Igaunijas valdība apstiprina minimālās algas celšanu līdz 654 eiro mēnesī (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tukšs naudas maks un monētas.
Tukšs naudas maks un monētas. Foto: MR.SUWAT RITTIRON/Shutterstock

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja, ka no 1.janvāra minimālā darba algas likme valstī būs 3,86 eiro stundā un 654 eiro mēnesī.

Pašlaik minimālā pilnas slodzes darba samaksa Igaunijā ir 3,48 eiro stundā un 584 eiro mēnesī. Tā ir spēkā kopš pagājušā gada.

Par šādu minimālās algas pieaugumu oktobrī vienojās sociālie partneri - Igaunijas Arodbiedrību konfederācija un Igaunijas Darba devēju konfederācija.

Līdz ar to minimālā alga pieaugs par 12% un būs 39,5% no Igaunijas Bankas prognozētās vidējās algas 2022.gadā.

Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes dati liecina, ka šogad astoņos mēnešos vidēji minimālo algu 584 eiro mēnesī saņēma 16 900 pilnas slodzes darbinieku jeb 3,4% no visiem pilnu slodzi strādājošajiem. Vēl 22 400 pilnas slodzes darbinieku vidēji mēnesī nopelnīja no 585 līdz 653 eiro, veidojot 4,5% no visiem strādājošajiem.

Igaunijas Finanšu ministrijas dati liecina, ka minimālās algas pieaugums par 70 eiro nodokļu ieņēmumus nākamgad salīdzinājumā ar 2021.gadu palielinās par 18 miljoniem eiro.

Minimālās algas celšana palielinās sociālā nodokļa, bezdarba apdrošināšanas iemaksu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus, kā arī, pieaugot algai "uz rokas", palielināsies pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi. Nākamā gada valsts budžeta nodokļu ieņēmumu prognozes aplēsēs par vidējo algu jau ir ņemts vērā minimālās algas kāpums.

Pieaugot minimālajai algai, palielināsies arī tai piesaistītie pabalsti, piemēram, vecāku, maternitātes vai paternitātes, kā arī bērna kopšanas pabalsts. Tādējādi Sociālo lietu ministrijas izmaksātie pabalstu apmērs nākamgad pieaugs par 3,2 miljoniem eiro, bet 2023.gadā - par 5,8 miljoniem eiro, liecina aplēses.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu