Šogad Rīgā izgrezno vairāk nekā 50 egles - cik tas izmaksā? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iededz Rīgas galvenās svētku egles
Iededz Rīgas galvenās svētku egles Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ziemassvētku laikā svētku rotā ietērpjas pilsētas, uzstādot eglītes, lampiņu virtenes un citus svētku dekorus. Arī Rīga šogad saposusies svētkiem – pilsētu un pašvaldības ēkas grezno vairāk nekā 50 egles. TVNET vaicāja Rīgas domei (RD), kādas ir izmaksas par egļu transportēšanu, uzstādīšanu, izrotāšanu, uzturēšanu un arī demontāžu.

Kā portālam TVNET pastāstīja RD pārstāve Indra Vilde, šos pakalpojumus veic iepirkumā uzvarējis pakalpojuma sniedzējs – zemnieku saimniecība "Pētes", šis pakalpojums pašvaldībai izmaksā 27 860 eiro bez PVN.

20 egles, kuras nodrošina "Pētes", ir apskatāmas pilsētvidē – pie kultūras centriem, parkos, skvēros un laukumos, tostarp Doma laukumā, Rātslaukumā un 11. novembra krastmalā, kur rotājas pilsētas galvenās egles. Vēl divas egles ir pilsētvidē augošas – apstādījumos Operas skvērā un Brīvības ielā 266. Kopumā pašvaldība gādā par 22 egļu rotāšanu. Līdztekus tam, pilsēta sagādājusi vēl 16 egles, kas rotāsies dažādās pilsētas apkaimēs.

Savukārt 30 egles, kuras arī nodrošina zemnieku saimniecība, ir Rīgas pašvaldības iestāžu, tostarp kultūras centru, mūzikas, mākslas skolu, muzeju iekštelpās, kā arī Rātsnamā. Kā precizēja Vilde, iekštelpās egles nav katram apskatāmas, tikai pasākumu apmeklētājiem vai tiem, kas apmeklē konkrētās pašvaldības iestādes, piemēram, Rātsnamu. Interesenti pilsētvidē var aplūkot 38 svētku eglītes.

Pērnā gada dekori un jauni koncepti

Svētku egļu garums pilsētvidē variē no četriem metriem līdz pat nepilniem 16 metriem.

Kā pastāstīja Vide, augstākās egles apskatāmas Doma laukumā, Rātslaukumā, 11. novembra krastmalā, Centra sporta kvartālā, pie slidotavas un slēpošanas trases – sporta laukumā pie Rīgas 84. vidusskolas, kā arī Ludzas, Katoļu un Sadovņikova ielu krustojumā.

Vaicāta par to, ar ko eglītes šogad tiek rotātas, viņa uzsvēra, ka egļu rotāšanai tiek veidoti gan jauni mākslinieciskie noformējumi, gan izmantoti iepriekšējos gados tapuši dekori.

"Šogad ir radītas trīs oriģinālas egļu rotājumu koncepcijas, kuras realizēja iepirkumu tirgus izpētes procedūrā uzvarējušas, māksliniecisko gaismas dekoru veidošanas jomā pieredzējušas firmas. Doma laukuma eglei un eglei 11. novembra krastmalā māksliniecisko koncepciju veidoja SIA "United Workshops", uzņēmēji ar lielu pieredzi, kas jau veidojuši līdzvērtīgas mākslinieciskās koncepcijas. Savukārt Rātslaukuma egles māksliniecisko koncepciju veidoja SIA "Studio Des Fetes Latvija”, kuriem ir liela, daudzu gadu pieredze gan Latvijā, gan ārvalstīs vides mākslas un gaismas objektu veidošanā, kuri iedzīvotājus ar saviem darbiem priecējuši vairākos festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš” norises gados," tā RD pārstāve.

Portālam TVNET viņa atklāja, ka Doma laukuma Ziemassvētku egles mākslinieciskās koncepcijas realizēšana izmaksāja 13 924 eiro bez PVN, eglei 11. novembra krastmalā – 13 672 eiro bez PVN, bet Rātslaukuma egles noformējuma mākslinieciskās koncepcijas īstenošana izmaksāja 13 696 eiro bez PVN.

"Egles rotas veidotāji māksliniecisko koncepciju raksturo šādi – šogad Doma laukuma Ziemassvētku eglē ir saziedējušas gan lielākas, gan mazākas Ziemassvētku zvaigznes jeb puansetijas. Tās eglīti rotā sarkanos un sudrabainos toņos. Šie ziediņi priecēs acis gan Vecrīgas apmeklētājiem, gan garāmgājējiem, tā vien vilinot pieiet un palūkoties uz eglīti visā tās krāšņumā. Savukārt egle 11. novembra krastmalā rotāta Ziemassvētkiem raksturīgos toņos," skaidroja Vilde. ""Zelta zvaigžņu egle" Rātslaukumā būs bagāti rotāta viduslaikiem raksturīgā stilā ar zelta pārklājuma elementiem – zvaigznēm un ornamentāliem motīviem, lai iekļautos Rātslaukuma vidē un ēku ansamblī. Zvaigžņu dažādība pārsteidz un atstāj burvīgu iespaidu par zelta košumu un siltumu."

Kā skaidroja RD pārstāve, pārējām pilsētvidē apskatāmajām eglēm rotājumi tapuši iepriekšējos gados, kā arī tiek izmantoti atbildīgā departamenta pilsētvides mākslas un noformējuma krājumi. Pilsētā būs apskatāmas Ziemassvētku egles "Meža pasaka", "Rīgas gailis", "Zelta laterna", "Kraukšķītis", "Sakta", "Zeltīte", "Zvaigžņu egle" un daudzas citas. Tāpat pilsētā svētku rotā jau ietērpušies arī apgaismes stabi, tilti, ceļu pārvadi un koki.

TVNET jau ziņoja, ka kopš 15. novembra piecās Rīgas apkaimēs ir iemirdzējies gaismas noformējums, kas būs apskatāms līdz pat 9. janvārim. RD pārstāve norādīja, ka pilsētas izgaismošana svētku rotā ar lampiņu virtenēm un vides objektiem plānota vēl kopumā 10 dažādos pilsētas parkos centrā un apkaimēs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu