"Sertifikāta cena 500 eiro vienai personai." Raidījums pēta viltus sertifikātu pieejamību (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valsts policija aizturējusi "Veselības centru apvienības" poliklīnikas "Aura" darbinieku, kurš ar kādas kolēģes pieeju datubāzē ievadīja viltus Covid-19 vakcinācijas datus, lai par 1000 eiro pārdotu divus viltus pošu sertifikātus, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

'Žurnālisti iejutās pircēja ādā. Policijā pastāstīja, ka sertifikātu pircēji ir visdažādāko turības līmeņu un profesiju pārstāvji, bet pašu sertifikātu cenas pēdējā laikā krietni augušas, sasniedzot pat 1000 eiro.

Tikmēr viltus sertifikātu sagādnieki iegādājušies dažādas vērtīgas lietas, ko policija izņēmusi un ko, visticamāk, tiesā atzīs par noziedzīgi iegūtām.

Kāda sieviete iegādājusies 4000 eiro vērtu auto, ko policija jau konfiscējusi.

Lai parādītu, kā viltoto sertifikātu tirgus darbojas no iekšpuses, "Aizliegtais paņēmiens" arī iegādājās kādu viltus sertifikātu un šim procesam izsekoja no paša sākuma līdz galam.

Kontaktpersona, kas nonāca raidījuma redzeslokā, tika nosaukta par Māri, kurš, kā vēlāk izrādās, ir veselības centra "Aura" darbinieks. Ar viņu kontaktēties sāka persona, kuru raidījums nodēvēja par Jāni, kurš viltus vakcinācijas sertifikātus grib sarūpēt paziņām. Māra piedāvājums šāds: sertifikāta cena 500 eiro vienai personai. Saziņa norit vietnē "Telegram", bet tikšanās vietas tiek norunātas pie degvielas uzpildes stacijām.

Mārim tiek nodoti "uz papīra" vakcinējamo cilvēku dati, kā arī caur starpnieku tiek nodota nauda avansā. Māris, kuram esot pazīstams ārsts 1. slimnīcā, patiešām nokārto tā, ka doto cilvēku dati tiek ievadīt sistēmā kā vakcinēti.

Tiek norunāta nākamā tikšanās, lai atdotu pārējo naudu, bet tikšanās beigās Māri aiztur Valsts policija.

"Veselības centru apvienības" (VCA) vadītāja Stella Lapiņa norāda, ka minētais "Māris"  centra apvienībā ietilpstošajā poliklīnikā "Aura" strādā salīdzinoši nesen.

"Mēs esam runājuši ar kolēģiem, arī ar Valsts policiju, un esam sapratuši šādu cilvēku portretu.

Šie cilvēki ir ārkārtīgi darbīgi, vēlas strādāt un ārkārtīgi proaktīvi reaģē uz jebkuru, kas iedod darba piedāvājumus. Viņi izvēlas acīmredzot lielākos vakcinētājus valstī, lai varētu veikt savus noziedzīgos darījumus," skaidro Lapiņa.

Vaicāts, vai vakcinācijas darbiniekiem par maz tiek maksāts un tādēļ viņi riskē, "Veselības centra 4" vadītājs Māris Rēvalds sacīja, ka vakcinācijas darbinieki nebūt nepelna slikti. Vasaras periodā, kad bija vaļā lielie centri, kur bija intensīva klientu plūsma, atalgojuma līmenis bruto uz papīra medicīnas māsām sasniedza pat 5000 un 6000 mēnesī. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu