""Mentiem" nekas netiks piedots!" Gobzems pieprasīs Golubevas un VP priekšnieka demisiju (69)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (LuK) par likuma "pārkāpšanu" pieprasa "atlaist visus Tukuma "mentus" un prasīšot iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) un Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka demisiju par pretlikumīgu rīcību pret deputātu, liecina viņa paziņojums sociālo tīklu platformās pēc atbrīvošanas no policijas iecirkņa, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Jau ziņots, ka Gobzems pirmdienas, 6. decembra, rītā Tukumā un vakarā Ventspilī par nepakļaušanos policijai un neatļauta piketa rīkošanu tika aizturēts. Viņš pie saviem atbalstītājiem bija ieradies ar īpaši aplīmētu autobusu, lai protestētu pret vakcinēšanos un valdību.

Jau ierodoties Tukumā, Gobzems savā "Facebook" lapā tiešraidē neslēpa prieku, ka uz viņa izsludināto protesta akciju pret valsts varu ieradušies arī likumsargi. Tikšanās vieta ar atbalstītājiem bija paredzēta pie veikala "Lidl", bet galvenā rosība notika pāri ielai pie vietējās benzīna uzpildes stacijas. Uz Gobzema ierašanos Tukumā bija sanākuši vairāki desmiti cilvēku. Kad policisti sāka sarunu ar Gobzemu par pasākuma norisi, deputāts atbildēja asā tonī.

"Uzrādi man savu apliecību! Tad nolaid pats balsi! Parādi man apliecību! Nepieskaries man," atcirta Gobzems.

Tikmēr kāds no filmētājiem fonā kliedza uz policistiem: "Kauns jums nav, mazie puikiņi, baigie varoņi!"

Nedaudz vēlāk jau Gobzemu viņa neapmierināto atbalstītāju kliedzienu pavadībā likumsargi veda uz policijas auto. Skatītāji notiekošo filmēja ar telefoniem un rupji nolamāja policistus.

"Tas ir vāks! Būrī deputātu ielikt! Jūs tiesās par to, vara mainīsies! Jūs tiesās," nerimās deputāts.

Policijā skaidro, ka Tukumā šorīt konstatēta iepriekš nepieteikta, nesankcionēta sapulce, pārkāpjot likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem". Atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam Nr. 720 notikuma vietā konstatēti epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumi, proti, ārpus telpām pulcinot vairāk nekā 20 cilvēku.

Valsts policija norādīja, ka notikuma vietā VP amatpersonas pasākuma organizatoru aicināja nekavējoties pārtraukt administratīvo pārkāpumu, taču persona atteicās to darīt. Līdz ar to saskaņā ar Administratīvās Atbildības likuma 71. pantu persona tika aizturēta un nogādāta Valsts policijas iecirknī, lai pieņemtu paskaidrojumu.

Saskaņā ar policijas minēto likumu aizturēt personu drīkst ne ilgāk kā uz četrām stundām, tādēļ ap diviem pēcpusdienā Gobzems iznāca no policijas ēkas.

"Viņi aizturēja mūs nelikumīgi, dalījām tēju ar maizīti. Viņi lietoja vardarbību pret mierīgiem cilvēkiem, kas vienkārši laipni viens ar otru sarunājās," pauda Gobzems.

Policijā skaidro, ka pret sapulces organizatoru Tukumā Valsts policija sākusi divus administratīvo pārkāpumu procesus – vienu par nepakļaušanos amatpersonu likumīgajām prasībām un otru pēc likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem".

Tāpat sākti vairāki administratīvo pārkāpumu procesi pret citiem nesankcionētās sapulces dalībniekiem un tiks vērtēta arī pārējo sapulces dalībnieku atbildība.

Tādējādi kopumā policija pirmdien pret Gobzemu sākusi deviņus administratīvo pārkāpumu procesus.

VP aicina neapmeklēt šādas nesankcionētas sapulces un ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības, lai nepieļautu vēl lielāku Covid-19 infekcijas izplatību risku, radot lielāku veselības apdraudējumu gan pašiem pasākuma apmeklētājiem, gan apkārtējiem.

Pēc tam Gobzems aizbrauca tikties ar atbalstītājiem Talsos, kur viss noritēja mierīgi, savukārt Ventspilī viņu pēc ilgstoša verbāla konflikta aizturēja policija, un izvērtās pamatīga grūstīšanās.

Vēlāk Gobzema "Facebook" kontā parādījās ieraksti, ka viņš pieprasīs iekšlietu ministres un policijas priekšnieka demisiju, "mentiem" nekas netikšot piedots, turklāt viņam esot nodarīti nelieli miesas bojājumi.

Saeimas Juridiskajā birojā skaidro, ka deputāta brīvības ierobežošanu, tajā skaitā aizturēšana administratīvajā procesā, var īstenot tikai ar Saeimas piekrišanu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājas vietnieks Vitālijs Orlovs pieļauj iespēju, ka komisijas sēdē varētu aktualizēt jautājumu par Gobzema aizturēšanu. Šā notikuma aktualizēšana komisijas sēdē ļautu saprast algoritmu jeb to, kā šādos gadījumos ir pareizi rīkoties.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu