Vairāki latvieši iestrēguši Āfrikā omikron paveida izplatības dēļ (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Chrisontour84/Shutterstock.com

Pirms trim nedēļām latvietis Roberts Briediņš kopā ar vēl diviem draugiem devās ceļojumā uz Maroku. Dienu pirms izlidošanas, 29. novembrī, ceļotājus sasniedza ziņa - Maroka Covid-19 omikrona paveida dēļ slēdz robežas. Plānotais lidojums 30. novembrī tika atcelts, mājās nokļūt nebija iespējams. 

Jaunietis vērsās pie portāla TVNET, lūdzot palīdzību un vienlaikus apgalvojot, ka Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments ārkārtas situācijās nesniedz pietiekamu palīdzību šajā situācijā. Tikmēr ministrijā norāda, ka dienests darījis un dara visu iespējamo, lai tautiešiem ārvalstīs sniegtu palīdzību.

Roberts ar draugiem-studentiem, kā pats atklāj portālam TVNET, neceļo pirmo reizi. Taču ar šādu situāciju, kad viņi "iesprūst" kādā valstī, viņi saskaras pirmo reizi. "Mēs esam trīs studenti, kuri ceļo savam priekam, lai bagātinātu savu pieredzi un redzējumu uz pasauli ar maziem līdzekļiem," tā Roberts.

"Neapskaužu tos Latvijas pilsoņus, kuri tagad atrodas Dienvidāfrikā. Mums jau šobrīd ir tik grūti tikt ārā no šejienes, bet es nezinu, kā iet viņiem."

30. novembrī viņam ar draugiem bija jābrauc mājās, bet nu ceļojums ir ieildzis. 

"30. novembrī mums bija paredzēts lidojums no Agadiru (Marokā) uz Alikanti (Spānijā), bet šis lidojums tika atcelts, jo Marokas vadība nolēma slēgt valsts robežas, neatļaujot nekādus avio reisus no Marokas uz Eiropu un arī no Eiropas uz Maroku, kā arī, aizliedzot jūras un sauszemes satiksmes reisus," apgalvo Roberts.

Viņš ar draugiem sazinājies ar Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu, kuri palīdz ārkārtas situācijās.

"Ārlietu ministrija sākumā solīja palīdzību, sakot, ka rīkos repatriācijas reisus Latvijas pilsoņiem, kas ir palikuši Covid-19 vīrusa skartajās Āfrikas valstīs un kuri ir pakļauti riskam saslimt ar jauno omicron paveidu.

Pēc laika atkal sazinājos ar Konsulāro departamentu, cerot, ka no Latvijas palīdzību saņemsim pēc iespējas ātrāk, bet diemžēl, cerības bija veltas, jo departaments atbildēja, ka repatriācijas reisus Latvija un citas Eiropas valstis nerīkos. 

Ministrija uzsvēra, ka Covid neesot jaunums un ceļotājiem ir jārēķinās ar šādām situācijām iestrēgt kādā valstī."

Kā stāsta Roberts, ĀM Konsulārais departaments sacījis, ka vienīgais variants, kā ceļotāji var atgriezties Eiropā, ir komerciālie lidojumi, ko piedāvā četras aviokompānijas. Roberts apgalvo, ka ministrijas pārstāvji esot atsūtījuši tikai aviokompāniju nosaukumus, ne saites, kurās uzreiz var redzēt pieejamos avioreisus, lai nokļūtu mājās. 

Tāpat ĀM pārstāvji ceļotājus informējuši, ka 2. novembrī pieejams būs lidojums no Marakešas uz Bukaresti, ko rīko Rumānijas vēstniecība.

"Šo ziņu saņēmām pārāk novēloti, lai gan esam nodevuši personisko informāciju ministrijai, ka esam atvērti jebkuram lidojumam, lai ātrāk nokļūtu mājās, tomēr ministrija, diemžēl, nebija nodevusi informāciju Rumānijas vēstniecībai par to, ka esam gatavi pieteikties lidojumam. Uz šo reisu vietu vairs nebija," tā Roberts.

Šo dienu laikā, kā TVNET stāsta ceļotājs, viņi ar draugiem ir vērsušies pie citu valstu vēstniecībām, kā arī saviem draugiem, lai iegūtu plašāku informāciju par iespēju tikt atpakaļ uz Latviju.

"ĀM mums ļoti daudz informāciju nesaka, mums tā jāiegūst no citiem informācijas līdzekļiem, jāzvana draugiem, kuri savukārt zvana uz savām vēstniecībām. Esam arī apzvanījuši radus un draugus Latvijā.

Centīsimies meklēt dažādas alternatīvas, lai nokļūtu mājās. Esam atraduši pāris lidojumus, kas tiek organizēti un plānoti. Mums jāsazinās ar aviokompānijām, jāpārliecinās, vai tiek plānoti vai tomēr atcelti. Jo vairāk velkam garumā, jo varam pazaudēt brīvās vietas. Cenas lidojumiem joprojām ir augstas.

Esošo komerclidojumu cenas svārstās no 400-1000 eiro. 

Kā jau studentiem, mums nav lielu finanšu līdzekļu, lai atļautos tik dārgus lidojumus. Ļoti ceram, ka Latvija varbūt saviem pilsoņiem izveidos repatriācijas reisu."

Jaunietis stāsta, ka vislabāk  palīdzējuši Šveices un Japānas vēstniecību pārstāvji, kuri informāciju pasnieguši saprotami. Tā devusi kaut nelielu skaidrību, kā labāk rīkoties šajā situācijā.

Ārlietu ministrija: Konsulārais dienests ir saziņā visām personām Marokā

TVNET arī vērsās pie ĀM pārstāvjiem, lūdzot komentēt šo situāciju. 

Kā TVNET pastāstīja ĀM pārstāvji, Konsulārā reģistra dati liecina, ka Marokā bija reģistrēts viens Latvijas valstspiederīgais, bet faktiski dienesta pārstāvji apzinājuši 17 valstspiederīgos, kuri vēlas atgriezties Latvijā.

Latvijai nav diplomātiskās/konsulārās pārstāvniecības Marokā. "Ņemot vērā, ka Latvijai nav diplomātiskās/konsulārās pārstāvniecības Marokā, ĀM Konsulārais dienests sadarbojas ar Eiropas ārējās darbības dienestu un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jautājumā par iespējamo izkļūšanu no Marokas," tā ĀM pārstāvji.

Konsulārais dienests ir saziņā visām personām, un informācija tika nekavējoties nosūtīta par tām atsevišķajām aviokompānijām ("AirFrance", "TUI", "Pegasus", "Royal Air Maroc"), kurām atļauts rīkot komercreisus izceļošanai no Marokas."

Arī ĀM apstiprina, ka Latvijas valstspiederīgie informēti par Rumānijas īpašo komercreisu.  "Šī informācija tika nodota visām personām, aicinot mūs informēt par savu izvēli. Visas 70 citu ES dalībvalstu pilsoņiem (neskaitot rumāņus), paredzētās vietas Rumānijas reisā tika aizpildītas dažu stundu laikā, taču uz augstākminēto aviokompāniju reisiem biļetes joprojām ir nopērkamas. Ar "Air France" jau divas personas ir izceļojušas uz Eiropu, 11 personas izceļos šodien un rīt.

Ņemot vērā, ka pastāv komercreisu kustība, ES dalībvalstis bezmaksas repatriācijas reisus neplāno rīkot. ĀM Konsulārais dienests ir gatavs sniegt konsulāro palīdzību, ja tāda tiek lūgta."

ĀM pārstāvji vēlreiz visus ceļotājus atgādina, ka ir plaši paudusi informāciju par ceļošanas riskiem pandēmijas apstākļos. "Aicinām apzināties riskus, kas saistīti ar došanos uz ārvalstīm pandēmijas apstākļos! Starp šādiem riskiem ir – iespējama iepriekš neplānotu reisu atcelšana, papildu izmaksas saistībā ar uzturēšanos ārvalstī ilgāk nekā plānots, jaunu aviobiļešu iegāde utt. Visus aicinām pirms ceļojuma rūpīgi iepazīties ar konkrētās valsts noteiktajām prasībām un aktuālo situāciju, kā arī rēķināties ar neplānotām izmaiņām."

Tāpat ĀM pārstāvji atgādina, ka ministrijas rīcībā esošā oficiālā informācija, kas saistīta ar ceļošanu Covid-19 apstākļos, apkopota Ceļojumu brīdinājumos. Tos var apskatīt šeit. "Vienlaikus pirms ārvalstu ceļojuma aicinām valstspiederīgos ievadīt informāciju par sevi konsulārajā reģistrā," tā ĀM pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki 25. novembrī paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā. Pasaules Veselības organizācija (PVO) jauno paveidu nodēvēja par omikronu

Jaunā Covid-19 paveida omikrona gadījumi pirmo reizi konstatēti Norvēģijā, Šveicē, Dienvidkorejā, Brazīlijā un Nigērijā, kā arī citās pasaules valstīs. 2. decembrī britu laikraksts "Guardian" vēsta, ka līdz ar koronavīrusa jaunā omikrona paveida parādīšanos, Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) strauji palielinājusies saslimstība ar Covid-19.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu