Omikron variants ⟩ Pirms ieceļošanas Latvijā varētu prasīt veikt Covid-19 testus (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja

Valdība otrdien plāno pieņemt noteikumus par nepieciešamību veikt Covid-19 PĶR jeb laboratorijas testu pirms ieceļošanas Latvijā, pirmdien pēc koalīciju veidojošo partiju pārstāvju sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis teica, ka valdība šobrīd cieši seko līdzi informācijai par jauno Covid-19 omikrona paveidu. Piektdien valdība lēma apturēt ieceļošanu valstī no vairākām šī vīrusa paveida skartajām valstīm.

Kariņš informēja, ka Operatīvās vadības grupa vēl strādā pie tā, kādos gadījumos PĶR tests būs nepieciešams. Politiķi sadarbības sanāksmē vienojušies, ka šādā virzienā jādodas, lai attālinātu jaunā vīrusa paveida nokļūšanu Latvijas sabiedrībā.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka nolemts atgriezties pie šādu testu veikšanas, jo ir parādījušās aizdomas, ka jaunais omikrona paveids ir konstatēts vairākās Eiropas Savienības valstīs. Testam būs jābūt veiktam ne ilgāk kā 72 pirms pirms ierašanās Latvijā. Arī lidostā "Rīga" būšot nodrošināta iespēja bez maksas veikt šo testu, norādīja Pavļuts.

Veselības ministrs uzsvēra, ka ekspertiem kopš ceturtdienas bažas rada jaunais Covid-19 omikrona paveids. Pašlaik par to trūkst informācijas un ir jautājumi, uz ko pašlaik nav atbilžu - cik bīstams un lipīgs tas varētu izrādīties, vai un kāda ir starpība starp vīrusa "caursišanas" spējām attiecībā uz vakcīnām un Covid-19 pārslimojušu cilvēku imunitāti.

Pašlaik atbildes uz tiem tiek skaidrotas, un valdība šajā situācijā rīkojas piesardzīgi, iepriekšējā piektdienā ieviešot ierobežojumus iebraukšanai no tām valstīm, kur ir konstatēts jaunais vīrusa variants, sacīja politiķis.

Vaicāts par to, vai jau tagad var spriest par nepieciešamību pastiprināt ierobežojumus omikrona varianta dēļ, Pavļuts norādīja, ka pašlaik skaidri uz to nav iespējams spriest, "jo nezinām atbildes uz augstāk minētajiem jautājumiem". Tas esot papildfaktors, lai valsts būtu īpaši piesardzīga.

Aizvadītās nedēļas informācija liecina, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā kopumā ir stabila, norādīja ministrs. Pavļuts pavēstīja, ka ir neliels inficēšanās skaita pieaugums, kas izskaidrojams ar to, ka valsts svētku brīvdienās tika konstatēts mazāks saslimušo skaits, tāpēc patieso slimības izplatības tendenci varēs redzēt, kad šie dati vairs netiks iekļauti kumulatīvajā rādītājā.

Šodienas datos redzams saslimstības samazinājums salīdzinājumā ar situāciju iepriekšējā pirmdienā, norādīja politiķis.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu