Dūrītis: Jāvienojas, kā ar savu finansējumu veselības aprūpē piedalīsies nodokļu nemaksātāji

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jāvienojas, kā ar savu finansējumu veselības aprūpē piedalīsies tie, kuri nemaksā nodokļus un nepieder no iemaksu veikšanas atbrīvotajām grupām, izriet no Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāra, Saeimas deputāta Ilmāra Dūrīša (AP) Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē paustā šodien.

To viņš sacīja kontekstā ar komisijā konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas paredz, ka sociāli neapdrošinātiem iedzīvotājiem līdz 2022.gada beigām būs tiesības saņemt arī neprimāros veselības aprūpes pakalpojumus neatkarīgi no veiktajām veselības apdrošināšanas iemaksām.

Tāpat grozījumi paredz līdz 2022. gada 1. oktobrim pagarināt termiņu Ministru kabinetam iesniegt Saeimā likumprojektu par vienota valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojuma apjoma un visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu.

Bijusī veselības ministre, deputāte Anda Čakša (JV) komisijas sēdē gan norādīja, ka netic, ka būtu reālistiski risinājumu šajā jautājumā rast nākamā gada laikā.

VM pārstāve Ilze Šķinķe skaidroja, ka minētos grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā VM virzīja jau vasarā, taču to nonākšana Saeimā aizkavējās saistībā ar saskaņošanas procesu starp ministrijām. Grozījumu mērķis ir nepadarīt nelabvēlīgāku regulējumu par pieejamību veselības aprūpei, lai visas personas arī 2022.gadā saņemtu visus veselības aprūpes pakalpojumus jeb pilno grozu.

Šķiņķe norādīja, ka nākamgad tiks turpināts darbs, lai izveidotu regulējumu, kas veselības aprūpes pieejamību padarītu "iespējami taisnīgu" visām pacientu kategorijām.

Dūrītis skaidroja, ka līdz šim netika panākta vienošanās par to, kāds būs gala regulējums, jo jautājums ir par dažām iedzīvotāju grupām, kuras nav no iemaksām atbrīvotajās grupās un kuras izkristu no plašāka atbalsta groza un nevarētu saņemt pakalpojumus.

Tā kā valdība nevēlējās nākamgad veikt izmaiņas nodokļos, tad izmaiņas būtu veicamas, kad tiktu pārskatīta nodokļu sistēma, izrietēja no VM parlamentārā sekretāra teiktā.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) norādīja, ka no VM puses ir apsolīts, ka nākamgad turpināsies darbs pie jaunā regulējuma izveidošanas.

Likumā ir minētas vairākas iedzīvotāju grupas, kurām arī pēc regulējuma stāšanās spēkā būtu tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, pašiem neveicot valsts veselības apdrošināšanas maksājumu.

Tajā skaitā tie bērni vecumā līdz 18 gadiem, bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni līdz 24 gadu vecumam, personas, kuras mācās likumā uzskaitītajās izglītības iestādēs, kuras saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, kurām ir noteikta invaliditāte, personas, kuras saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu, un vairākas citas likumā minētās cilvēku grupas.

Kā ziņots, attiecībā uz minimālo medicīnas aprūpi likums jau sākotnēji noteica, ka tā pienākas neatkarīgi no veiktajām iemaksām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu