Nākamnedēļ desmitiem tūkstošu iedzīvotāju Covid-19 sertifikātu neesamības dēļ draud izslēgšana no darba tirgus (45)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Tuvojas 15. decembris, kas ir datums, kad stāsies spēkā valdības prasības par vakcinēšanos praktiski visiem strādājošajiem. Šī iemesla dēļ desmitiem tūkstošu iedzīvotāju draud izslēgšana no darba tirgus, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

No 15. novembra jau ir spēkā prasība, kas paredz, ka valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuru darbs saistīts ar paaugstinātu Covid-19 izplatības risku, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Savukārt no 15. decembra regulējums būs paplašināts attiecībā uz gandrīz visiem.

Šīs prasības paredz, ka pilnīgi visiem privātajā sektorā strādājošajiem, kuri darba pienākumus veic ārpus savas dzīvesvietas, jābūt ar sertifikātu. Tas attiecas arī uz tiem, kuri ikdienā nemaz tieši nesastopas ar cilvēkiem, piemēram, apkopējiem, naktssargiem, mežizstrādātājiem, kravas auto šoferiem un citiem.

Ekonomikas ministrija katru nedēļu apkopo statistiku par vakcinēšanos starp nodarbinātajiem. Jaunākie dati liecina, ka potējušies 93%.

Tomēr atlikušie 7% no nodarbinātajiem veido aptuveni 70 000 iedzīvotāju.

Daļai no tiem varētu būt pārslimošanas sertifikāti, atsevišķi varētu būt privātajā sektorā nodarbināti attālināti, taču skaidrs, ka nākamnedēļ no darba tirgus var būt izslēgti potenciāli pat vairāk desmiti tūkstošu cilvēku, vēsta "TV3 Ziņas".

"Šīs nozares ir zināmā stresa situācijā. Pārtikas ražošana, arī metālapstrādes nozares, tās, kurās ražošanas līnijas ir jāieslēdz, gan pie tām ir jāstrādā, vienu, divas vai pat trīs maiņas," raidījumam saka Līga Meņģelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerādirektore.

Organizācijas ģenerāldirektore piebilst, ka šī varētu būt problēma ne tikai uzņēmēju, bet arī valsts pusē. Šie cilvēki vairs nepiedalīsies kopprodukta radīšanā un var kļūt par slogu sociālajam budžetam.

Plašāk "TV3 Ziņas" sižetā:

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu