Igaunijā atrasta ar putnu gripu inficēta lapsa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jolanda Aalbers/Shutterstock

Novembra sākumā Igaunijas salā Hījumā beigtai lapsai apstiprināta inficēšanās ar patogēna H5N1 putnu gripas celmu. Pirmo reizi tas tika atrasts zīdītājam Igaunijā, vēstī laikraksts "Postimees".

Lauksaimniecības un pārtikas departamenta Dzīvnieku veselības un labturības nodaļas vadītāja Oleva Kalda informē, ka konkrētais vīrusa paveids zīdītāju pasaulē konstatēts arī iepriekš.

"Šā gada maijā H5N1 tika identificēts divām lapsām Nīderlandē. Tāpat H5N8 celms ir atrasts Apvienotajā Karalistē, Vācijā un Zviedrijā," sacīja Kalda, līdz ar to Igaunijā vairākām atrastām beigtām lapsām sākta pārbaude pret putnu gripu.

Šis atklājums ir satraucošs, jo vīrusa pārnešana no putniem uz zīdītājiem var liecināt par labāku vīrusa adaptēšanās spēju.

"Vīrusa pārnešana uz zīdītājiem, piemēram, roņiem, lapsām un cūkām, var liecināt par šīs vīrusu klases potenciāli palielinātu spēju vēl labāk pielāgoties un izplatīties cilvēku vidū," skaidro Kalda. Lapsas inficējas, ēdot inficētu savvaļas putnu līķus.

Saskaņā ar EFSA ziņojumu putnu gripa cilvēkiem tiek pārnesta ārkārtīgi reti, tāpēc tiek uzskatīts, ka iespējamība, ka cilvēki var saķert putnu gripu, ir ārkārtīgi zema. Tomēr tiek reģistrēti putnu gripas paveidi, kas var tikt pārnesti uz zīdītājiem, un tas ir satraucoši.

Augsti patogēnais H5N6 putnu gripas celms Ķīnā ir izraisījis pat cilvēku nāvi. Baltijas valstīs šis celms nav konstatēts, taču H5N6 ir ģenētiski tuvs vīrusiem, kas cirkulē starp putniem Eiropā. Tādējādi pastāv risks to cilvēku veselībai, kuri nonāk tiešā saskarē ar slimiem putniem.

Nīderlandes Universitāte neuzskata par iespējamu vīrusa pārnešanu no lapsām uz citiem savvaļas dzīvniekiem. Tomēr roņi, suņi un kaķi ir uzņēmīgi pret putnu gripu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu