FOTO ⟩ Cilvēki sestdien pulcējas komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākumā Rīgas Doma baznīcā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki pēc komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākuma Doma baznīcā.
Cilvēki pēc komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākuma Doma baznīcā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākums notika sestdien, 4. decembrī, Rīgas Doma baznīcā. Komponists mūžībā devās 24. novembra pēcpusdienā 70 gadu vecumā.

Cienot mākslinieka pēdējo vēlēšanos, bēres nebija publisks pasākums. Producents Jānis Kļaviņš uzsver, ka komponists nekad nav tīksminājies par savu popularitāti. Savas dzīves pēdējos mirkļos viņš izteica vēlēšanos, lai bēres notiktu tikai tuvāko cilvēku klātbūtnē. Brauna dzīves jēga bija radīt mūziku, un ar komponista atstāto muzikālo mantojumu viņu arī pieminēs, komponistam klātesot tikai garīgi, atzīst producents.

Uz piemiņas pasākumu bija ieradušās arī sabiedrībā zināmas personas, kā arī amatpersonas. 

Jau vēstīts, ka Mārtiņš Brauns dzimis 1951. gada 17. septembrī Rīgā ārstu ģimenē. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā klavierklasē, kora un kordiriģēšanas klasēs, mūzikas teorijas nodaļā, kur apguvis arī kompozīciju pie Ģederta Ramaņa. 1970. gadā uzsācis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijā Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē, ko absolvējis 1975. gadā, iegūstot komponista un mūzikas teorētisko priekšmetu pasniedzēja kvalifikāciju.

Mārtiņš Brauns plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu "Sīpoli" – vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām.

Komponists ir bijis Latvijas Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs, kamerkora "Sindi putnu dārzs" mākslinieciskais vadītājs.

Mārtiņš Brauns ir sacerējis mūziku teātra izrādēm un filmām, viņa darbus atskaņo Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Skaņdarbs "Saule, Pērkons, Daugava" ir iemantojis īpašu atzinību tālu aiz Latvijas robežām.

Brauns bijis Latvijas Kinematogrāfistu savienības un Komponistu savienības biedrs. Septiņkārt saņēmis Lielā Kristapa balvu, kā arī vairākas reizes atzīts kā labākais teātra komponists. Par spilgtu radošo devumu Latvijas kultūras bagātināšanā ("Sapnis par Rīgu") 2001. gadā saņēmis LR Kultūras ministrijas balvu.

Saņēmis "Autortiesību bezgalības balvu 2017". 2018. gada 3. maijā Mārtiņš Brauns saņēmis IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par "Par nopelniem kultūrā un izcilu, daudzpusīgu radošo ieguldījumu Latvijas mūzikā". 2019. gada 12. februārī komponists saņēma Mūzikas ierakstu gada balvu Zelta Mikrofons par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Visdziļākā līdzjūtība Mārtiņa Brauna tuviniekiem un viņa talanta cienītājiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu