VIDEO ⟩ Daudzbērnu ģimenei Pierīgā elektrības taupīšana nepalīdz - rēķins uz pusi lielāks (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "LTV Panorāma" sižeta

Elektrības cenas kāpuša, un to ir izjutusi kāda daudzbērnu ģimene Pierīgā, kurai pat ar elektrības taupīšanu rēķins ir uz pusi lielāks, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Daudzbērnu ģimene dzīvo Pierīgā, ģimenes mājā, kur dienas laikā abi ar sievu katrs savā mājas stāvā attālināti strādā, bet bērni tikmēr ir skolā. Aigars stāsta, ka elektrības izmaksas ir aptuveni 80% no kopējiem mājas uzturēšanas izdevumiem. Kopš pagājušā gada novembra elektrības rēķins Avotiņu ģimenei dubultojies.

"Bija 50 eiro pirms gada novembrī, bet šobrīd novembrī – 103 eiro.

Neskatoties uz to, ka pabalsts ir kļuvis lielāks it kā – no 10 eiro uz 20. Ja nebūtu šī pabalsta, kopējais rēķins būtu 120 eiro novembrī," stāsta vīrietis.

Avotiņu ģimene izmanto dinamisko elektrības tarifu, tāpēc pirmdienas un otrdienas cenu rekordi biržā viņu uzmanībai nav paslīdējuši garām.

"Vakar mēs izgājām pastaigāties tad, kad bija pīķa stunda elektrības cenai. Mēs zinām, kā sekot līdzi biržas cenām, zinām, kurā brīdī var ieslēgt kādu vairāk patērējošu ierīci un kurā brīdī labāk atturēties," norāda Avotiņš.

Viņš stāsta, ka līdz ar viedo elektrības skaitītāju un paradumu maiņu izdevies ievērojami ietaupīt, arī salīdzinot ar tiem, kas izvēlas izlīdzināto elektrības tarifu. Tomēr pašreizējie elektrības cenu rekordi biržā Avotiņu ģimenei radījuši pārdomas par tarifu izvēli.

Plašāk "Panorāmas" sižetā:

Jau ziņots, ka novembrī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā sasniegusi jaunu vēsturisko maksimumu - 125,39 eiro par megavatstundu (MWh), liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Tas ir par 17,8% vairāk nekā oktobrī, bet attiecībā pret 2020.gada novembri cena ir 3,1 reizi augstāka. Vidējo cenu būtiski ietekmēja novembra pēdējās dienas, kad 29.novembrī tika sasniegts jauns diennakts vidējās cenas rekords - 263,96 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenas lēciens 29.novembra bija vērojams arī apgabalos, kur iepriekš bija raksturīgas ievērojami zemākas cenas, piemēram, Norvēģijas cenu zonā "NO4", kur šogad līdz 28.novembrim vidējā stundas cena bija 31,85 eiro par MWh, 29.novembrī tā uzlēca līdz 220,10 eiro par MWh.

Šajā datumā diennakts vidējā elektroenerģijas cena Baltijā bija vienāda gan ar Somijas, gan Zviedrijas (SE4 un SE3) cenu zonām, kas liecina, ka šī augstā cena veidojās reģionāli, bet vietējo elektroenerģijas ražotāju ietekme uz elektroenerģijas cenu bija minimāla, ņemot vērā elektroenerģijas patēriņa pieaugumu visā Eiropā.

Augstākā vidējā diennakts cena no "Nord Pool" biržā esošajām Eiropas valstīm bija Francijā, 29.novembrī sasniedzot pat 301,12 eiro par MWh.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu