"Miljons sveču grupu mājai" ⟩ "Saraksts ir garš, kas jāņem vērā, lai dēlam ikdienā nenodarītu pāri." Kristiāna stāsts

Foto: Publicitātes foto.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kristiāns ir neverbāls un lielāko daļu savas dzīves pavada ratiņkrēslā. Kristiāns ir arī biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" dienas centra apmeklētājs, par kuru tiek īpaši padomāts, jo Kristiānu aizrauj dažādu aukliņu un šņorīšu raustīšana un virpināšana pa rokām. Virvēm, auklām un šņorēm dienas centrā ir īpaša nozīme un vieta uz sensorās treniņu sienas. Viss ir pārdomāts tā, lai Kristiāns dienas centrā justos labi un omulīgi.

Dienas centrs Kristiānam un Kristiāna mammai Dairai ir miera osta, patvērums un iespēja. Iespēja Dairas dēlam jēgpilni pavadīt dienu kamēr mamma strādā un pelna naudu iztikai.

Foto: Publicitātes foto.

""Lock Down" [mājsēde - red. piezīme] ir īpašo cilvēku un to ģimeņu ikdienas stāvoklis, arī mūsu teju 30 gadus. Ziniet, par ko man liela dusma, ne jau par to, ka mana mīļā, labsirdīgā dēla Kristiāna ikdienas valsts atbalsta mehānismi ir vāji, bet gan par to, ka es kā mamma nespēju vairs savu dēlu izcelt no ratiņkrēsla. Līdz pusaudžu gadiem bieži braucām uz jūru un arī šobrīd ik pa reizei, Kristiānam tik ļoti patīk tajā lūkoties! Sajūsma pilnīga, kad mamma, izceļot no ratiņkrēsla, ieceļ dēlu jūrā, ļaujot kāju pirkstus aizķert Baltijas jūras šļakatām…

Jūtos bezspēcīga šajos mirkļos, kad zinu, kas manu dēlu dara laimīgu, bet es kā mamma nejaudāju vairs izpildīt "supermammas" cienīgus iznācienus.

Kristiāns līdz 18 gadu vecumam diezgan daudz socializējās īpašajās nometnēs, kuras izbaudīja no sirds, jo ir ļoti komunikabls. Ļoti spilgti atceros to vienu reizi, kur Kristiāna asistents sniedz man baltu lapu un lūdz uzrakstīt visu sīkumos, kas jāņem vērā, pavadot šo laiku kopā un radoši darbojoties.

Ziniet, es vienmēr apstulbstu, jo viss taču ir kārtībā ar manu dēlu. Es kā mamma esmu jau sen šo skarbo patiesību pieņēmusi, bieži piemirstot, ka mans dēls savu dzīvi aizvada ratiņkrēslā.

Piemēram, ēdienreizes sastāv tikai no sasmalcināta ēdiena. Bet, protams, šis saraksts ir garš, kas jāņem vērā, lai Kristiānam ikdienā nenodarītu pāri.

Foto: Publicitātes foto.

Es šobrīd ikdienā strādāju, un dēlu, kamēr esmu darba gaitās, pieskata omīte, kurai ir 85 gadi. Šajā laikā esmu piesardzīga ar Kristiāna veselību, tāpēc nedaudz nogaidām un lieki nebraukājam apkārt, ja jau reiz ir omīte, kura var uzņemties rūpes, kamēr esmu darbos. Citos apstākļos Kristiāns ir aktīvs biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" dienas centra apmeklētājs un ir absolūtā sajūsmā uz turieni doties.

Mēs neviens neesam nemirstīgs! Var taču būt situācija, ka nav vairs omītes, kura Kristiānu šobrīd pieskata. Dienas centrs ir manas ģimenes glābiņš, un jāatzīst, ka vienīgais, uz kuru varu paļauties.

Jo zinu, ka tur Kristiānam nenodarīs pāri. Esmu strādājoša mamma, nevaru atļauties nestrādāt. Atelpa… Atelpa ir tā, kura tik ļoti ir nepieciešama man kā mammai, lai varētu funkcionēt kā normāls cilvēks. Atelpa man ir kaut kas netverami ekskluzīvs."

Biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" dienas centrā Kristiāns tieši tāpat kā citi jaunieši projektā "Miljons sveču grupu mājai" veido sveces un krāj naudu, lai uzceltu grupu māju ar terapeitisku vidi. Kristiāns vairāk izpilda kontroles funkciju, jo smago komplekso attīstības traucējumu dēļ ir maz smalko darbu, kurus Kristiāns spētu veikt pats.

Kristiāns gleznoja ar mākslinieci Emmu Sofiu un kopdarba nosaukums ir “Miers Nr.1”. Kristiāna mamma Daira saka, ka trāpīts desmitniekā, jo jūra, ūdens ir tas, kas Kristiānu nomierina un reizē arī uzlabo dēlam omu. Tā vien liekas, ka liktenis Emmu Sofiu šajā projektā saveda kopā tieši ar Kristiānu, kurā abi radīja pasauli ar Kristiānam tik ļoti mīļo jūru.

Projekta mākslas darbi apskatāmi teju katru dienu Aspazijas bulvārī 28. Turpat ir arī iespēja iegādāties jauniešu veidotās sveces, ziedot un pārrunāt grupu mājas projekta attīstību. Aktuālajai informācijai sekojiet līdzi "Facebook" lapā - Grupu māja neatkarīgai dzīvei. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti grupu mājas projektam.

"Pasaules radīšana" ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veidojuši 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē. Ik pārdotā svece vai saņemtais ziedojums, kurš tuvina mērķim, vieš cerību.

Lūgt palīdzību nav viegli, bet tikai kopā izsapņots sapnis par grupu māju kļūst īsts!

"Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" Biedrība

Reģ nr. 40008150439

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Paldies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu