Daļai autovadītāju kā obligātu varētu noteikt psihologa apmeklējumu (12)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kichigin/ Shutterstock

Atbildīgās iestādes varētu veikt izmaiņas un rosināt paplašināt to transportlīdzekļu vadītāju pārkāpēju loku, kuriem būtu obligāta prasība apmeklēt psihologu, pirmdien, 29. novembrī, izskanēja Ceļu satiksmes drošības padomes tiešsaistes domnīcā.

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis diskusijā norādīja, ka psihologu apmeklējušie transportlīdzekļu vadītāji jaunus pārkāpumus masveidā vairs neizdara.

Ņemot vērā minēto, Satiksmes ministrijas (SM) Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta vadītāja Annija Novikova saredz iespējas paplašināt to personu loku, kuriem noteikta prasība apmeklēt psihologu. Tas varētu būt viens no veidiem, kā iedarboties uz rupjākajiem satiksmes noteikumu pārkāpējiem, tāpēc šo priekšlikumu SM un Valsts policija (VP) kopīgi vēl izvērtēs.

Pirmdien domnīcā eksperti arī diskutēja par palielinātiem sodiem atkārtotu pārkāpumu gadījumā. Normatīvajos aktos par administratīvo atbildību atkārtotības princips gan nav atrunāts.

Tieslietu ministrijas (TM) Administratīvās atbildības politikas nodaļas vadītāja Jolanta Laura skaidroja, ka, atjaunojot atkārtotības principu, tas būtu plašs jautājums dažādām darba grupām, kas nodarbojas ar normatīvo aktu pilnveidošanu. TM savulaik atteicās no atkārtotības principa, tāpēc Laura stipri šaubās, "vai varam atgriezt to atpakaļ".

"Sākumā visas idejas šķiet vilinošas, taču jāvērtē Latvijas situācija un tas, kā normas iederas mūsu tiesību sistēmā. Ja ir pietiekami argumenti, varam uzlikt uz papīra un diskutēt,"

norādīja Laura.

Ņemot vērā minēto, Novikova paziņoja, ka SM kopā ar VP varētu izrunāt priekšlikumu par soda apjoma gradāciju atkārtotiem pārkāpumiem un tad ar šo priekšlikumu vērsties TM pastāvīgajā darba grupā.

Ceļu satiksmes drošības padomes domnīca ir izveidota, lai tās ietvaros eksperti diskutētu par dažādiem politikas risinājumiem un veiktu labākās prakses analīzi, kā arī nodrošinātu ceļu satiksmes drošības procesa nepārtrauktību padomes sēžu starplaikos. Domnīcā sagatavotie un apspriestie starpnozaru jautājumi tiek virzīti konceptuālu lēmumu pieņemšanai padomē.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu