Covid-19 sertifikātu viltošana ⟩ VP Rīgā aiztur divus vīriešus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts.
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja amatpersonas dienu pēc kriminālprocesa uzsākšanas par iespējamu Covid-19 sertifikātu viltošanu aiztur divas personas, tādējādi pārtraucot nelikumīgo rūpalu. Abām aizturētajām personām kriminālprocesā noteikts aizdomās turētā statuss. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, informē Valsts policijas pārstāve Ilze Jurēvica.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja amatpersonas šī gada 11. novembrī uzsāka kriminālprocesu par iespējamu Covid-19 sertifikātu viltošanu pēc tam, kad policijā vērsās raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ar viņu rīcībā esošo informāciju ar aizdomām par kādas personas iespējamu iesaisti noziedzīgajā nodarījumā.

Likumsargi veica izmeklēšanu un jau nākamajā dienā, 12. novembrī, aizdomās par nelikumīgo darbību veikšanu, aizturēja divas personas – 1996. gadā un 1995. gadā dzimušus vīriešus, no kuriem viens ir medicīnas iestādes darbinieks.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka aizturētā personu grupa, pieprasot par viena viltota sertifikāta izgatavošanu 500 eiro, nodrošināja, ka personai, pašai neierodoties vakcinācijas vietā un faktiski nesaņemot vakcīnu pret Covid-19, automatizētajā datu sistēmā tika ievadīta informācija par it kā veikto vakcinēšanos. Tāpat arī veicot kratīšanu personu dzīves vietās, tika iegūti un izņemti izmeklēšanai nozīmīgi pierādījumi, tostarp noziedzīgi iegūtie naudas līdzekļi.

Abām aizturētajām personām kriminālprocesā noteikts aizdomās turētā statuss un piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Par veiktajām prettiesiskajām darbībām kriminālprocesa ietvaros tika noteikta kvalifikācija pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem:

Par neatļauta labuma pieņemšanu personu grupā ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 198. panta otrās daļas. Par šādu nodarījumu var tik piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par automatizētās datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 243. panta piektās daļas. Par šādu nelikumīgu darbību var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Par dokumentu viltošanu personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās mantkārīgā nolūkā nodarījums kvalificēts pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas, par ko var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

1996. gadā dzimušajam vīrietim inkriminēts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 198. panta otrās daļas un 275. panta otrās daļas, savukārt 1995. gadā dzimušajam vīrietim inkriminēts kriminālprocess pēc visiem trīs augstāk minētajiem krimināllikuma pantiem.

Valsts policija vērš uzmanību, ka iespējamais soda apmērs par pretlikumīgu Covid-19 sertifikātu izsniegšanu un saņemšanu ir visai bargs, tādēļ aicinām neiesaistīties tamlīdzīgos darījumos, tomēr, ja persona ir jau iesaistīta, aicinām pašiem labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem! Atkarībā no konkrētās situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības. Sazināties ar policiju var, zvanot 110 vai rakstot e-pastu: vadiba@vp.gov.lv.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu