"De Facto": Ziedonis Caune varētu zaudēt Jelgavas novada priekšsēdētāja amatu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziedonis Caune.
Ziedonis Caune. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jelgavas novada domē šobrīd notiek aizkulišu cīņas, lai no amata gāztu ilggadējo Jelgava novada domes priekšsēdētāju Ziedoni Cauni (LZS), ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De Facto". Raidījums ziņo, ka pašvaldība vairākās sēdēs pēc kārtas nevar pieņemt nevienu lēmumu, jo sēdes vai nu nenotiek, vai nu ilgst dažas minūtes.

Šķelšanās iemesls – Caunes koalīcijas partneri no Zaļās partijas, Nacionālās apvienības un Jaunās Vienotības kopā ar opozīcijas deputātiem nobalsoja par to, ka domei jāatsakās no Caunes piesaistītiem juristiem.

"Ar šo koalīciju mēs vairs sastrādāties nevaram, koalīcija ir izjukusi, dzīve ir tāda, tā ir politika,” intervijā LTV pauda Caune.

Tagad uz attālinātajām sēdēm neierodas gan Caunes pretinieki, gan viņš pats ar partijas biedriem. Piemēram, otrdien sēdei nepieslēdzās opozīcijas deputāti ar pamatojumu, ka tā esot sasaukta pēdējā brīdī.

Trešdienas rītā ieradās tikai Caune un vēl viens deputāts, bet trešdienas pēcpusdienā sēdei pieslēdzās opozīcija un Caune, viņa partijas biedru nebija. Kvorums bija, bet domes priekšsēdētājs pats nepiedalījās balsojumā par savu priekšlikumu, paziņoja, ka kvoruma nav, un sēdi izbeidza.

Uz "De Facto" lūgumu paskaidrot šo rīcību, Caune atbildēja, ka šis esot politisks lēmums. Raidījums vēsta, ka partijas "Latvijas attīstībai" un "Jaunā vienotība" šobrīd vāc balsis, lai tuvāko nedēļu laikā lemtu par Ziedoņa Caunes atstādināšanu no amata.

"Ir nedēļu jautājums līdz mums būs vairākums," pārliecināts Jelgavas novada domes deputāts Uldis Ainārs ("Jaunā Vienotība").

Pēc LTV rīcībā esošās informācijas Caunes pretinieki dara visu iespējamo, lai deputāta mandātu saglabātu Andris Ozoliņš no Zaļās partijas – tas palīdzēšot saglabāt balsu pārsvaru. Ozoliņam šobrīd nav Covid-19 sertifikāta, taču Caunes pretinieki pārliecināti, kas tas drīz būšot. Pats Ozoliņš nesola, ka viņš balsos pret Cauni – viņš sagaida, ka ar domes priekšsēdētāju notiks pārrunas.

"Šāds mans balsojums, atgriežoties (ja es atgriezīšos), varētu būt iespējams tikai tad, ja koalīcija un Caunes kungs nevēlās ar mani kontaktēties," sarunā ar raidījumu pauda Ozoliņš. Līdzīga nostāja ir arī citiem bijušajiem Caunes sabiedrotajiem.

Uzrunāts balsojumam par Caunes nomešanu ir arī viņa sīvākais konkurents Dainis Liepiņš ("Latvijas Reģionu apvienība"). Kaut publiski viņš to neatzīst, noprotams, ka Liepiņš piedāvājis savu kandidatūru priekšsēdētāja amatam. Saņēmis atteikumu, viņš tagad aicina uz ārkārtas vēlēšanām.

"Kas vietā? Tur ir tādi indivīdi, lielākas šausmas nekā Caunes kungs būtu. Šobrīd notiek vienkārši spēlēšanās," intervijā raidījumam teica Liepiņš.

Domes atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas mēģina panākt arī pats Ziedonis Caune. Viņš jau nedēļas vidū solījis nosūtīt uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vēstuli, paziņojot, ka kvoruma neesamības dēļ nav notikušas trīs sēdes

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu