Covid-19 ⟩ Gulbenes novadā attālināti mācās 13 klašu skolēni un slēgtas sešas grupas bērnudārzos (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Juliya Shangarey/shutterstock

Gulbenes novadā saslimšanas ar Covid-19 dēļ attālināti mācās 13 klašu skolēni un slēgtas sešas grupas bērnudārzos, pastāstīja pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Kablukova.

Pašlaik saslimšana ar Covid-19 ir izplatījusies Gulbenes novada vidusskolā, kurā mācās 1200 skolēnu. Otrdien 13 klašu komplektiem mācības notiek attālināti, jo katrā no tām ir kāds skolēns ir slims. Kablukova piebilst, ka saslimušie ir dažādās klašu grupās, piemēram, 3., 9., 12. klasē.

Pārējās septiņās novada skolās, kas ir lauku teritorijā, pašlaik saslimšana ar Covid-19 nav konstatēta, lai gan iepriekš arī tajās ir bijuši atsevišķi saslimšanas gadījumi, norāda Kablukova.

Covid-19 saslimšanas gadījumi ir konstatēti arī divos Gulbenes bērnudārzos, kur slēgtas trīs grupas, kā arī trijās grupās pirmsskolas izglītības iestādēs lauku teritorijā. Ar Covid-19 saslimis arī viens pirmsskolas pedagogs.

Izglītības pārvaldes vadītājas pienākumu izpildītāja uzsver, ka Gulbenes novadā pret Covid-19 vakcinējušies vairāk nekā 90% izglītības darbinieku. Atsakoties vakcinēties pret Covid-19, darbu skolā atstājuši desmit dažādu mācību priekšmetu skolotāji un četri pirmsskolas skolotāji.

"Patlaban izglītības iestādēm ir izdevies piesaistīt skolotājus, tādēļ mācību process tiek nodrošināts pilnā apjomā, taču nav pārliecības, ka piesaistītie skolotāji turpinās darbu arī nākamajā mācību gadā,"

atzīst Kablukova. Viņa atklāj, ka pašvaldībā ir analizēti dati, kas rāda, ka pēc trīs gadiem pensionēsies viena trešdaļa no esošajiem skolotājiem, kā rezultātā būs grūti organizēt mācību procesu.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andis Caunītis (LRA) aģentūrai LETA atzina, ka pašvaldībā nav viens izteikts infekcijas perēklis, bet Covid-19 izplatība ir plaši konstatēta izglītības iestādēs, kā arī atsevišķi gadījumi citās iestādēs un uzņēmumos, taču pašlaik neesot izveidojusies tāda situācija, ka nevarētu nodrošināt kādus pakalpojumus iedzīvotājiem.

"Lai arī mūsu novadā ir vakcinējušies vairāk nekā 70% senioru, saslimst aizvien vairāk arī vakcinēto cilvēku.

Turklāt jāņem vērā, ka novada iedzīvotāji ir mobili, strādā ārpus novada, kas arī visticamāk veicina strauju slimības izplatību," skaidro Caunītis.

Ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 izplatību novadā, pašvaldība lems arī par ierobežojumiem "zaļā tirdziņa" organizēšanā, lai samazinātu cilvēku pulcēšanās iespējas.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē otrdien skaidro, ka saslimšanas iemeslus un izplatību Gulbenes novadā padziļināti analīzēs, jo kopš pagājušās nedēļas tajā ir visaugstākā saslimstība ar Covid-19 valstī.

LETA jau vēstīja, ka Gulbenes novadā turpina augt saslimstības līmenis ar Covid-19, bet kopumā pašvaldību skaits, kurās tas pārsniedz vidējo rādītāju valstī, ir samazinājies līdz 16, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Divu nedēļu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā patlaban ir sarukusi līdz 632 gadījumiem, bet Gulbenes novadā šis līmenis tiek pārsniegts vairāk nekā uz pusi un pagājušās svētdienas laikā ir palielinājies no 1259 līdz 1269,2 gadījumiem, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu