Putenis Latvijā ⟩ Sniegs un apledojums šorīt apgrūtina braukšanu gandrīz visā valstī; aizsalst ūdenstilpes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Sniega un apledojuma dēļ šorīt ir apgrūtināti braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem visā Latvijā, izņemot Liepājas apkārtni, liecina VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) apkopotā informācija.

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, slidenie un sniegotie ceļu posmi tiek tīrīti un kaisīti ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos šorīt ir iesaistītas 200 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Ceļu uzturētāji atgādina, ka šajā gadalaikā autovadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties ātrumu un ieturot droši distanci uz ceļa. Snigšanas laikā sniega sega uz ceļiem var veidoties atkārtoti, tāpat ceļi var atkārtoti apledot arī pēc apstrādes ar reaģentiem.

Pēc snigšanas beigām valsts galvenie autoceļi no sniega ir jānotīra trīs stundu laikā, savukārt uz mazāk noslogotiem ceļiem šiem darbiem tiek dots laiks līdz pat 24 stundām.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem ikviens tiek aicināts informēt LVC, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.

Līvānu novadā diennaktī uzsniguši 22 centimetri sniega

Pēdējā diennaktī stiprākā snigšana reģistrēta Līvānu novadā, kur novērojumu stacijā "Sīļi", Rožupē, sniega segas biezums palielinājies no nulle centimetriem plkst.5 pirmdienas rītā līdz 22 centimetriem plkst.5 otrdienas rītā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Zīlānu meteostacijā, Jēkabpilī, sniega segas biezums pieaudzis attiecīgi no diviem līdz 21 centimetram.

Novērojumu stacijās Kalnciemā, Priekuļos, Madonā un Rēzeknē izveidojusies aptuveni 15 centimetrus bieza sniega kārta, citviet tā ir plānāka, bet Kurzemes rietumos sniega pārsvarā nav.

Ainažu un Dobeles novērojumu stacijā vējš aizpūtis sniegu no mērīšanas vietas - sniega segas biezums sarucis līdz nullei. Sniega biezuma mērījumi ir automatizēti un notiek vienā punktā, tādēļ dati no meteoroloģiskās stacijas var neatspoguļot patieso situāciju apkaimē.

Otrdienas rītā vairāk snieg Latgalē un Vidzemes austrumos. Daudzviet valstī vējš putina sniegu. Latvijas lielākajā daļā ziemeļu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedz 11-16 metrus sekundē, piekrastē reģistrētas brāzmas līdz 19 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra piecos rītā bija no +2,6 grādiem Pāvilostā līdz -5,8 grādiem Alūksnē un Rēzeknē.

Rīgā mazliet snieg un spēcīgi putina - ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprinājies līdz 17-19 metriem sekundē. Gaisa temperatūra nulle grādu. Novērojumu stacija pilsētas centrā ziņo par septiņus centimetrus biezu sniega kārtu.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijā bija +2..-3 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 29.novembrī bija +25..+27 grādi Grieķijā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -33 grādi Skandināvijas un Krievijas ziemeļos.

Sāk aizsalt ūdenstilpes; paaugstinās ūdens līmenis Daugavā

Ūdenstilpes Latvijā pamazām pārklājas ar ledus kārtu, pirmie aizsaluši dīķi un seklākie ezeri Vidzemē un Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.

Ūdens līmenis upēs svārstās, bet Daugavā - pakāpeniski paaugstinās. Tuvākajās diennaktīs ūdens līmenis upēs galvenokārt pazemināsies, bet Daugavā tas paaugstināsies saistībā ar lietavām upes augštecē.

Kopš mēneša sākuma ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils cēlies par pusmetru, pie Daugavpils - par metru.

Snigšanas dēļ upēs gaidāma sniega putra, sāksies ledus veidošanās process, tā ietekmē upēs iespējamas krasākas ūdens līmeņa svārstības, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Novembra pēdējā dienā ūdens temperatūra upēs un ezeros ir galvenokārt 0..+4 grādi, jūrā vietām līdz +6 grādiem.

Gaisa temperatūra tuvākajās dienās galvenokārt būs negatīva, dažās naktīs tā vietām noslīdēs zem -15 grādiem.

Zem sniega segas arī lielā salā ledus var saglabāties plāns. Kāpt uz ledus ir bīstami.

Lai arī Rīgas ielas naktī tīrītas un kaisītas vairākkārt, tās ik pa laikam no jauna aizputina

Lai arī Rīgas ielas naktī tika tīrītas un kaisītas vairākkārt, putenis un vējš apgrūtināja tīrīšanas darbu, sapūšot sniegu atpakaļ uz brauktuvēm un veloceļiem, tāpēc šorīt satiksmes dalībniekiem galvaspilsētā jārēķinās ar neērtībām un ilgāku ceļā pavadīto laiku.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, saistībā ar snigšanu un puteni aizvadītajā naktī šorīt satiksmes kustība pilsētā ir apgrūtināta. Ielās tīrīšanas tehnika turpina strādāt ar pilnu jaudu, taču jārēķinās ar krietni ilgāku laiku ierastā maršruta veikšanai.

Lai satiksme noritētu droši un rīta stundās mazinātu sastrēgumus, iedzīvotāji tiek aicināti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību pārvietoties, izvēloties strādāt attālināti, bet vajadzības gadījumā būtu vēlams izmantot sabiedrisko transportu.

Vēl plkst.6 Rīgā dažviet putināja. "Putenis un vējš ir ļoti apgrūtinājis tīrīšanas darbu, sapūšot sniegu atpakaļ uz brauktuves un veloceļiem. Nakts laikā Rīgas ielas tika kaisītas trīs reizes, tilti tika tīrīti un kaisīti pat piecas reizes," norāda Satiksmes departamentā.

Sniega tīrīšanas darbi plkst.6.30 turpinājās, taču uz brauktuvēm vietām tāpat vēl bija redzami lieli sniega sanesumi. Apgrūtināta satiksmes kustība ir Rīgas Vidzemes priekšpilsētā, Brīvības ielā, kā arī Sergeja Eizenšteina, Ulbrokas un Mežciema ielās.

Kā norāda pašvaldībā, visi Rīgas tilti ir notīrīti, bet patlaban turpinās darbs pie pieturvietu kopšanas.

Kopējās satiksmes plūsmas palēnināšanās ietekmē arī sabiedriskā transporta kursēšanu. Plkst.6.30 Rīgā atsevišķu autobusu maršrutu kavējumi ir līdz desmit minūtēm, trolejbusu un tramvaju kursēšanā būtisku kavējumu nav. Jāņem vērā, ka situācija mainās katru brīdi. Pirms maršruta veikšanas iedzīvotāji aicināti sekot līdzi jaunākajiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" datiem.

Kopumā tiek tīrītas 1737 Rīgas ielas, kas iedalītas trīs dažādās kategorijās. Pirmoreiz regulāro darbu grafikā ir iekļauta arī trešās kategorijas jeb apkaimju mazāku ielu tīrīšana. Paredzēts, ka šodien tehnika dosies arī uz šīm ielām.

Prioritāri pilsētā notiek maģistrālo ielu, tiltu un pārvadu, kā arī ielu, kurās kursē sabiedriskais transports, un veloinfrastruktūras tīrīšana, kam seko mazākas nozīmes jeb apkaimes ielas.

Snigšanas laikā ielu tīrīšanas un kaisīšanas galvenais uzdevums ir nodrošināt ielu caurbraukšanu. Jāņem vērā, ka intensīvas snigšanas apstākļos ievērojams sniega daudzums uz ielām var atkārtoti parādīties ļoti īsā laikā, tostarp arī neilgi pēc brauktuves tīrīšanas. Tāpat putināšanas laikā uz brauktuvēm var veidoties sniega sanesumi, skaidro Rīgas domē.

Savukārt, kad snigšana ir beigusies, sniegam no maģistrālajām ielām, tiltiem, pārvadiem, veloinfrastruktūras un sabiedriskā transporta maršrutu līnijām ir jābūt notīrītam trīs stundu laikā, bet no otrās kategorijas ielām - četru stundu laikā.

Par jautājumiem, kas saistīti ar ielu un ietvju uzturēšanu ziemā, iedzīvotāji var vērsties Rīgas domes Satiksmes vadības centrā pa tālruni 8000 3600 un Apkaimju iedzīvotāju centrā pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0800.

Lai satiksme noritētu droši, šādos laika apstākļos transportlīdzekļu vadītājiem ir savlaicīgi jāplāno maršruts un jābūt īpaši piesardzīgiem, ieturot lielāku distanci līdz priekšā braucošajam transportlīdzeklim. Snigšanas laikā jāizvēlas braukšanas apstākļiem un ielu seguma stāvoklim atbilstošs ātrums, neveicot straujus manevrus.

Ikdienas tīrīšanas darbu Rīgas ielās nodrošina 67 transporta vienības - 47 automašīnas un 20 traktorvienības. Kaisīšanai ir pieejami 5500 tonnu sāls un 3000 tonnu sāls-smilts maisījuma.

Jau iepriekš ziņots, ka satiksmes kustības dalībniekiem šajās dienās ir jārēķinās arī ar ierobežojumiem saistībā ar NATO ārlietu ministru sanāksmes norisi Rīgā.

Ziemīgo laikapstākļu ietekmē pirmdien Latvijā notikuši vairāk nekā 200 satiksmes negadījumi

Ziemīgo laikapstākļu ietekmē pirmdien Latvijā notikuši 202 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir vairāk nekā vidēji ikdienā, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

Visvairāk avāriju bijis Rīgas reģionā - 89. Latgalē notikuši 40 negadījumi, Zemgalē 34, bet Vidzemē 22. Savukārt vismazāk - 17 - avāriju reģistrēts Kurzemes reģionā.

Arī avārijās cietušo skaits bijis lielāks nekā ikdienā. Kopumā sadursmēs cietuši 27 cilvēki, tostarp astoņi gājēji un viens velosipēdists. Visvairāk cietušo - 11 - bijis Rīgā un apkārtnē.

Policija atgādina, ka autovadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties ceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērojot piesardzīgu distanci. Snigšanas laikā sniega sega uz ceļiem var veidoties atkārtoti, tāpat ceļi var atkārtoti apledot, uzsver likumsargi.

Jau ziņots, ka Latvijā pirmdien līdz plkst.18 palielinājies satiksmes negadījumu skaits, kam viens no iemesliem ir stiprā snigšana un apledojums.

Tāpat valstī reģistrēti 13 ceļu satiksmes negadījumi, kuros ir cietuši cilvēki. Savukārt 88 šajā laikā reģistrētos ceļu satiksmes negadījumos cietušo nav bijis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu