VIDEO ⟩ Kā ar omikron paveidu inficētajiem norit slimības gaita? Skaidro ECDC (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Lai arī šobrīd nav pazīmju lielākai omikron paveida agresivitātei salīdzinājumā ar delta variantu, izskan viedoklis - Latvijai laikus jāgatavo rīcības plāns, ja Dienvidāfrikas paveida lipīguma dēļ strauji palielināsies saslimstība. Kā norit slimības gaita ar omikron paveidu inficētajiem, skaidro TV3 Ziņas.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs skaidro, kā koronavīrusa omikron paveids izpaužas tiem vairākiem simtiem eiropiešu, kuriem tas konstatēts:

"Informācija par visiem gadījumiem liecina, ka slimības gaita norit vai nu viegli, vai pilnībā bez simptomiem. Līdz šim nav reģistrēts neviens omikron izraisīts nāves gadījums.

Tas gan jāvērtē piesardzīgi, jo ar omikron inficēto skaits ir pārāk mazs, lai saprastu paveida pilnu klīnisko spektru."

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule precizē - nav zināms, kā omikron paveids ietekmēs seniorus un citus riska grupā esošos. Līdz šim omikron vieglā izpausme Eiropā lielākoties konstatēta pārsvarā gados jaunajiem ceļotājiem.

"Tas ir tas, uz ko pašlaik cer visi pasaules mediķi un epidemiologi, ka vīruss uzvedīsies tā, kā tam jāuzvedas - kļūs mazliet lipīgāks, bet mazāk agresīvāks, mazāk virulents, kas neizraisa ietekmi uz organismu.

Ar to varētu sadzīvot, ka tas neizraisītu tādus nopietnus traucējumus veselībai, kā tas ir bijis ar iepriekšējiem paveidiem," stāsta Liene Cipule. 

Kamēr omikron daba nav līdz galam saprasta, epidemiologs Ģirts Briģis aicina nepārsteigties ar ikdienas ierobežojumu vēl plašāku mīkstināšanu. Covid-19 izplatības šā brīža samazinājums un slodzes samazināšanās slimnīcās varot būt vien situācijas īstermiņa stabilizēšanās.

"Es nesaku, ka šobrīd jānosaka jauni ierobežojumi, arī svētku laikā, to būtu vēl pāragri teikt. Arī valdība ir pateikusi, ka tas brīdis, ko darīsim svētkos, būs 18. decembris. Jo svētkus sagaidīsim ar zemāku saslimstību, jo varam cerēt, ka ar 11. janvāri, kas ir ārkārtas stāvokļa beigas, varam cerēt, ka tiešām pārtrauks šo ārkārtējo situāciju," komentē Ģirts Briģis, RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja aicina arī vakcinētos cilvēkus turpināt kontaktēties tikai savos ierastajos burbuļos. Eksperti aicina arī vēl šajos Ziemassvētkos un gada nogalē neļaut rīkot masu pasākumus, plašas mājas ballītes.

"Mazinoties ierobežojumiem, mazinoties modrībai, šis delta variants var atkal uzņemt apgriezienus.

Jāņem vērā, ka riska grupas mums aizvien vēl nav pilnībā vakcinētas, lai varētu justies pavisam droši," 

uzsvēra Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja.

Nostabilizējušās situācijas trauslumu rāda tas, ka joprojām ikdienu dienests slimnīcās nogādā pussimtu Covid-19 skarto. Turklāt inficēšanās risks esot pieaudzis tieši tagad aukstajā laikā, - vērtē NMPD vadītāja.

"Gan autoostās vairāk cilvēku meklē patvērumu no sala, gan stacijās, līdz ar to veidojas papildu riska zonas, tāpēc jāvelk maskas un jāievēro distance un neuzturēties ilgi telpās, kurās uzturas sveši cilvēki,” aicina Liene Cipule.

Tikmēr epidemiologs Briģis aicina tos, kuri ir ieplānojuši tuvākajā laikā doties uz ārzemēm, to nedarīt, braucienus atcelt. Savukārt tos, kas atgriežas Latvijā, arī vakcinētos, aicina lidostā testēties. Epidemiologi bijuši tie, kas valdībai rosinājuši lidostā visiem pasažieriem obligāti veikt Covid-19 testus.

Video: TV3 ziņu sižets

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu