Kukuļi slēpti zem formastērpu uzplečiem, lukturos un dienesta skapīšos. Jauna informācija par korupciju Terehovas robežkontroles punktā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Motortion Films/Shutterstock

Šogad pavasarī Terehovas robežkontroles punktā aizturētie muitnieki no autovadītājiem ņemtos kukuļus slēpuši zem formastērpu uzplečiem un dienesta skapīšos, šodien, 8. decembrī, žurnālistiem pastāstīja prokurori Džena Andersone un Kaspars Andruškins. 

Kopumā kukuļņemšana konstatēta piecu mēnešu garumā teju katru dienu kopš pagājušā gada decembra un ņemtās summas bijušas, sākot ar vienu, diviem eiro.

Pieņemto kukuļu slēpšanu operatīvie darbinieki ir uzfilmējuši ar slēptām videokamerām, kuru ieraksti šodien tika demonstrēti arī žurnālistiem. Precīzu kopējo kukuļu summu prokurori neatklāja, lai gan Andruškins precizēja, ka saskaņā ar uzņemtajiem videomateriāliem "ievērots labvēlības princips pret apsūdzētajam un apsūdzības norādīts, ka tā bijusi vismaz viena piecu eiro banknote, lai gan realitātē šis skaitlis reizināms ar 20".

Tāpat prokurori nekomentēja, vai pie atbildības tiks saukti kukuļdevēji. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvaldes vadītājs Aigars Prusaks teica, ka konkrētos kriminālprocesus nekomentēšot, taču Krimināllikums paredz kukuļdevēju atbrīvošanu no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina nozieguma izmeklēšanu.

No kravas automašīnu vadītājiem ņemtie kukuļi slēpti formastērpos, piemēram, speciāli izšūtā kabatiņā un zem formastērpa uzplečiem. Tāpat nauda slēpta dienesta lukturīšos.

Divas muitnieku maiņas muitas kontroles punkta administratīvajā ēkas ģērbtuvē bija izveidojušas slēptuves. Viena maiņa apģērbu skapītī naudu likusi cepurē, bet otra muitnieku maiņa naudu slēpusi speciāli izveidotā slēptuvē aiz skapīša. Šī iepakojuma slēptuve pie skapīša bija piestiprināta ar magnētiem.

Andruškins vērtēja, ka muitnieki rīkojušies kā iluzionisti, lai naudu paslēptu no nepiederošām acīm. Šīs darbības liecinājušas par muitnieku "bezbailību, brutālismu un sistemātiskumu".

Kukuļi ņemti, jo tā bijusi kā tradīcija, kā arī, lai "pievērtu acis" uz pārkāpumiem un būtu atvieglotāka robežas šķērsošana.

Prusaks žurnālistiem norādīja, ka korupcijā būtiska ir prevencija, tāpēc VID jau iepriekš sācis pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu. Ja iestāde pati nemeklē un neatklāj korupcijas gadījumus, tad var neapzināties problēmas būtiskumu.

"Svarīgi ir savas problēmas atzīt un ar tām cīnīties. Mēs neesam ceļa sākumposmā, bet mums visiem kopā ir daudz ko darīt, lai problēmas mazinātu.

Šeit nepieciešama arī sabiedrības iesaiste, lai mazinātu sabiedrības toleranci pret šiem pārkāpumiem," norādīja Prusaks

un piebilda, ka aizturētie tiek ne tikai kukuļņēmēji, bet arī devēji.

Jau ziņots, ka aprīlī sākotnēji aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā tika aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto un šo personu lietas tika nodotas kriminālvajāšanai. Pret astoņiem muitniekiem kriminālprocess izbeigts pierādījumu trūkumu dēļ.

Prokuratūra 20 muitniekiem cēla apsūdzības un četrās lietas nodeva Ekonomisko lietu tiesai. Krimināllieta daļā pret vienu muitas amatpersonu prokuratūrā tika izbeigta, jo persona nomira.

Ar pieciem apsūdzētajiem prokuratūrā noslēgtas vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, nododot krimināllietas tiesai vienošanās procesa kārtībā. Krimināllietas pret pārējiem 15 muitniekiem nodotas izskatīšanai tiesai vispārējā kārtībā.

Viena no lietām tiesā nozīmēta nākamā gada 10.februārī, savukārt vēl vienā tuvākajā laikā gaidāma izskatīšana.

Prokuratūra norādīja, ka pirmstiesas kriminālprocesu pabeigšana mazāk nekā astoņu mēnešu laikā tik apjomīgās krimināllietās bija iespējama konstruktīvas un profesionālas sadarbības rezultātā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi.

Terehovā uz Latvijas-Krievijas robežas atrodas robežkontroles punkts un muitas kontroles punkts. Jau iepriekšējos gados tiesībsargājošās iestādes par dažādiem nodarījumiem aizturējušas šo punktu robežsargus un muitniekus.

Skaļākā aizturēšana notika pirms aptuveni 14 gadiem. Toreiz tiesībsargājošās iestādes par dažādiem noziegumiem aizturēja vairākus desmitus muitnieku, robežsargu, policistu un privātpersonu.

Terehovas muitas kontrolpunkta amatpersonas par transportlīdzekļu un kravu nenovirzīšanu kontrolei un tās neveikšanu pieņēmušas materiālas vērtības vai guvušas citādu mantisku labumu sev un saviem ģimenes locekļiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu