VIDEO ⟩ Eksperti patlaban ir piesardzīgi par omikron varinata izplatības tendencēm Latvijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban vēl neviens nevarot sniegt skaidru atbildi, cik jaunais koronavīrusa variants izrādīsies lipīgs un vai pret to aizsardzību spēs sniegt šī brīža vakcīnas. Eksperti uz turpmākajām omikron varianta izplatības tendencēm raugās piesardzīgi, vēstī raidījums "TV3 Ziņas".

Jau kopš vasaras Latvijā dominējošais ir koronavīrusa delta variants. Taču tagad atkal ar bažām eksperti raugās nu jau Āfrikas virzienā, no kurienes sācis izplatīties pavisam jauns vīrusa variants – omikrons.

"Protams, vīruss veido mutācijas visu laiku, tas ir neizbēgami, jo vīrusam vairojoties, rodas mutācijas. Šeit pārsteidzoši ir tas, ka šīm vīrusa variantam ir neparasti daudz šādu mutāciju.

Un tās ir tiešām vietās, kas ir atbildīgas par antivielu saistīšanos, tāpēc ir tās lielās bažas," skaidro Latvijas Biomedicīnas un studiju centra direktors Jānis Kloviņš.

Lai gan patlaban vēl datu par jauno paveidu esot maz, jo arī atklāto gadījumu skaits nav liels, pirmie secinājumi ekspertiem jau šobrīd rada satraukumu – lielais mutāciju skaits varētu nozīmēt, ka omikron variants ir ne vien lipīgāks, bet arī ar paaugstinātu atkārtotas inficēšanās risku, salīdzinot ar citiem Covid-19 variantiem.

"Tā, protams, var būt nejaušība, bet, zinot, cik daudzās valstīs jau šis vīrusa variants tiek atklāts, ir ļoti liela varbūtība, ka tas būs infekciozāks, nekā iepriekšējie varianti, tai skaitā delta.

Ir kaut kāda cerība, ka tas varētu būt nedaudz vājāks, ka šie klīniskie simptomi nebūs tik izteikti. Bet ir pāragri spekulēt un pie šīs domas nevajadzētu pieķerties, ka būs tagad lipīgāks, bet vājāks vīruss, jo skaidrs, ka vienīgais, kas mūs atkal var paglābt, ir vakcinācija," teic Latvijas Biomedicīnas un studiju centra direktors.

Ir bažas, ka jaunais variants varētu spēt apiet iepriekš vakcīnu radīto imunitāti. 

"Bažām pamats ir, bet vai viņas piepildīsies, tas jautājums šobrīd vēl nav atbildams.

Arī ar delta variantu šīs izmaiņas bija būtiskas, arī likās, ka vajadzēs pielāgot vakcīnu, bet reālās dzīves dati parādīja, ka nav nemaz tik slikti, pret smagu saslimšanu un nāvi, vakcīnas labi strādā," pauž Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Jau precīzākus datus, cik vakcīnas ir efektīvas pret omikron variantu, varētu sagaidīt tuvāko nedēļu laikā. Tikmēr vakcīnu ražotāji jau sāk gatavoties iespējamībai, ka tas būs nepieciešams, un tas prasītu vismaz divus, trīs mēnešus. Zavadska gan ir pārliecināta, lai gan vakcīnu efektivitāte potenciāli varētu samazināties, potēti iedzīvotāji joprojām būs vispasargātākie.

"Vislielākais apdraudējums, vienalga vai ar deltu vai ar deltu plus omikronu vai tikai omikronu, noteikti visapdraudētākie būs nevakcinētie cilvēki,"

vērš uzmanību Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja.

Vienlaikus Latvijas laboratorijas jau šobrīd esot gatavas un spējīgas atklāt arī jauno paveidu. Turklāt to specifisko mutāciju dēļ, vīrusu var uziet ne vien ar sekvencēšanas metodi, bet arī notekūdeņos.

Video: Raidījuma "Tv3 Ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu