Vaivaros atklāj Latvijā pirmo treniņu laukumu cilvēkiem ar mobilitātes traucējumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari" šodien, Starptautiskajā cilvēku ar invaliditāti dienā, atklāj sen iecerētu un ļoti nepieciešamu projektu - treniņu laukumu cilvēkiem ar mobilitātes traucējumiem. Cilvēkiem, kas pārvietojas ratiņkrēslā, šeit ir radīta iespēja iemācīties droši pārvietoties gan pilsētvidē, gan lauku vidē, portālu "Apollo.lv" informēja centra pārstāvji.

Apmācības ratiņkrēsla lietošanā ik gadu ir nepieciešamas ap 200 cilvēku. Riteņkrēslu treniņa laukumu varēs izmantot NRC Vaivari pacienti un jebkurš cits riteņkrēsla lietotājs.

Pētījumos ir pierādīts, ka personas, kuras ir neatkarīgas riteņkrēslā, ir neatkarīgākas arī ikdienas aktivitātēs un labāk var iekļauties darba tirgū. Šādiem cilvēkiem arī samazinās nepieciešamais aprūpes līmenis un viņi kļūst neatkarīgāki un var dzīvot cieņpilnu dzīvi.

"Mācīties lietot riteņkrēslu ir kā no jauna mācīties staigāt. Riteņkrēsla lietošana iekštelpās parasti ir vienkārši apgūstama, taču ar grūtībām pacienti saskaras, lietojot riteņkrēslu ārpus telpām. Nepieejama vide, apmales, dažādas virsmas, kāpnes ir tās lietas, kas ierobežo ikdienas aktivitāšu veikšanu un izolē cilvēku no ārpasaules, jo tajā vienkārši nespēj funkcionēt," skaidro Anda Nulle, NRC "Vaivari" vadītāja.

Treniņu laukuma projekts ir izveidots, pamatojoties uz Kanādas speciālistu izstrādāto riteņkrēslu vadīšanas prasmju apguves programmas vadlīnijām un ņemot vērā NRC Vaivaru pieredzējušo speciālistu, kā arī ceļu būves inženieru ieteikumus. Šāds treniņu laukums ir pirmais Latvijā un, salīdzinot ar Hāpsalu esošo, vistuvākais reālajai situācijai dabā.

NRC "Vaivari" ir lielākais rehabilitācijas centrs valstī, kurā pēc slimībām un traumām ik gadu stacionārā rehabilitējas 2 tūkstoši pacientu ar funkcionēšanas traucējumiem, no kuriem daudzi jau ir vai pirmo reizi nokļūst riteņkrēslos vai izmanto citus pārvietošanās palīglīdzekļus un ir ar ierobežotām fiziskām un socializācijas iespējām. NRC "Vaivari" katru gadu apmācība nepieciešama 200 pacientiem, proti, šo cilvēku tālākā integrācija sabiedrībā, tai skaitā praktiskā apmācība, lai cilvēki iemācītos droši pārvietoties ratiņkrēslā gan pilsētā, gan laukos.

NRC "Vaivari" ergoterapeiti kopā ar fizioterapeitiem, ņemot piemēru no ārzemju rehabilitācijas centriem, kā, piemēram, Hāpsalu, Barselonas u.c. rehabilitācijas centriem, rehabilitācijas centriem ASV, Kanādā, Norvēģijā, jau kādu laiku ir īstenojuši riteņkrēslu lietošanas prasmju apmācību, lai veicinātu pacientu neatkarību.

Līdz šim telpu un aprīkojuma trūkuma dēļ šīs apmācības gan bija ļoti ierobežotas, cenšoties pielāgot esošos resursus.

Projekts ir īstenots ar Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda atbalstu un nodibinājuma "Centra "Vaivari" attīstības fonds" līdzekļiem - privātpersonu un uzņēmumu ziedojumiem. Treniņu laukuma būvniecības ieceri ir izstrādājuši SIA "Tomus" ceļu inženieri Valdis Polmanis un Artūrs Zirnis.

NRC “Vaivari” ir medicīniskās rehabilitācijas, veselības un sociālās aprūpes, izglītības un zinātnes valsts nozīmes objekts — lielākā šāda tipa medicīnas iestāde Latvijā. Galvenā NRC “Vaivari” darbības joma ir medicīniskā rehabilitācija. Pēdējo gadu laikā veiktas investīcijas no dažādiem finansējuma avotiem, lai nodrošinātu augstākā līmeņa medicīnisko, tehnoloģisko un profesionālo bāzi, kas spēj sniegt mūsdienīgus konkurētspējīgus rehabilitācijas pakalpojumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu