Policija atbrīvojusi Tukumā aizturēto Saeimas deputātu Gobzemu (48)

Papildināta ziņa plkst. 14:54
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aldis Gobzems (priekšplānā) neilgi pēc atbrīvošanas.
Aldis Gobzems (priekšplānā) neilgi pēc atbrīvošanas. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Valsts policija pirmdien Tukumā aizturēto Saeimas deputātu Aldi Gobzemu (LuK) atbrīvojusi un pret viņu sākusi divus administratīvā pārkāpumu procesus.

Pret mītiņa organizatoru Tukumā Valsts policija sākusi divus administratīvo pārkāpumu procesus. Viens process sākts par nepakļaušanos amatpersonu likumīgajām prasībām un otrs pēc likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" pārkāpumiem, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Tāpat sākti vairāki administratīvo pārkāpumu procesi pret citiem nesankcionētās sapulces dalībniekiem, un tiks vērtēta arī pārējo sapulces dalībnieku atbildība.

Valsts policija aicina neapmeklēt šādas nesankcionētas sapulces.

Gobzems pēc atbrīvošanas no policijas iecirkņa sociālo tīklu platformās paziņojis, ka par likuma "pārkāpšanu" pieprasot "atlaist visus Tukuma mentus" un prasīšot iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) un Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka demisiju par pretlikumīgu rīcību pret deputātu.

Tāpat, neskatoties uz notikumu Tukumā, deputāts devies tālāk uz Talsiem, kur viņš iepriekš bija izsludinājis tikšanos ar iedzīvotājiem. Ja deputātu aizturēšot Talsos, tad viņš braukšot uz Ventspili, Liepāju un citām pilsētām.

Uz tikšanos ar Gobzemu Talsos bija sanākuši vairāki desmiti cilvēku, liecina sociālajos medijos ievietotie video.

Jau ziņots, ka Gobzemu pirmdien policija aizturēja Tukumā, kur viņš ar speciāli sagādāto un aplīmēto autobusu bija ieradies, lai sāktu viņa reklamēto protesta akciju pret valsts varu. Tikšanās vieta bija paredzēta pie veikala "Lidl", bet aizturēšana notika pāri ielai pie vietējās benzīna uzpildes stacijas.

Uz Gobzema ierašanos Tukumā bija sanākuši vairāki desmiti cilvēku, no kuriem daļa skaļi likumsargiem pārmeta par politiķa aizturēšanu.

Valsts policija paziņoja, ka pirmdien Tukumā tika konstatēta iepriekš nepieteikta, nesankcionēta sapulce. Notikuma vietā policijas amatpersonas pasākuma organizatoru aicināja nekavējoties pārtraukt administratīvo pārkāpumu, taču persona atteicās to darīt. Līdz ar to saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu persona tika aizturēta un nogādāta policijas iecirknī, lai pieņemtu paskaidrojumu.

Gobzemam bija pirmdien paredzēta tikšanās Tukumā, Talsos, Ventspilī un Liepājā. Savukārt 13.decembrī reklamēta akcija pie Rīgas pils.

Jau ziņots, ka Valsts policija iepriekš Gobzemam par šogad 4.augustā Rīgā nesankcionēto protesta akciju pret "obligātu vakcināciju" piemēroja 350 eiro un 2000 eiro lielu administratīvo sodu. Savukārt par 18.augustā protesta akcijā "pret obligātu vakcināciju" notikušajiem pārkāpumiem deputātam policija piemērojusi administratīvos sodus 6700 eiro apmērā.

Pieļauj iespēju Mandātu komisijā aktualizēt jautājumu par Gobzema aizturēšanu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājas vietnieks Vitālijs Orlovs (S) pieļauj, ka komisijas sēdē varētu aktualizēt jautājumu par deputāta Alda Gobzema (LuK) aizturēšanu.

Orlovs norādīja, ka šī notikuma aktualizēšana komisijas sēdē ļautu saprast algoritmu jeb to, kā šādos gadījumos ir pareizi rīkoties.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieka skatījumā, ja Saeimas deputāts neapdraud citu cilvēku veselību un nepiedalās kādā noziegumā, tad viņu aizturēt bez Saeimas piekrišanas nedrīkst.

Vaicāts par šodien notikušo Gobzema aizturēšanu, Orlovs norādīja, ka, neesot notikuma vietā, un tā kā nav pieejama pilna informācija par šo gadījumu, to pašlaik ir grūti komentēt. Orlovs piebilda, ka ir jāredz, kā rīkojās policija.

Orlovs norādīja, ka te ir arī jautājums par deputāta sadarbību ar policiju. Ja, piemēram, policija uzskatītu par nepieciešamu sākt administratīvā procesu pret deputātu, tad Orlovs norāda, ka viņš dotos līdzi policijai, lai sniegtu paskaidrojumus.

Mandātu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) aģentūrai LETA norādīja, ka nekomentēs šo gadījumu, jo sākumā ir "jāizstudē" notikušais un svarīgi uzzināt juristu viedokli. Politiķe pieļāva, ka, ja kāds to rosinās, šo jautājumu varētu pārrunāt komisijas sēdē. Šādā gadījumā sēdē būtu jāpiedalās arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvim.

Kursīte-Pakule norādīja, ka šonedēļ komisijas sēdē varētu nebūt laika to apspriest, jo būs jāskata Ģenerālprokuratūras pieprasījums par deputāta Jāņa Ādamsona izdošanu kriminālvajāšanai. Politiķe arī piebilda, ka nav noslēpums, ka Gobzems kā jurists ļoti labi saprot un prot izmantot uz naža asmens esošas "juridiskas situācijas", lai piesaistītu uzmanību.

Vaicāta, vai šajā gadījumā varētu vērtēt arī policijas rīcības atbilstību Satversmē noteiktajam par personas brīvību ierobežošanu deputātam, Kursīte-Pakule vērsa uzmanību, ka tas neesot Mandātu komisijas kompetencē, bet nepieciešamības gadījumā to varētu vērtēt augstāk stāvoša tiesībsargājošā iestāde, piemēram, prokuratūra.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu