Uzzini, kur un cik daudz Ziemassvētku eglītes vari cirst, lai neiekultos nepatikšanās (5)

Apsnigusi egle. Foto: Ieva Makare/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Bieži mēs, "Latvijas valsts mežu" darbinieki, novērojam, ka cilvēki pēc eglītes ieiet jaunaudzē. Pieredze rāda, ka tas ir izpratnes jautājums, kāpēc rodas šie pārkāpumi. Vienu jau drīkst, bet par to pārējo, kur to drīkst darīt, ir aizmirsies," tā ziņu medijam "Apollo.lv" norāda "Latvijas valsts mežu" (LVM) Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

"Ziemassvētku eglīti meklējam lielajā mežā uz trasēm, uz grāvjiem,

un tad vienu drīkst, jo pieredze rāda, ka tās konflikta situācijas veidojas šī aspekta dēļ," skaidro LVM speciālists. Bieži pārrunājot ar cilvēkiem šīs nianses, atklājas, ka viņi nebija iedziļinājušies, ka egli jaunaudzē cirst nedrīkst.

"Lielākoties pie vainas ir izpratnes trūkums, nevis ļaunprātīga rīcība," uzsver Linde.

Ziemassvētku eglīti atļauts cirst meža ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. Savukārt nedrīkst cirst jaunaudzēs un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu. 

Izvēloties savu galveno svētku rotu iepriekš minētajās vietās, netiek ietekmēts nākotnes mežaudzes process. "Ja mēs to darām jaunaudzē, tad tiek nopostīts ļoti liels mežkopju darbs," uzsver Linde.

Kas ir jaunaudze?

"Braucot pa mežu, mēs redzam, ka ir nogabali jeb teritorijas, kur koki ir ievērojami zemāki pret pārējo mežu. Tad noteikti ir jāiet lielajā mežā. Pamatā egļu jaunaudzes ir stādītas, līdz ar ko tās būs samērā blīvas, un koki, ja ieskatās vērīgāk, aug rindās un ir līdzīgā vai vienādā augstumā/garumā. Tāpat tā būs tīraudze, iespējams, mazliet klāt būs arī citi koki. Ja skatāmies lielajā mežā, tad tur būs ļoti dažāds sastāvs – bērzi, egles, priedes, savukārt jaunaudze ir ļoti mērķtiecīgi audzēta," skaidro speciālists.

Jaunaudze Tīreļu mežniecībā.
Jaunaudze Tīreļu mežniecībā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kad svētku rota ir atrasta, speciālists aicina atdot godu tai.

"Cilvēks ir slinks, bet tas nav pārmetums, tas vienkārši ir fakts.

Nepadomājot ilgtermiņā, lai nav zemu jāliecas, cilvēks egli nozāģē, kur viņam ir ērtāk.

 Līdz ar to veidojās augstie celmi mežā," uzsver Linde.  

Eglīte ir jānozāģē līdz ar zemi. Ja kāts ir par garu, tad to var saīsināt un atstāt mežā trūdēšanai, savukārt atstājot metru vai pusmetru augstu celmu, savainoties var kāds meža zvērs, turklāt koks no šā stumbra vairs neizaugs.

Zaru vākšana dekoriem

"Visdrošākais veids ir sazināties ar mūsu darbiniekiem," skaidro Linde. LVM mājaslapā kontaktu sadaļā var atrast konkrētā reģiona pārstāvjus, un viņi var ieteikt LVM teritorijas, kur nesen ir notikusi mežizstrāde.

"Šādās cirsmās noteikti atradīsies zari dažādām gaumēm,"

nosaka Linde. Vienīgais izaicinājums ir sniegs, ka varētu nākties pameklēt ilgāk sev vēlamā izskata zarus.

Ja neizdodas atrast nevienu šādu teritoriju sev tuvumā, kur tikko veikta mežistrāde un kur ir svaigs izcirtums, tad

var saudzīgi nogriezt koka apakšējos zarus 10 centimetru attālumā no stumbra, lai nebojātu koka mizu. Citādi var iekļūt infekcija. Tāpat no viena koka nedrīkst nogriezt vairāk kā vienu trešdaļu zaļās rotas, lai tas būtu dzīvotspējīgs arī turpmāk.

Egļu zari
Egļu zari Foto: Lita Krone/LETA

Noderīgs palīglīdzeklis - mobilā aplikācija "LVM GEO Mobile"

Noteikti, dodoties pēc Ziemassvētku eglītes, vajag sagatavoties. Līdz ar zāģi speciālists noteikti iesaka līdzi ņemt uzlādētu telefonu, kas var noderēt, ja apmaldāties. Vērtīgi viedierīcē būs augšupielādēt mobilo aplikāciju "LVM GEO Mobile", kas palīdzēs noorientēties meža biezoknī, kā arī saprast LVM un privāto mežu īpašnieku robežas. Vienu eglīti drīkst cirst tikai LVM mežos. 

"LVM meži aplikācijā būs iekrāsoti tumši zaļā krāsā. Citos mežos īpašniekam būs jāprasa atļauja par eglītēm un zariem," uzsver speciālists.

Aplikācija strādā ar GPS signāla palīdzību, un tā darbojas, pat ja nav mobilā telefona pārklājums, tikai mājās, esot pie interneta, vajadzētu sagatavoties un ielādēt kartes.

Linde arī uzsver, ka Pierīgā, aptuveni 50 km rādiusā ap galvaspilsētu, ir Rīgas pašvaldības meži, kur eglīšu ciršana ir aizliegta.

Nākas pieķert arī pa kādam negodīgam egļu meklētājam

Katru gadu nākas pieķert arī negodīgus cilvēkus, kas LVM mežos meklē eglītes pārdošanai. Vidēji pirms svētku sezonā ir no 50 līdz 70 šādiem gadījumiem.

"Ja mēs atrodam, ka tur ir kaudze ar sacirstām eglītēm, tad ir darbs policijai, un zaudējuma apmērs tiek aprēķināts tirgus cenās," skaidro Linde.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu