VIDEO ⟩ Ķekavas novadā bebru ģimene apskādē kokus, kas īsā laikā kļūst bīstami gan gājējiem, gan autovadītājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Parasti diskusijas starp pašvaldību pārstāvjiem un iedzīvotājiem par to, kurš koks ceļmalās un pagalmos ir vai nav bīstams, izvēršas garas un plašas. "Degpunktā" komanda bija liecinieki kādam pozitīvam piemēram Ķekavas pusē, kad iedzīvotājus apdraudošs bērzs tika sazāģēts malkā pāris stundu laikā, jo koku bija apskādējusi kāda bebru ģimene.

Kāda bebru ģimene, kas saimnieko Baložos, pie Titurgas ezera, ar savu rīcību kļuvusi par biedu gājējiem un autovadītājiem, jo īsā laikā ar zobiem kā ar cirvi izrobots koks, atstājot stumbru riskanti šūpojamies vējā. 

"Katru nakti varēja vērot, ka arvien vairāk nograuž. Varēja redzēt, ka tas koks jau noliecies. Tur tieši blakus ir stāvvieta, kur pa nakti daži novieto savas mašīnas stāvēšanai. Koks varēja uzkrist virsū mašīnām," stāsta vietējais iedzīvotājs.

"Atnāca ziņas "Whatsapp" lietotnē no vietējiem iedzīvotājiem, kur bija nofotografēts naktī grauztais koks. Tas tiešām izskatījās vizuāli bīstams, jo vesela bija palikusi tikai stumbra vidējā daļa. Viņš varēja pie stiprāka vēja gāzties. Tika operatīvi organizēts pašvaldības darbaspēks, un pašvaldības uzņēmuma strādnieki aizbrauca un nozāģēja šo koku," saka Ķekavas novada pašvaldības galvenā vides pārvaldniece Sigita Varika.

Pašvaldībā norāda, ka problēma ar bebriem kļūst aktuāla periodiski, proti, rudens beigās un ziemas sākumā, tieši laikā, kad dzīvnieki sāk gatavoties ziemai, veido migas un grauž visu, ko vien var:

"Baložos, pie Ezera ielas, šobrīd mēs jau visu rudeni saprotam, ka tur ir bebru invāzija notikusi, bebri tur ir savairojušies. Mums jau bijuši vairāki koki aizgrauzti jau šajā rudenī, esam viņus nozāģējuši.

Līdz šim tie nav bijuši kaut kādi ļoti dendroloģiski vai ainaviski vērtīgi koki, samērā mazvērtīgi, bet vienalga nav patīkami pilsētas teritorijā pazaudēt kādu zaļo ainavu."

Par vērtīgāku koku pasargāšanu pašvaldība gan parūpējusies – uzstādīti aizsargsieti, kas pasargā stumbrus no bebru zobiem, taču saprotams, ka pie katra koka restes nolikt nevar.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu