Lietuva plāno uz mēnesi pagarināt ārkārtējo stāvokli un attiecināt to arī uz Polijas pierobežu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas migrantu nometne. Ilustratīvs attēls.
Lietuvas migrantu nometne. Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars

Lietuvas valdība atbalstījusi Iekšlietu ministrijas ieteikumu vēl uz mēnesi pagarināt pastiprināto ārkārtējo stāvokli, kas migrācijas krīzes dēļ noteikts pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, un turpmāk attiecināt to arī uz teritoriju gar Polijas robežu.

Ministrijas izstrādātais lēmuma projekts paredz, ka pastiprināts ārkārtējais stāvoklis desmit kilometru joslā gar robežām un migrantu izmitināšanas vietās būtu spēkā līdz 9.janvārim ieskaitot.

Paredzams, ka Seimā tas oficiāli tiks iesniegts piektdien.

Pieaugot migrantu koncentrācijai un spriedzei pie Baltkrievijas robežas ar Poliju, 10.novembrī Lietuvas Seims pēc valdības ieteikuma nolēma līdz 9.decembrim ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās, kur tobrīd bija izcēlušās nekārtības.

Kā valdības sēdē norādījusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite, situācijā pie robežas vērojamas jaunas tendences. Saskaņā ar kriminālizlūkošanas datiem veidojas saites starp Lietuvas un Baltkrievijas noziedzīgajiem grupējumiem un tiek mēģināts veidot cilvēku kontrabandistu tīklus. Lietuvā jau uzsāktas vairāk nekā 60 pirmstiesas izmeklēšanas par cilvēku nelikumīgu pārvadāšanu.

Pēc viņas teiktā, vērojams, ka nemitīgi tiek meklēti jauni ceļi, kā veicināt nelegālo migrantu nokļūšanu Lietuvā, tostarp izmantojot kravu transportu. Bijuši gadījumi, kad pārgriezts dzeloņstiepļu nožogojums un "domājams, ka tajā piedalās [Minskas] režīma pārstāvji", stāstījusi ministre.

Bilotaite piebildusi, ka Baltkrievijā varētu atrasties no 7000 līdz 15 000 nelegālo migrantu, tādēļ tikmēr, kamēr šie cilvēki ar repatriācijas reisiem nav nogādāti atpakaļ izcelsmes valstīs, joprojām pastāv diezgan liels risks, ka viņi var tikt novirzīti uz Lietuvu.

"Tāda pati spriedze joprojām vērojama pie Polijas robežas. Visi šie apstākļi liecina, ka pamats ārkārtējās situācijas pagarināšanai pastāv," viņa secinājusi.

Vienlaikus ministre apsolījusi, ka mediju pārstāvji turpmāk varēs brīvāk piekļūt nelegālo migrantu izmitināšanas vietām, iepriekš saskaņojot atļauju ar robežsardzes un Ārvalstnieku reģistrācijas centru vadītājiem.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau 7692 ārvalstniekiem. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu