Migrantu krīze ⟩ Francijas premjers noraida britu iesaistīšanu patruļās pie Lamanša (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas premjerministrs Žans Kastekss ir oficiāli noraidījis Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona aicinājumu organizēt abu valstu kopīgas patruļas pludmalēs pie Kalē, lai atturētu migrantus no Lamanša šķērsošanas ar laivām.

Kastekss vēstulē Džonsonam rakstīja, ka franči "nevar pieņemt" britu policistu vai karavīru klātbūtni šādās patruļās, jo ar to tiktu pārkāpta Francijas suverenitāte.

Viņš arī ierosināja Lielbritānijai veikt reformas, lai piedāvātu "legālus imigrācijas ceļus", kas ļautu cilvēkiem ierasties, neriskējot ar bīstamo Lamanša šķērsošanu.

Kastekss tomēr apsolīja, ka Francija "labā ticībā" izskatīs dažus no priekšlikumiem Lamanša migrantu krīzes atrisināšanai.

Džonsons bija izraisījis Francijas sašutumu, tviterī publicējot savu vēstuli Francijas prezidentam Emanuelam Makronam ar aicinājumu rīkoties pēc tam, kad novembrī, Lamanšā apgāžoties laivai, gāja bojā 27 migranti - lielākais upuru skaits šāda veida katastrofā.

Džonsons vēstulē Makronam aicināja Franciju nekavējoties sākt uzņemt atpakaļ visus migrantus, kas nonākuši Anglijā pēc Lamanša šķērsošanas. Džonsona vēstulē arī bija minētas jomas, kurās Lielbritānija varētu vairāk sadarboties ar Franciju, ierosinot kopīgas robežpatruļas, gaisa novērošanu un dalīšanos ar izlūkošanas datiem.

Protestējot pret šo Džonsona vēstuli, Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns atcēla pagājušajā nedēļas nogalē plānotās sarunas ar Lielbritānijas iekšlietu ministri Priti Patelu. Makrons uz šo vēstuli reaģēja, privātās sarunās nosaucot Džonsonu par "klaunu" un "aitasgalvu".

Francija ir vairākkārt noraidījusi Liebritānijas ierosinājumus rīkot kopīgas sauszemes un jūras operācijas Francijas teritorijā, lai atturētu migrantus no Lamanša šķērsošanas.

Kastekss paziņoja, ka vairāk nekā 700 Francijas policistu un žandarmu jau patrulē rajonā starp Denkerku un Kalē, lai neļautu doties jūrā laivām ar migrantiem. Tomēr šie centieni "ļauj mums tikai ierobežot šo fenomenu, nevis dot ilgstošu atbildi", atzina Francijas premjers.

Viņš pauda uzskatu, ka Lielbritānijai jāsāk piedāvāt legālas imigrācijas iespējas tiem, kam ir leģitīmi iemesli ierasties valstī, un jāīsteno "efektīvāka" politika to cilvēku atgriešanai, kuriem nav šādu iemeslu.

Francijas un Lielbritānijas attiecības pēc Breksita ir pasliktinājušās gan Lamanša migrantu krīzes, gan zvejas licenču jautājuma dēļ.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu