Mūžībā devies bijušais Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas vadītājs Diaks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lamins Diaks
Lamins Diaks Foto: Reuters/ScanPix

88 gadu vecumā miris bijušais Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Lamins Diaks, aģentūrai AFP apliecināja Diaka ģimene.

Senegālietis bija Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF), kas tagad pārdēvēta par Pasaules Vieglatlētikas asociāciju (WA), vadītājs no 1999. līdz 2015.gadam.

Diaku, kurš bija arī ietekmīga persona Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK), Francijas tiesa 2020.gadā atzina par vainīgu korupcijas lietā par Krievijas dopinga lietu slēpšanu apmaiņā pret ASV dolāru miljonu kukuļiem.

Viņam tika piespriests četru gadu cietumsods, no kuriem divi - nosacīti, kā arī naudas sods 500 000 eiro apmērā.

Parīzes tiesas prāvā izskanēja, ka nauda tika samaksāta apmaiņā pret "pilnu aizsardzību", lai ļautu Krievijas sportistiem, kuriem vajadzēja saņemt diskvalifikāciju, izbēgt no soda.

Tiek lēsts, ka 23 Krievijas sportistiem tika noklusēti dopinga pārkāpumi, lai viņi varētu startēt 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā Maskavā.

Sava vecuma dēļ bijušais tāllēcējs, futbola treneris un pēc tam uzņēmējs un politiķis Diaks, kurš 2011.gada beigās saņēma Kremļa apbalvojumu, tika atbrīvots no cietuma.

Viņa dēls Papa Masata Diaks, bijušais IAAF mārketinga nodaļas vadītājs, tika tiesāts aizmuguriski, jo Senegāla atteicās viņu izdot. Viņam tika piespriests piecu gadu cietumsods, viena miljona eiro naudas sods un desmit gadu diskvalifikācija sportā.

Lamins Diaks, kurš bija SOK loceklis no 1999. līdz 2013.gadam un pēc tam goda loceklis no 2014. līdz 2015.gadam, bija iesaistīts arī citā korupcijas lietā, kas saistīta ar olimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanu 2016.gadā Riodežaneiro un 2020.gadā Tokijai, kas Covid-19 pandēmijas dēļ notika šogad.

Neskatoties uz to, ka viņš netika ieslodzīts cietumā pēc Krievijas korupcijas lietas, viņš tika turēts Francijā, jo viņam tika izvirzīta apsūdzība lietā, kas saistīta ar aizdomām par olimpisko balsu pirkšanu. Viņa pase tika konfiscēta.

Tomēr tiesnesis drīz atcēla aizliegumu Diakam atstāt Franciju ar nosacījumu, ka viņš samaksā ķīlu un turpina atbildēt uz pavēstēm.

Senegālas futbola premjerlīgas komanda Dakaras "Jaraaf", kuras kluba prezidents bija Diaks, paziņoja, ka ir pārdevusi daļu nekustamā īpašuma, kurā atradās tās birojs, lai samaksātu drošības naudu.

Diaku IAAF vadītāja amatā 2015.gada augustā nomainīja brits Sebastians Ko. Savukārt senegālietis tajā pašā gadā izstājās arī no SOK.

No 2011. līdz 2014.gadam Ko bija viens no Diaka viceprezidentiem IAAF.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu