Zinātnieki skaidro, kas varētu izraisīt trombu veidošanos pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca" (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
''AstraZeneca'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''AstraZeneca'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Zinātnieki uzskata, ka ir konstatējuši iemeslu, kas izraisa ārkārtīgi retus asins recekļus jeb trombus pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pētnieki Kārdifā un ASV ir detalizēti izpētījuši, kā olbaltumviela asinīs tiek piesaistīta galvenajai vakcīnas sastāvdaļai.

Zinātnieki uzskata, ka tas izraisa ķēdes reakciju, iesaistot imūnsistēmu, kas var rezultēties ar bīstamiem trombiem.

Tiek uzskatīts, ka vakcīna ir izglābusi aptuveni miljonu dzīvību no inficēšanās ar Covid-19.

Tomēr bažas par retajiem asins recekļiem ietekmēja to, kā šī vakcīna ir izmantota visā pasaulē, tostarp Apvienotajā Karalistē tiek piedāvāta alternatīva personām, kas jaunākas par 40 gadiem.

"AstraZeneca" zinātnieki paši pievienojās pētniecības projektam pēc tam, kad tika publicēti iepriekšējo pētījumu rezultāti.

"AstraZeneca" pārstāve uzsvēra, ka trombu veidošanās lielāks varbūtējs cēlonis ir Covid-19 infekcija, nevis vakcīna, un ka vēl nav noskaidrots, kāpēc tie rodas.

Pētniekiem, kas pētīja retos asins recekļus, bija divas sākotnējās versijas. Pirmkārt, lielāks trombu veidošanās risks tika novērots tikai ar dažādām vakcīnu tehnoloģijām. Otrkārt, cilvēkiem, kuriem veidojās trombi, bija neparastas antivielas, kas uzbruka proteīnam asinīs, ko dēvē par trombocītu ceturto faktoru.

Visā Apvienotajā Karalistē izmantotās vakcīnas mēģina ievadīt Covid-19 vīrusa ģenētiskā koda fragmentu organismā.

Zinātnieku pētījums, kas publicēts žurnālā "Science Advances" atklāj, ka adenovīrusam ir ārkārtīgi negatīva virsma, taču attiecīgais trombocītu faktors ir ārkārtīgi pozitīvs, līdz ar to abas lietas sader labi kopā.

Pētnieki uzskata, ka nākamā stadija ir "nepareiza imunitāte". Tas nozīmē, ka organisms var sākt uzbrukt trombocītu faktoram pēc tam, kad ir sajaucis to ar daļu no svešā adenovīrusa, kuram tas ir pielipis.

Tādējādi asinīs izdalās antivielas, kas saplūst kopā ar ceturto trombocītu faktoru un izraisa bīstamu asins recekļu veidošanos. Taču tas ir jāapstiprina turpmākajos pētījumos.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu