrs plāns, kā turpināt cīņu par tikšanu izslēgšanas spēlēs," norāda "Betsafe" bukmeikeri.

Šobrīd rīdzinieki no "Play-off" zonas atpaliek jau par 12 punktiem. Lai gan pēdējos mačos ir izdevies rādīt atzīstamu sniegumu (tiesa, mačā pret "Ņeftehimik" šādi varēja vērtēt vien trešo periodu), sausā statistika liecina, ka rīdziniekiem uzvaras garšu nav izdevies izjust jau piecos mačos pēc kārtas.

Visas sezonas garumā rīdziniekiem ir bijuši mači, kuros "varēja aizķerties". Atkārtojoties, varam atskatīties uz pēdējiem trim mačiem. Pret "Ak Bars" rīdzinieki, spriežot pēc spēles, ne tikai punktu, bet uzvaru izsēja divarpus minūšu laikā. Pret "Ņeftehimik" viena vietā varēja izcīnīt divus punktus, jo, neskatoties uz pirmajiem diviem "guļošajiem" periodiem, trešais bija kvalitatīvs. Un arī pret CSKA varēja "iekosties kājā" un vismaz vienu punktiņu nosargāt. 

Lūk, sausā statistika - trīs mačos potenciāli uz galda tika atstāti četri punkti. Tas rīdziniekiem ļautu Rietumu tabulā apsteigt vien "Vitjaz", tomēr sezonas gaitā ir bijuši vairāki šādi mači, kad no spēles tiek paņemts mazāk punktu, nekā tas reāli bija iespējams.

Lūzuma punkts sezonā

21. oktobrī spaini auksta ūdens Rīgas "Dinamo" faniem uz galvas uzlēja galvenā trenera Sergeja Zubova lēmums pamest komandu. Galu galā krievu speciālista vadībā rīdzinieki rādīja atzīstamus rezultātus, reāli cīnoties par vietu izslēgšanas spēlēs.

Tad komandas stūri pārņēma pagaidu treneris Valērijs Kuļibaba. Tobrīd kuluāros valdīja pārliecība, ka Kuļibaba komandu vadīs vien dažas spēles, jo komanda no izbraukuma atgriezīsies jau ar jaunu galveno treneri.

Latvijas speciālists pie "Dinamo" stūres aizvadīja 12 mačus, un nevarētu teikt, ka Kuļibabas līdz šim iespētajā nebūtu robi. Kā pirmo var izcelt konstanto virknējumu rotēšanu. Iepriekš Zubovs arī pēc neveiksmīgākiem mačiem atturējās veikt lielas izmaiņas. Pie Kuļibabas teju katru spēli ir citi virknējumi.

"Komandas treneri ļoti bieži maina spēlētāju virknējumus, tas tiek darīts no spēles uz spēli, kā arī spēles laikā. Tas vairāk atgādina taustīšanos uz labu laimi. Iespējams, ka galvenais, kā pietrūkst Rīgas Dinamo, ir tieši Sergeja Zubova līmeņa treneris, kas spētu savākt un motivēt komandu izšķirošajām cīņām," rīdzinieku problēmu ieskicē "Betsafe" eksperti.

Arī statistika 12 mačos ar Kuļibabu "pie ratiem" ieskicē ievērojamu kritumu - no iespējamiem 24 punktiem izcīnīti vien seši. 

Var diezgan droši teikt, ka "Dinamo" relatīvo panākumu atslēga sezonas pirmajā pusē bija tieši iespaidīgais vairākums (un vārtsarga spēle). Arī šobrīd rīdzinieki vairākumā ieņem devīto vietu visā KHL, bet, ja papētām statistiku pēdējos 12 mačos, situācija ir daudz bēdīgāka. 

Kuļibabas vadībā rīdzinieki vairākumā ir spēlējuši 40 reizes, gūstot vien sešus vārtus. Ja kādam pie rokas nav kalkulatora, rīdzinieku vairākuma realizācija pēdējos 12 mačos bijusi vien 15%. Vēl bēdīgāku vairākuma situāciju padara fakts, ka šie seši "goli" ir gūti vien trīs mačos. Pārējās deviņās spēlēs rīdzinieki vairākumā palikuši uz nulles.

Var teikt, ka Zubovam vairākumu uzturēt elites līmenī palīdzēja Nikolaja Jeļisejeva "karstais" sezonas sākums, bet līdz ar latviešu hokejista savainojumu virknējumos bija nepieciešams veikt izmaiņas. Tomēr arī bez Jeļisejeva Zubova vadībā vairākums nesabruka un turpināja funkcionēt augstā līmenī. Pieminu Jeļisejevu, jo viņš būtībā ir vienīgais Zubova laika vairākuma spēlētājs, kurš tā arī nenonāca Kuļibabas rīcībā. Līdz ar to vairākuma kritumu nevar norakstīt uz spēlētāju savainojumiem vai prombūtni.

Kuļibabas laiks Rīgas "Dinamo" noslēdzās ar divām uzvarām 12 mačos. Šādu sniegumu Rīgas "Dinamo" vadība nesenajā valdes sēdē pamatoti atzina par neapmierinošu.

Paredzams, ka jau nākamajā mačā komandu vadīs "vecā" Rīgas "Dinamo" leģenda Vladimirs Krikunovs. 

71 gadu vecais speciālists ir ar ļoti bagātīgu pieredzi KHL. Ar garantiju varam sagaidīt, ka izmaiņas spēles zīmējumā būs. Vai tas nesīs rezultātus? Tāda līmeņa treneris kā Krikunovs, visticamāk, nelēktu kuģī, kurš jau ir nogrimis. Visticamāk, pieredzes bagātais speciālists Rīgas "Dinamo" potenciālu šīs vai arī nākamās sezonas kontekstā saskata. Tomēr, neskatoties uz trenera maiņu...

Izlieti jau daži litri ūdens par daudz

Sezona, kas iesākās tik cerīgi, atkal ir ievirzījusies Rīgas "Dinamo" faniem tik pazīstamajā gultnē - rīdzinieki pirms gadu mijas jau ir zaudējuši reālas (pagājušogad pat teorētiskas) izredzes cīnīties par "play-off" un pirms transfēru loga beigām, kas šogad paredzēts 27. decembrī, pārdoti tiek vērtīgākie komandas spēlētāji. Pērn tas bija Zeks Mičels, bet aizpērn Brendons Makmilans. 

12 punktu deficītu līdz "play-off" zonai smagi atspēlēt bija "vecajos" laikos, kad par uzvaru pamatlaikā pienācās trīs punkti. Tagad, kad jebkāda veida uzvara tiek atalgota vien ar diviem punktiem, šāda deficīta atspēlēšana jau ir tuva neiespējamam. It sevišķi redzot, ka pēdējā pusotra mēneša līkne nav bijusi augšupejoša.

Kas mainīsies ar jaunu galveno treneri? To rādīs nākamie mači, bet ir skaidrs, ka uzlabojums bija vajadzīgs, un tik pieredzes bagāts speciālists šos uzlabojumus, visticamāk, arī nesīs. Bet vai ir iespējams saglābt šo sezonu? Kā jau minēts, iekrātais deficīts tomēr ir pārāk liels. Rīdziniekiem šogad ir solīds sastāvs, bet Rīgas "Dinamo" tik un tā nav Maskavas CSKA vai Sanktpēterburgas SKA...

Vai atkal varam sagaidīt ziemas "izpārdošanu"? To parādīs nākamie mači līdz jau pieminētajam transferu loga noslēgumam. Katrā ziņā trenera maiņa dod nepārprotamu signālu, ka kluba vadība šīs sezonas kontekstā vēl nav gatava izkārt balto karogu, līdz ar to arī sastāvs apzināti netiks izpārdots. Ja trenerim būs savs redzējums, kurā neiederas konkrēti spēlētāji, tad viņi tiks atlaisti šī iemesla dēļ, nevis tāpēc, ka klubs ir padevies un izvēlas iekasēt par hokejistu, kura vērtība ir labā līmenī

Kopumā, skatoties uz Rīgas "Dinamo" iespēto sezonas pirmajā pusē, tomēr nākas secināt, ka cīņa par izslēgšanas spēlēm, visticamāk, ir beigusies, neskatoties uz trenera maiņu. Atliek cerēt, ka varēsim baudīt skaistu hokeju ar kuplāku uzvaru skaitu.

Protams, 2019. gadā daudzi arī norakstīja Seintluisas "Blues" hokejistus, kuri no pēdējās vietas rietumos aizcīnījās līdz Stenlija kausam, bet šādi scenāriji katru gadu neatkārtojas...

Raksts tapis sadarbībā ar "Betsafe".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu