VIDEO ⟩ Valdība vērtēs iespēju noteikt derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem. Ekspertu vidū viedokļi dalās (32)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Virknē valstu jau notiek diskusijas par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņiem. Iespējams, šajā jautājumā būs kāda Eiropas līmeņa kopējā rekomendācija, lai nodrošinātu sertifikātu savietojamību ceļošanai, taču kamēr tādas nav, no valdības puses izskan apsvērumi, ka revakcinācija sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanai varētu tikt prasīta deviņu mēnešu periodā. Par šāda termiņa noteikšanas lietderību viedokļi gan arī zinātnieku vidū vēl dalās, vēsta TV3 Ziņas.

Priekšlikums par pilnīgi visa veida Covid-19 vakcīnu sertifikātu anulēšanu, ja nebūs saņemta papildu pote jeb balstvakcīna, visai drīz varētu nonākt valdības dienaskārtībā.

"Ministru prezidents uzskata, ka Covid-19 sertifikāta termiņš ir jānosaka. Šis jautājums ar Veselības ministriju ir jau pārrunāts. Zinātniski ir pierādīts, ka pēc zināma laika vakcīnu iedarbība samazinās.

Efektīvi lēmumu par Covid-19 sertifikāta termiņu būtu jāpieņem visā Eiropas Savienībā vienoti. Par to arī plānots runāt decembra vidu Eiropadomē," norāda premjera Krišjāņa Kariņa (JV) birojā.

Tur viens no galvenajiem jautājumiem ir pēc cik ilga laika drīkstētu anulēt vakcinācijas sertifikātus – sešiem mēnešiem vai deviņiem. Ja katrai dalībvalstij būs savi nosacījumi, tad, piemēram, ceļotājiem radīsies būtiskas neērtības.

"Ja šis termiņš netiks pietiekami laikus, ātri saskaņots un ieviests, ja mēs redzam, ka šī diskusija kavējas, tad Latvija noteikti būtu gatava ieviest šādu termiņu pati.

Tas noteikti būs ne ilgāks kā šie deviņi mēneši, ko Eiropas Savienība minējusi ceļošanas vajadzībām starp dalībvalstīm. Varbūt varētu būt pamats, ka tas ir īsāks. Taču noteikti būs pārejas periods, lai cilvēki paspēj iegūt balstvakcināciju, lai nerastos nevajadzīgi sarežģījumi un grūtības," norāda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Veselības ministrs uzsver balstvakcinācijas nepieciešamību riska grupām. Esot gan pāragri spriest, vai tikai viņiem anulētu sākotnējās vakcinācijas sertifikātus vai pilnīgi visiem arī visās vecuma grupā. No sertifikāta anulēšanas izvairīties varētu tie vakcinētie, kuri ir vēl pārslimojuši Covid-19.

"Būtu uzskatāms, ka viņš ir balstvakcinēts jeb trīs devas bijušas. Slimošana, pluss divas devas ar pabeigtu kursu, šādam cilvēkam balstvakcinācija nav nepieciešama un līdz ar to, ieviešot sertifikāta derīguma termiņu, šie apstākļi būtu jāņem vērā," skaidro veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Politiķu vēlme anulēt vakcinācijas sertifikātus, ja nav saņemta balstvakcīna, pārsteidz Imunizācijas valsts padomes (IVP) locekli, profesori Anitu Villerušu. Lai arī pēc sešiem mēnešiem vai vīrusa mutācijas dēļ vakcīnu iedarbīgums tiešām sāk samazināties, taču aizsargspējas pret Covid-19 vienalga pietiekami lielā apjomā saglabājas un turpina glābt no smagas slimības gaitas un nāves. Šobrīd neesot pamata to visu sasaistīt ar vakcinācijas sertifikātu anulēšanu.

"Sertifikāts šobrīd ir tāds politisks rīks. Man vismaz nav zināmi zinātniski dati un pētījumi, kuros būtu minēts konkrēts laika termiņš vai kāds vakcinācijas efektivitātes slieksnis, pie kura būtu jāaptur tieši sertifikāts.

Tas, ko Imunizācijas valsts padome ir vairākkārt uzsvērusi, ir tas, ka mēs šobrīd nerekomendējam sertifikātu anulēšanu ne pēc vienas "Janssen" devas, ne pēc jebkuras citas vakcīnas devas. Šāda rekomendācija nav pat apspriesta," skaidro Imunizācijas valsts padomes locekle Anita Villeruša.

Viņa uzskata, ka valdībai joprojām būtu jāfokusējas uz pirmreizējās vakcinācijas veicināšanu riska grupās, nevis steigties pa priekšu ar priekšlikumu anulēt sākotnējas vakcinācijas sertifikātus pilnīgi visiem. Valdība vēl neesot prasījusi IVP viedokli, taču atsevišķu locekļu nostāja ir pretēja politiķu redzējumam. Padomes vadītaja Dace Zavadska komentāru gatava sniegt vien nākamnedēļ.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu